אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ה־G7 הם שוטרי תנועה צילום: סי די בנק

ה־G7 הם שוטרי תנועה

טלטלת השוק תברור את המתאימים והמוכשרים להוביל את כלכלת המאה ה־21. כללי התנועה החדשים יחליפו את תאגידי התעשייה מן העבר - ג'נרל אלקטריק וג'נרל מוטורס

16.04.2008, 15:24 | בעז תמיר

ביום שישי, 11 באפריל, התכנסו שרי האוצר של שבע המדינות המנהיגות את הכלכלה העולמית (G7) בוושינגטון לשם דיון בצעדים הנדרשים לטיפול במשבר האשראי ולשם קבלת המלצות פורום המומחים הפיננסיים הבינלאומי המיוחד (Financial Stability Forum).

 

הפורום הוקם ביוזמת הנשיא בוש כדי לייעץ לשבע המדינות המתועשות המובילות על הצורך בהעמקת הבקרה וההכוונה הציבורית של המערכת הפיננסית. במקביל, וכדי להתמודד עם החשש מעודף פעילות של זרועות הממשל המבקש להעמיק את מידת המעורבות הציבורית בשוק הכספים, התכנס בפרנקפורט פורום ארגון הבנקים והמוסדות הפיננסיים הבינלאומי (Institute of International Finance), המאגד 375 מהבנקים הפרטיים הגדולים בעולם. פורום זה ביקש להציג מדיניות אלטרנטיבית להצעה בדבר העמקת פעילות הרגולטורים הממשלתיים הציבוריים.

שקיפות מעמיקה של הבנקים

 

שני הגופים רואים בהגברת השקיפות הבנקאית, בהקפדה על שיווק מוצרים פיננסיים פשוטים ומובנים, בכיסוי כלל הפעילות במאזנים ובדו"חות הכספיים, בהלימות ההון ובשמרנות ניהולית תנאים הכרחיים לקיום מערכת בנקאית יציבה. המחלוקת בין הגופים ממוקדת בשאלת רמת העצמאות ועומק המעורבות והפיקוח של זרועות הממשל והבנקים המרכזיים על המערכת הבנקאית.

ה־IIF ממליץ על הימנעות ממעורבות הרגולטור וקורא לחברי הארגון ומנהלי המוסדות הפיננסיים לגלות יותר אחריות ולהקפיד על מקצועיות בנקאית, שקיפות מאזנית ואחריות ניהולית כדי למנוע את מעורבות הרגולטור. לעומתו פורום המומחים של המדינות המתועשות, ה־FSF, איננו מוכן להשאיר את השמירה על המערכת הפיננסית לכוחות השוק וקורא להעמקת המעורבות והפיקוח הציבוריים.

המומחים מבקשים למעשה שינוי חקיקה מקיף ודורשים להגדיר מחדש את חוקי המשחק הפיננסי בכלל ובשוק ההון בפרט וזאת באמצעות הגבלת מורכבות המוצרים הפיננסיים, מניעת פעילות חוץ מאזנית, שינוי בהלימות ההון לצורכי פעילות הלוואות בנקאיות וכמובן שקיפות מקיפה ועמוקה של כלל הפעילות הבנקאית.

ג'נרל אלקטריק מוחקת 44 מיליארד דולר

 

בשעה שסוכנויות הידיעות מפיצות בכל אמצעי השידור הגלובליים את חוות הדעת של שני הפורומים, אזעקת ההתראה למצבה השביר של הכלכלה העולמית נשמעה בחדות בשעה שתאגיד הענק ג'נרל אלקטריק, הסמן הימני ומנהיגה הבלתי מעורער של התעשייה האמריקאית, דיווח על נפילה חדה ברווח לרבעון הראשון של שנת 2008, הירידה המשמעותית ביותר ברווחיה הרבעוניים של החברה מאז 2003.

ברבעון זה ההכנסות נטו (Revenues) מפעילות מתמשכת היו 4.36 מיליארד דולר לעומת הכנסות של 4.9 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד. בשורת הרווח הנקי רשמה החברה רווח של 4.3 מיליארד דולר, או 43 סנט למניה - ירידה של 6% לעומת הרבעון המקביל. המניה של ג'נרל אלקטריק צנחה ב־12.8%, ירידה שלא נחוותה במשך רבע מאה.

כך, ביום בהיר אחד, מחקה ענקית האלקטרוניקה לעשרות מיליוני בעלי מניות וקרנות הפנסיה המוסדיות, הרואים בג'נרל אלקטריק אחזקה דפנסיבית ובטוחה, ערך של 44 מיליארד דולר. פעילות ענקית האלקטרוניקה בתחומי המימון המסחרי והפיננסיים הכוללת מעורבות משמעותית בתחום הסאב־פריים, כשגם לאחר מכירת חטיבת המימון הפיננסי באוקטובר 2007, עדיין מהווים כשליש מפעילות התאגיד.

