אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חמש הזדמנויות השקעה במדד היתר צילום: עמית שעל

חמש הזדמנויות השקעה במדד היתר

מתחילת השנה איבד מדד יתר־120 כ־19% מערכו. באי.בי.אי סימנו את ישאל, קליל, קמהדע, קסטרו וריט 1 כבעלות פוטנציאל להשגת תשואה עודפת

29.04.2008, 14:25 | נעמה סיקולר

בתחילת אפריל 2007 הושק מדד יתר־120, הכולל את 120 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בבורסה, שאינן כלולות במדד ת"א־100. המדד החליף את מדד יתר־150, שחישובו הופסק באותו מועד. שנת 2007 היתה שנה סוערת במיוחד למדד, שבשיאו הגיע לתשואה של 30%, אולם לאחר ירידות השערים החדות של חודשי הקיץ - סיים את 2007 בתשואה אפסית.

בתחילת 2008 בוצע עדכון מדדים, ומאז כולל המדד מניות עם שווי שוק מינימלי של 200 מיליון שקל ומשקל אחזקות ציבור של 25%, מה שהביא לו כמה חיזוקים משמעותיים בדמות חברת מגדל אלקטרה נדל"ן ורבוע נכסים. עם זאת, מתחילת 2008 ועד היום איבד המדד 18.7% מערכו, בדומה לאחיו הצעיר - מדד יתר־50 - שהושק ביולי האחרון וכולל את 50 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בבורסה, שאינן מניות ת"א־100.

מרבית תשואת החסר הושגה במרץ האחרון (תשואה שלילית של 12.7%), על רקע החששות מפני מיתון בארצות הברית, מחיקות ענק בגופים פיננסיים ופרסום הדו"חות הכספיים ל־2007.

המשקיעים הספיקו לצאת

לדברי האנליסטיות נתלי גוטליב ומיכל בר מבית ההשקעות אי.בי.אי, הציפיות הובילו לחשש שמא מדדי היתר יספגו ירידות חזקות יותר מהמדדים המובילים, אולם לבסוף נרשמו בו ירידות דומות (בחודש מרץ ירד מדד ת"א־25 ב־10.2% ות"א־100 ירד ב־10.3%). להערכתן, המשקיעים במניות היתר הספיקו לצאת מהן בסוף 2007 ובתחילת 2008, לפני ירידות השערים, ומי שהחליט בכל זאת להישאר הם המשקיעים שמאמינים באותן החברות.

מהפילוח שנערך באי.בי.אי עולה כי הבולטות ביותר במדדים הן חברות הטכנולוגיה, ובהן טאואר, פורמולה, אורכית, פאנדטק, מטאלינק, קמטק, סיליקום וטלסיס.

התחום השני בגודלו הוא תחום הנדל"ן, עם מניות בולטות כמו חבס, בסר, דורי הנדסה ורבד. באי.בי.אי מציינים כי מניות הנדל"ן, ובמיוחד במדד היתר, ספגו בחודשים האחרונים ירידות חדות, כך שהתאוששות מצדן עשויה להוביל את המדד לתשואה עודפת גבוהה.

לעומת זאת, משקל נמוך יחסית מיוחס במדדים למניות השירותים הפיננסיים, הכוללות ארבע מניות בלבד: אי.בי.אי, אנליסט ולידר בתחום בתי ההשקעות, ופועלים אי.בי.אי בתחום החיתום. אמנם מדובר בתחום שספג גם הוא ירידות שערים, אך מכיוון שמשקל מניותיו במדדים נמוך - גם השפעתן על כלל המדד נמוכה.

גם לחברות הביומד נציגות מכובדת במדדים (למשל לייפווייב, כן פייט וקמהדע). לדברי כלכלני אי.בי.אי, מרבית החברות בתחום זה נסחרות בשווי הגבוה מההון העצמי שלהן, כאשר הגיוסים שבוצעו בשוק ההון בשנים האחרונות העניקו להן כרית ביטחון לשנים הבאות. התחום היחידי הכולל נציגות לא סימטרית בין מדד יתר־50 למדד יתר־120 הוא תחום הביטוח, שלו אין כלל נציגות במדד יתר־50 ונציגות של 9.7% בלבד ביתר־120. באי.בי.אי מציינים כי בדרך כלל מניות הביטוח מתנהגות בדומה לשוק המניות או בדפנסיביות, ולכן מדובר בסקטור הראוי לתשומת לב.

 

קמן אחזקות וישאל

2007 היתה שנה של בניית הפורטפוליו וביצוע המהלכים הראשונים של הרחבת פעילות חברות הקבוצה לשווקים הבינלאומיים בתחום ההשקעות, התעשייה, המסחר והנדל"ן. לקבוצה, הכוללת את שתי החברות הציבוריות קמן וישאל, יש מספר חברות הפועלות רק בחו"ל, ובכך מביאות לפיזור סיכונים ה ומעניקות פוטנציאל צמיחה לשווקים נוספים.

