אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מערכת ביג דאטה הוסבה משירות בקהילת המודיעין לזיהוי הקורונה בשיבא ורמב''ם צילום: בית החולים שיבא

בלעדי לכלכליסט

מערכת ביג דאטה הוסבה משירות בקהילת המודיעין לזיהוי הקורונה בשיבא ורמב''ם

מנוע המחקר Socrates משמש למחקר ומאבק בנגיף הקורונה בחמ"ל שיבא ובבית חולים רמב"ם, ומסייע לעשרות חוקרים לספק תובנות רלוונטיות למקבלי ההחלטות במשרד הבריאות. המערכת מבוססת AI מאפשרת לארגונים לחקור לעומק תחום מסוים ומאפשרת להתמודד עם חקירות רחבות היקף

11.05.2020, 17:17 | רפאל קאהאן
אפליקציית מחקר מבוססת AI בשם Socrates הוסבה לאחרונה לשימוש בחמ''לים של בתי החולים שיבא ורמב''ם. המערכת היא פיתוח של הסטארט-אפ הישראלי אומניסול ומיועדת לסייע לארגונים לחקור לעומק תחום מסוים ולחשוף את האקוסיסטם שלו: "מומחים, חברות, מוצרים, טכנולוגיות וכד' - ולקבל החלטות טובות יותר בזמן אמת" מסביר ד"ר אוהד זהר, מנכ"ל אומניסול. "Socrates משלב מידע ממגוון מקורות אל תוך החקירה, וחוסך את העבודה הסיזיפית של איסוף ידני. המערכת מאפשרת להתמודד עם חקירות רחבות היקף, לבצע סקר טכנולוגי מעמיק, לזהות חברות רלוונטיות, שותפים פוטנציאלים ועוד".

קראו עוד בכלכליסט

מערכת ביג דאטה של אומניסול לזיהוי קורונה, קרדיט:אומניסול מערכת ביג דאטה של אומניסול לזיהוי קורונה | קרדיט:אומניסול מערכת ביג דאטה של אומניסול לזיהוי קורונה, קרדיט:אומניסול

המערכת של אומניסול משמשת בימים כתיקונם למחקרים בסוכנויות ביון ובמשרד ראש הממשלה. היא פותחה בסיוע סמנכ''ל הטכנולגיות של מפא''ת, "הרעיון הוצג ל-CTO של מפא"ת (המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון), שהיה הראשון להשתמש בטכנולוגיה ליישומים ביטחוניים", כך נמסר לכלכליסט מהחברה.

"Socrates מאפשר לנו לנתח טכנולוגיות מפציעות, מהן האפליקציות של הטכנולוגיה היום ובעתיד, מי הם המומחים באקדמיה ומי הן החברות הפועלות בתחום. זו יכולת שעד כה היתה אפשרית רק בכלים ידניים כך שלא ניתן היה לגבש תמונת מצב טכנולוגית רחבה ואמינה. יש לכך השלכות מרחיקות לכת בעולם המחקר והפיתוח", אומר ראש ענף גלאים במחלקת אופטרוניקה, מפא"ת, שמלווה את הפרויקט מתחילתו.

מנועי חיפוש רגילים כדוגמת גוגל מוגבלים ביכולות שהם מציעים למשתמשים מתקדמים. הם מספקים תוצאות טקסטואליות בלבד, ללא זיקוק ודיוק את השאילתה. יכולות הסינון והמיון שלהם רחוקות מלספק, ובנוסף, לא ניתן לשמור את תוצאות החיפוש, להוסיף עליהן הערות או לשתף אותן. בדיוק את הפער הזה Socrates ממלא בהצלחה - הוא מבצע "חקירה" ולא "חיפוש", במהלכה הוא עובר על אלפי תוצאות בבת אחת ומציף מתוכן את המידע הרלוונטי, תוך כדי זיהוי קשרים בין הנתונים.
מערכת ביג דאטה של אומניסול לזיהוי קורונה, קרדיט:אומניסול מערכת ביג דאטה של אומניסול לזיהוי קורונה | קרדיט:אומניסול מערכת ביג דאטה של אומניסול לזיהוי קורונה, קרדיט:אומניסול

למחקר הקורונה הגיעה החברה בעקיפין בזכות החיבור שלה לקהילת המודיעין. מאז שפרצה מגפת הקורונה אל חיינו, מתחולל מרוץ מדעי בכל העולם. צוותים רפואיים בבתי חולים, מעבדות באוניברסיטאות ובמכוני מחקר, אנליסטים בארגונים ממשלתיים, אנשי תקשורת ומידענים. כולם מעבירים מיד ליד פיסות ידע, נתונים, ממצאים, תוכניות פעולה ותחזיות. הכל נלמד ונצבר במטרה לפתח חיסון, למצוא שיטות בדיקה טובות יותר ולהבין כיצד להתמודד עם הפנדמיה.