המנהיג הכריזמטי של ג'נרל אלקטריק, ג'ק וולש, שהצעיד את התאגיד להצלחות כבירות במאה הקודמת, הנהיג מדיניות שתמכה בגיוון פעילות עסקית ("המשק המעורב") ונחשב בסיס ליציבות כלכלית. כיום, בתחילת המאה ה־20, מצטיירת החברה כסובלת מסימפטום של כשל ניהולי והיעדר התמחות הגורם לשחיקת ערך וחוסר יציבות עסקית.

שישי הארור של בר סטרנס

 

מדד אוניברסיטת מישיגן־רויטרס לביטחון הצרכנים בארצות הברית לחודש אפריל צנח לרמה הנמוכה ביותר מאז 1982 - 63.2 לעומת 69.5 במרץ. פרסום מדד ביטחון הצרכנים קדם להודעת שר האוצר האמריקאי הנרי פולסון על הפעלת תוכנית חירום ליצירת כחצי מיליון מקומות עבודה שתושק בחודשים מאי־יוני, וחששן הכבד של חברות בפורום ה־G7 מהתפשטות המשבר הכלכלי לאירופה ולדרום מזרח אסיה עוררה בסיכום פגישת שרי האוצר דרישה אגרסיבית מהמקובל בדרך כלל בחברות הפורום להירתם למאמץ של בלימת הפיחות בערכו של הדולר האמריקני.

העצמת סכנת הסטגפלציה משלבת מיתון כלכלי עם עליית מחירי חומרי הגלם ותסיסה גיאופוליטית הבאה לביטוי במהומות מזון במדינות העניות כגון הפיליפינים, האיטי ומצרים. אלה מעצימים את הלחצים הבינלאומיים הבאים לידי ביטוי בדרישת פורום ה־G7 ובקריאתם המשותפת של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי לקהילה הבינלאומית לבלום את עליית מחירי המזון והאנרגיה. נראה כי נגיד הבנק המרכזי של ארה"ב יתקשה להמשיך במדיניות הורדת הריבית ובהקלת כאב תהליך החלמת המשק האמריקאי.

יום שישי אחד באמצע מרץ 2008, נחשף העולם לרוחב המשבר הפיננסי, בדרמת ההתרסקות וההצלה של בנק ההשקעות בר סטרנס ביום שישי אחר באמצע אפריל, נחשף העולם לעומק המשבר הכלכלי בעת שמובילת התעשייה העולמית ג'נרל אלקטריק - אשר נחשבה עמידה בפני טלטלות וזעזועים - מוצאת את עצמה מטולטלת בסערה הגלובלית. תמונת המציאות הנחשפת עם הידיעות על טלטלת ג'נרל אלקטריק הופכת את דיוני שני ארגוני מחקר המדיניות הפיננסיים, הפרטי (IIF) והציבורי (FSF), לחסרי תוחלת. עוצמת המשבר הנחשף בימים אלה במלוא חריפותו היא רבה ומקיפה תחומי פעילות וענפי כלכלה רחבים לאין שיעור. תהליך ייצוב סערת השוק יימשך עמוק לתוך 2009.

כלכלת המאה ה־21

 

השבועות הקרובים צפויים להיות סוערים במיוחד. פרסומם של יותר מ־160 דו"חות רבעוניים של מנהיגות התעשייה המובילות הכלולות בקבוצת 500 החברות סטנדרד אנד פור'ס בימים אלה יחשוף תמונת מציאות כלכלית קשה מהמצופה. בשבוע הקרוב יפרסמו הבנק הגדול בעולם, סיטי, ובנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן את הדו"חות הכספיים שלהם. להערכתנו עומדים בפני גל נוסף של מחיקת הון ושחיקה ברווחיות בערכן של ענקיות הפיננסיים בשיעור של עשרות עד מאות מיליארדי דולרים.

הטלטלה בשווקים איננה ממוסגרת במערכת האשראי והבנקאות, היא תוצר של משבר המעבר מסביבת כלכלת המאה ה־20 לסביבת הכלכלה שמתאימה למאה ה־21. טלטלת השוק תברור את המתאימים והמוכשרים להוביל את כלכלת המאה ה־21. שני הארגונים, IIF ו־FSF, ישמשו במקרה הטוב שוטרי תנועה לניתוב ולאכיפת כללי התנועה של רשתות התעשייה החדשות שיחליפו את תאגידי התעשייה מן העבר - ג'נרל אלקטריק וג'נרל מוטורס.

ד"ר בעז תמיר עומד בראש קבוצת המחקר worldview.biz המתמחה במחקר תומך החלטה להשקעות בזירה הבינלאומית ומשמש יועץ חיצוני לקרן הנאמנות פיא, מניות איכות הסביבה ולקרן הנאמנות רקנאטי מניות ערך חו"ל.

תגיות