באי.בי.אי מעריכים כי הקבוצה תמשיך באסטרטגיה של הרחבת הפעילות בחו"ל לצד העמקת הסינרגיה בין החברות בקבוצה, רכישת חברות נוספות המשיקות לתחומי הפעילות הקיימים ויצירת שיתופי פעולה עם גופים אסטרטגיים שייתנו ערך מוסף לחברות בקבוצה.

קליל

החברה של צור דבוש, העוסקת בייצור פרופילים מאלומיניום, מציגה שיפור מתמשך בתוצאותיה משנת 2003 לצד שליטה בהוצאות ומעבר מהפסדים משמעותיים לאיזון ב־2005 ולרווח נקי ב־2006. השיפור מביא להערכה גבוהה להנהלת החברה, בראשות המנכ"ל אריה ריכטמן (ריצ'י), שהצליחה להביא למפנה כה חיובי בתוצאותיה.

למרות שקליל לא מוכרת את מוצריה ללקוח הסופי אלא למנהלי הפרויקטים וסיטונאי האלומיניום, האסטרטגיה שהיא נוקטת – שיווק כדי ליצור ביקושים אצל הלקוח הסופי — מוכיחה את עצמה. ההערכה היא שקליל תמשיך ליהנות מביקוש גובר למוצריה בסביבה כלכלית חיובית, במיוחד ברובד העליון של המשפצים והבנייה היוקרתית.

קמהדע

חברת התרופות שבשליטת ראלף האן, דוד צור וחברת ההשקעות של ליאון רקנאטי, נהנית מגל חדשות טובות. החברה התקדמה בביצוע ניסויים, והאיחוד האירופי אישר לה פטנט על תהליך ניקוי וטיהור של חלבון ה־AAT לטיפול במחלת החסר בחלבון האלפא־1 לחולי אמפיזמה.

הודעה זו הצטרפה להשלמת השלב השלישי והאחרון של הניסויים הקליניים במוצר הדגל בארה"ב. המוצר של קמהדע משמש לטיפול במחלת החסר בחלבון ה־AAT, המובילה לאמפיזמה תורשתית. באי.בי.אי מעריכים כי ההתקדמות בניסויים מאפשרת לחברה שבע שנים שקטות למכירות עם תחילת שיווק התרופה (בהנחה שהניסויים הקליניים יעברו בהצלחה) בפוטנציאל של מאות מיליוני דולרים.

קסטרו

שנת 2007 היתה מלאת אתגרים לקסטרו. קשה לצפות שמהלך של יציאת חברת אופנה לחו"ל יהיה חלק ויעבור ללא קשיים או תקלות. ואכן, החברה חוותה את המהמורות שבדרך וסיכמה את השנה עם עלייה של 9% בהכנסות לרמה של 580 מיליון שקל לצד שחיקה של 31.5% ברווח הנקי לרמה של 30.5 מיליון שקל. זאת, כתוצאה מזינוק בהוצאות המימון, השקעה בפעילויות שיווק וירידת הדולר. בחודש האחרון תיקנה המניה את המומנטום השלילי שממנו סבלה בעלייה של 3.2%, לאחר שאיבדה 33% בשנה שלפניו. בשונה מחברות אחרות שפועלות בחו"ל, לקסטרו מאזן איתן במיוחד שנותן לה שקט ואפשרות לממש את חזונה בחו"ל, גם אם הדבר ייקח זמן רב מהצפוי.

ריט 1

קרן הריט (קרן להשקעות בנדל"ן) הראשונה בישראל הצליחה בתוך שנה וחצי של פעילות לצבור נכסים בשווי של כמיליארד שקל. החברה השיגה תשואה ממוצעת של כ־8% וחילקה כ־30 מיליון שקל כדיבידנד, תוך שיפור מתמיד בתוצאותיה הכספיות. מתחילת השנה, ובניגוד למגמה הרווחת בבורסה, הוסיפה מניית ריט 1 5% לערכה.

רוב נכסי החברה הנם משרדים (נכסים מניבים בלבד) הכוללים את בית רובוגרופ בראש העין, מתחם אמדוקס־נייס ברעננה (שלאחרונה החברה הגדילה את זכויותיה בו), בית חיון מחשבים בנתניה, בנייני משרדים ברמת החייל, ברמת גן ובפתח תקווה והמרכז המסחרי שערי חדרה. ההערכה היא שהחברה תמשיך במגמת ההתרחבות גם בעתיד.

תגיות