אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלטשולר שחם נהפך למפלצת עוד לפני המו"מ לרכישת פסגות צילום: אוראל כהן, יאיר שגיא

בדיקת כלכליסט

אלטשולר שחם נהפך למפלצת עוד לפני המו"מ לרכישת פסגות

צבירת הנטו בגמל של בית ההשקעות הסתכמה בשנה שעברה ב־31.5 מיליארד שקל לעומת 24.3 מיליארד שקל בענף כולו; הנתונים החזקים יקשו בקבלת אישור מרשות התחרות למיזוג עם פסגות; לזכות הציבור: הוא לא ברח, ואפילו הגדיל חסכונות ארוכי טווח

25.01.2021, 10:23 | עירית אבישר

מכונת גיוס הכספים של אלטשולר שחם עבדה בקצב גם ב־2020 - ואפילו משבר הקורונה לא עצר אותה. מנתוני הגמל־נט עולה כי בשנה שעברה רשם בית ההשקעות צבירה נטו של נכסים בתחום הגמל וההשתלמות בהיקף של 31.5 מיליארד שקל. לשם השוואה, שוק הגמל וההשתלמות כולו (כולל אלטשולר שחם) רשם צבירה נטו של 24.3 מיליארד שקל. הפער הזה נובע מהעובדה שאלטשולר שחם לא רק מגייסת כספים חדשים שזורמים לענף, אלא גם נהנית מהעברות של כספי עמיתים מגופים מתחרים.

קראו עוד בכלכליסט

מור במקום שני בצבירה

הפער בהיקף הנכסים והצמיחה, שאלטשולר שחם פתח מהמתחרים שלו, משמעותי. לדוגמה, במקום השני בפרמטר הצבירה נמצא בית ההשקעות מור - שחקן חדש יחסית בתחום הגמל - שמצליח לגייס לאור תשואות גבוהות חריגות שהשיג בשנה האחרונה. מור רשם צבירה נאה של 8.2 מיליארד שקל ב־2020, אך עדיין מדובר רק בקצת יותר מרבע מהיקף הצבירה של אלטשולר שחם. במקום שלישי בין הגופים המגייסים נמצא אנליסט עם צבירת נכסים חיובית של של 755 מיליון שקל.

היקף הנכסים שמנהלים באלטשולר שחם בתחום הגמל וההשתלמות עומד, נכון לסוף 2020, על 147 מיליארד שקל, כלומר נתח של 25% מהשוק הזה. במקום שני, ובפער ניכר, נמצא פסגות, עם נתח שוק של 9% והיקף של 52.6 מיליארד שקל, וזאת לאחר שאשתקד סבל מצבירה נטו שלילית של קרוב ל־5.5 מיליארד שקל.

"עד לפני חצי שנה היינו נגד השקעות בבלוקצ'יין, אבל זה הפך מטרנד למגמה" בית ההשקעות אלטשולר שחם רכש באמצעות הנוסטרו 8.5% מווייטסמוק, תמורת 10 מיליון שקל. התחום צפוי להוות 0.5%-0.3% מהתיק ההשקעות הכללי של בית ההשקעות, בעיקר במטבע הביטקוין צלי גרינברגלכתבה המלאה

בימים אלה מנהל אלטשולר שחם משא ומתן לרכישת פסגות - בעיקר את פעילות הגמל והפנסיה - לפי שווי של מיליארד שקל. אם עסקה כזו תצא לדרך, יגיע היקף הנכסים של אלטשולר שחם, רק בתחום הגמל וההשתלמות, ל־200 מיליארד שקל. השחקן השני בגודלו בתרחיש כזה יהיה מיטב דש עם 45 מיליארד שקל - פחות מרבע מנכסי הגוף הממוזג.

קשה לראות את רשות התחרות מאשרת מיזוג כזה, לא רק בגלל שמדובר בגוף הגדול שקונה את הגוף השני בגודלו (מיזוג שרשות התחרות בדרך כלל לא אוהבת לראות), וגם לא רק בגלל היקף הנכסים הגדול שאליו יגיע אלטשולר שחם בתחום הגמל והפער שלו מהמתחרים, אלא גם בשל כוחו כבר היום בשוק - הדומיננטיות החזקה מאוד שלו בגיוס כספים. המיזוג אמנם עומד בתנאים היבשים שקבע משרד האוצר לפני 15 שנה — תנאים המתבססים על סך נתח השוק בניהול כל הנכסים לטווח ארוך, אך בפועל בעלת השליטה בפסגות, אייפקס ישראל, ואלטשולר שחם יצטרכו להזיע כדי שהרשות תאשר את המיזוג בתמונת המצב הנוכחית.

מימין: מנכ"ל ובעלים משותף גילעד אלטשולר, מנכ"ל ובעלים גמל ופנסיה יאיר לוינשטיין, צילום: תומי הרפז מימין: מנכ"ל ובעלים משותף גילעד אלטשולר, מנכ"ל ובעלים גמל ופנסיה יאיר לוינשטיין | צילום: תומי הרפז מימין: מנכ"ל ובעלים משותף גילעד אלטשולר, מנכ"ל ובעלים גמל ופנסיה יאיר לוינשטיין, צילום: תומי הרפז

ההישג של אלטשולר שחם בגיוס הכספים הגיע בזכות ולא בחסד, בעקבות התשואות הטובות שרשם לאורך זמן. עם זאת, בסיכום התשואות ל־2020 הוא לא נמצא במקום הראשון ברוב המקרים, אולם לא ברור אם הדבר יפגע בקצב הגיוסים הגבוה, לאור המותג החזק כל כך שבית ההשקעות הצליח לבנות לעצמו.

גם בתחום הפנסיה היתה לאלטשולר שחם שנה מצוינת, עם גיוסים של 8.2 מיליארד שקל לקרן הפנסיה ברירת מחדל, וזו כבר מנהלת 17.2 מיליארד שקל. עם זאת, בהתחשב בכך שמדובר בפעילות חדשה יחסית, היא עדיין שחקנית קטנה לעומת חברות הביטוח הוותיקות, שצברו מסה של נכסים. רק ב־2020 נרשמה צבירה נטו בקרנות הפנסיה החדשות של 38.2 מיליארד שקל, כלומר, יותר מ־20% מהכספים הללו זרמו לאלטשולר שחם. הנתונים החזקים בגיוס הכספים של אלטשולר שחם התבטאו גם במניית זרוע הגמל והפנסיה שלו, שנסחרת בבורסה, ואשר מנייתה טיפסה ב־50% בשנה האחרונה לשווי של 3.5 מיליארד שקל.

11% עלייה בגמל להשקעה

אף ש־2020 היתה שנת קורונה, הציבור הפגין בגרות פיננסית, ולא זו בלבד שלא משך את החסכונות לטווח ארוך, אלא אף הגדיל אותם. כך, למשל, מנתוני הגמל־נט עולה כי הגיוסים נטו בקרנות ההשתלמות עמדו על 11.9 מיליארד שקל, עלייה של 6% לעומת גיוסי 2019. תחום הגמל להשקעה ממשיך להיות פופולרי, ואשתקד נרשמו בו גיוסים של 5.8 מיליארד שקל, עלייה של 11% לעומת 2019, כך שהמוצר הצעיר הזה, רק בן 4, כבר מנהל מעל 20 מיליארד שקל. אם אכן רשות שוק ההון תצליח להעלות את רף ההשקעה השנתי במוצר, מ־70 אלף שקל כיום ל־250-200 אלף שקל, סביר שקצב הצמיחה יואץ בשנים הקרובות.

תגיות