אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דנקנר ימכור כמחצית מאחזקותיו במכתשים אגן צילום: אביגיל עוזי

דנקנר ימכור כמחצית מאחזקותיו במכתשים אגן

שנתיים לאחר רכישת השליטה בחברה, מבקש דנקנר למכור כ- 20% מהשליטה הכוללת בה. זינוק של 2 מיליארד דולר בשווי מכתשים מאז הרכישה יעניק לו אקזיט נאה של 300 מליון דולר. בתוך כך, נסוגה אי.די.בי מעסקת טאטא ההודית ותאסוף מניות של בנקים זרים

22.04.2008, 10:05 | אסף מליחי

שנתיים בלבד לאחר שרכש את השליטה בחברת האגרוכימיה מכתשים אגן, נוחי דנקנר מוכר. חברת כור, בעלת השליטה במכתשים, הודיעה אתמול כי תמכור עד 20% מאחזקותיה (40%) בחברה למשקיע שזהותו לא נמסרה. גורמים בשוק ההון העריכו כי הסבירות הגבוהה ביותר היא שכור תכניס משקיע אסטרטגי בעל יכולת סינרגרטית לפעילותה של מכתשים.

את השליטה בחברת כור רכש דנקנר לפני כשנתיים, לפי שווי של 1.25 מיליארד דולר. בתוך כך רכש גם את השליטה במכתשים אגן, לפי שווי חברה של 2.4 מיליארד דולר.

מהלך השבחה

מאז הרכישה הפקיד דנקנר את ניהול מכתשים בידי אברהם ביגר, שהוביל בחברה מהלך התייעלות משמעותי. במקביל הגדיל דנקנר בהדרגה את אחזקותיו בחברה, עד ל־37.5%. כיום, לאחר שנתיים, נסחרת מכתשים לפי שווי 4.4 מיליארד דולר.

אם מחשבים את שווי האחזקה במכתשים אגן (לא כולל דיבידנדים), הרי שהערך שהתווסף לאחזקה של כור במכתשים מאז רכשה אי.די.בי את השליטה בה עומד על כ־600 מיליון דולר. מכירה של מחצית מהאחזקות של הקונצרן במכתשים אגן תגלם רווח על הנייר של 300 מיליון דולר בגין אותה אחזקה.

האנליסט יואב בורגן מלידר שוקי הון טוען כי אם לוקחים בחשבון פרמיית שליטה, עסקה אפשרית יכולה להתבצע לפי מחיר מניה של 40 שקל, כלומר לפי שווי חברה של כ־5.2 מיליארד דולר.

אגב כך, בתגובה להודעה אתמול, זינקה מניית מכתשים אגן ב־4.4% ל־34 שקל - שער הגבוה ב־35% מהמחיר בעת רכישת השליטה.

המועמדות הפוטנציאליות היום לרכישת אחזקותיו של דנקנר לא רבות. שחקניות הענק בענף האגרוכימיה, מונסנטו וסינג'נטה, נכנסו לאחרונה יותר ויותר לתחום הזרעים, שבו שולי הרווח גבוהים יותר. בשל כך, לא סביר שחברות אלה ירכשו פעילות של חברה גנרית עם שולי רווח נמוכים יותר.

כמו כן, נדמה כי גם חברות אחרות, כמו נופארם האוסטרלית, ממונפות היום יתר על המידה, ולא יהיו מסוגלות לממן רכישה בסדר גודל כזה.

מנגד, בורגן דווקא סבור כי התמחור הנוכחי של מניית מכתשים אגן אינו מגלם את מלוא פוטנציאל ההתייעלות והמינוף התפעולי שלה. לפיכך הוא מעריך כי ההסתברות שהעסקה תצא לפועל נמוכה. "לא ברור עד כמה רציניים ה'מגעים' שכור מקיימת. יתרה מזאת, לפי נוסח הדיווח שלה, נראה כי כור 'אולצה' לפרסמו במסגרת טיוטת התשקיף שהוגשה לרשות ניירות ערך לצורך הנפקת הזכויות המתוכננת שלה", אומר בורגן.

לקראת פרסום תוצאות הרבעון הראשון בורגן מעריך כי הרבעון הראשון של מכתשים, המאופיין בעונתית במכירות באזור אירופה ובצפון אמריקה, צפוי להיות חזק ביותר, עם שיעור צמיחה הגבוה מהותית מזה של השנה שעברה. לשם המחשה, ברבעון הראשון המקביל הסתכמו מכירותיה של מכתשים אגן בכ־560 מיליון דולר - צמיחה של 13.3%.

עם זאת, מציין בורגן, מבחינת שיעור הרווח הגולמי, לאור רמות מחירי האנרגיה ששררו במהלך הרבעון הראשון, אין מקום לצפות לשיפור לעומת רמת הרווחיות הגולמית ברבעון המקביל.

השקעה בבנקים זרים

במקביל לדיווח על מכירת האחזקות, כור חשפה אתמול כי בכוונתה לרכוש מניות של בנק ההשקעות השוויצרי קרדיט סוויס והבנק הבריטי ברקליס.

כזכור, החברה דיווחה לפני כחודש כי היא מתכוונת להשקיע כ־1.5 מיליארד שקל במניות של מוסדות פיננסיים באירופה, והיום מתבהרות תוכניותיה. מהדיווח עולה כי עד כה רכשה החברה מניות של ברקליס בהיקף לא מהותי. ההערכות הן שדנקנר מאמין כי שיאו של המשבר עדיין לא הגיע, ונכון להיום, התוכניות לרכישת מניות עדיין בהקפאה.

בנק ההשקעות קרדיט סוויס נסחר לפי שווי של 55 מיליארד דולר, לאחר שמנייתו איבדה כ־27% בשנה האחרונה. שוויו של ברקליס גבוה יותר, ומסתכם ב־65 מיליארד דולר, לאחר שאיבד שליש משוויו בשנה האחרונה. כמו כן, כור דיווחה אתמול על הפסקת המגעים לרכישת אחזקות בחברת סלולר מקבוצת טאטא ההודית.

תגיות