בפרוץ המשבר, התגייסה מערכת הביטחון והקימה את "מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה", או בשמו המוכר יותר - חמ"ל שיבא. כח המשימה שגויס כלל מאות אנליסטים ומומחים ממשרד ראש הממשלה, אמ"ן ומשרד הבריאות. "בזכות היכרות מוקדמת עם חלק מהגורמים שהקימו את החמ"ל, מצאנו את עצמנו מגויסים למערכה" מציין טל זהר, סמנכ"ל התפעול באומניסול.
חמ"ל הקורונה של צוות אמניסול בשיחת זום, קרדיט: צילום מסך חמ"ל הקורונה של צוות אמניסול בשיחת זום | קרדיט: צילום מסך חמ"ל הקורונה של צוות אמניסול בשיחת זום, קרדיט: צילום מסך

"בוקר אחד קיימתי שיחה עם אחד מאנשי הקשר שלי, שהפנה אותי לקולגה שלו שגויס לחמ"ל החדש. פניתי אליו והצגתי לו את המערכת. לאחר שהוא התלהב, הצעתי שנאפשר לכל אנשיו גישה חופשית אל Socrates. בו במקום קבענו הדרכת וידאו לכל הצוות. למחרת, החלו לזרום אלינו בקשות ליכולות חדשות, ופידבק ממוקד בהקשר של התאמת Socrates למלחמה בקורונה", מוסיף זהר.

סרן ירון פרידמן, ראש מדור תרופות ובדיקות בחמ"ל מספר: "Socrates סייע לנו בחקירת הנושאים השונים עליהם היינו אחראים ואפשר לנו מחד, לראות את רוחב היריעה בעולמות התרופות והבדיקות לקורונה, ומאידך, להעמיק ולחקור את כלל הפרסומים הרלוונטיים לתתי-התחומים".

"ברגע שהבנו עד כמה אנחנו יכולים לעזור לרופאים הנמצאים בחזית המחקר, חיפשנו דרך להגיע אליהם. פניתי לחבר טוב, ד"ר אורן כספי, והוא חיבר אותנו לצוות הקורונה של בית החולים רמב"ם", מוסיף זהר.

לאחר מגיפת הקורונה וסיוע בביטחון המדינה, לאומניסול יש שאיפה להמיר את השימוש במנוע המחקר לעולם העסקי. "פיתוח עסקי הינו אתגר ענק. מצד אחד יש אינספור הזדמנויות עסקיות שם בחוץ, ומצד שני אין לנו יכולת לסרוק את כולן כי זה דורש יותר מדי עבודה. אז אנחנו בוחרים איכשהו פרומיל מהפוטנציאל המטורף הזה ועובדים איתו", מסביר אוהד זהר. כאשר הערכת החברה היא שתשומת הלב תעבור לשיקום הכלכלה מפגעי משבר הקורונה.

אומניסול זיהתה אפשרות עסקית והחברה נמצאת בתהליך של הפיכת Socrates למנוע המלצות עסקיות. המידע כולל חברות איתן ניתן לשתף פעולה, כנסים להציג בהם, שווקים חדשים להיכנס אליהם, הזדמנויות מימון, ספקים אלטרנטיביים ועוד. "מדובר באתגר טכנולוגי המורכב משלושה רבדים: הראשון עוסק באיסוף מידע גולמי ממקורות רבים בשפות שונות ובתדירות גבוהה. השני מטפל בניתוח המידע וחילוץ הידע העסקי. הרובד השלישי מפעיל על הידע מודלים של תהליכים עסקיים כדי לאתר ולדרג בהצלחה את ההזדמנויות שזוהו", מסכם זהר.

אומניסול מערכות מידע, הוקמה בשנת 2012. החברה מפתחת מנוע מחקר ביג דאטה מבוסס בינה מלאכותית. היא מעסיקה 9 עובדים ומשרדיה ממוקמים בקריית טבעון. עד כה גייסה החברה כ-400 אלף דולר ממשקיעים פרטיים.

תגיות