אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החתמים באורליין איבדו 30% מהשקעתם צילום: עמית שעל

החתמים באורליין איבדו 30% מהשקעתם

חודש בלבד לאחר ההנפקה המחודשת: מחירה של המניה צנח החודש ב־50% וגרם לכל אחד מהחתמים המרכזיים - כלל פיננסים, לידר, מגדל ואיפקס — להפסד של 800 אלף שקל

15.05.2008, 09:14 | אסף מליחי

הפסד של 30% מההשקעה, בתוך חודש ימים בלבד, הוא תופעה שאפילו שוק ההנפקות השומם יתקשה לעכל. חברת אורליין, שהנפקתה התבצעה בתחילת חודש אפריל, לא רק שגרמה מפח נפש גדול לציבור המשקיעים, אלא גם יצרה סכסוך גדול בין החתמים שהשתתפו בהליך הגיוס.

אורליין, שבשליטת אביחי סטולרו, היא שלד בורסאי שאליו יצק סטולרו את פעילות הלוגיסטיקה שהוא מפעיל בנמל ג'ורג'יו שעל גדות הדנובה ברומניה. המשקיעים בבורסה לא התרגשו יתר על המידה מהפעילות של אורליין במזרח אירופה, ומאז חודש המסחר במניה בחודש אפריל (לאחר השעיה של שלוש שנים כתוצאה מאי־סדרים שהתגלו בחברה), צנח מחירה ב־50%, משער של 13.4 אגורות למניה ל־6.7 אגורות למניה. כתוצאה מהירידה נחתך שווייה של החברה מ־100 מיליון שקל ל־50 מיליון שקל.

החתמים נפגעו יותר

התופעה המרכזית במקרה של אורליין היא שבניגוד להנפקות אחרות, שבהן את עיקר ההפסד נושאים המשקיעים המוסדיים המשתתפים בהנפקה, הפעם הנפגעים העיקריים היו החתמים. במסגרת ההנפקה בחודש שעבר גייסה אורליין כ־23.8 מיליון שקל, לפי שווי של 100 מיליון שקל. כ־53% מהמניות נרכשו על ידי החתמים בהנפקה.

בהתחשב בעובדה שהחתמים — כלל פיננסים, לידר, מגדל, איפקס ומזרחי — קיבלו עמלה של 15% מהיקף ההנפקה (23.8 מיליון שקל), הרווח מעמלות ההנפקה הסתכם ב־3.6 מיליון שקל. מכאן שעבור החתמים הסתכם המחיר האפקטיבי (מחיר בניכוי עמלה) ב־9.6 אגורות במקום 13.4 אגורות. אולם, למרות העמלה השמנה שקיבלו החתמים, כבר ביום המסחר הראשון (ב־10 באפריל) התחוור להם כי השקעתם כבר מופסדת ביותר מ־10% בשל צניחת המניה ב־42%.

הכתובת היתה על הקיר

ההפסד מההנפקה התחלק כמעט בצורה שווה בין החתמים, כאשר כלל פיננסים, לידר, מגדל ואיפקס, שרכשו מניות בשווי של 2.7 מיליון שקל, הפסידו את הסכום הגדול ביותר — כ־800 אלף שקל כל אחד, ומזרחי טפחות חיתום, שרכש מניות ב־2 מיליון שקל, הפסיד כ־600 אלף שקל. מדובר בהפסד נטו לחתמים, בקיזוז גובה העמלה שהסתכמה בכ־600 אלף שקל לכל חתם, ובהנחה כי רובם עדיין מחזיקים את המניות שרכשו.

הערכה שהחתמים מחזיקים ברוב המניות שרכשו בהנפקה, מתבססת בעיקרה על מחזורי המסחר הנמוכים במניה בחודש האחרון, שהסתכמו בעשרות אלפי שקלים בלבד לעומת היקף הרכישה של החתמים שהסתכם ב־13 מיליון שקל. עם זאת, בארבעת הימים הראשונים להנפקה הסתכם מחזור המסחר בכחצי מיליון שקל מדי יום, עובדה המצביעה על כך כי כבר בימים הראשונים בחרו החתמים לממש את המניות, מהלך שלחץ את מחיר המניה כלפי מטה.

ל"כלכליסט" נודע כי לפני ההנפקה בבורסה נתגלעו בקרב חמשת החתמים שהשתתפו בהליך מחלוקת בנוגע לתאריך הגיוס על רקע תנאי השוק הקשים. המחלוקת החריפה עד למצב ששניים מהחתמים אף סירבו תחילה להעביר את סכום ההתחייבות החיתומית לאורליין.

אך החתמים אינם המפסידים היחידים. אביחי סטולרו (37.5%) ושותפיו בגרעין השליטה באורליין, רוני יצחקי (18.75%) ויהודה סייג (18.75%), רשמו אף הם "הפסדים על הנייר", שכן המניות הוקצו להם לפי 21 אגורות למניה. נוסף להם, גם המשקיעים שהחזיקו את מניות החברה עוד מגלגולה הקודם הצטרפו לחתמים שביקשו לממש את המניות עם חידוש המסחר במניה.

"הכתובת היתה על הקיר", אמר אתמול ל"כלכליסט" אחד מהבכירים בשוק החיתום. לדבריו, להנפקה היו את כל הסיבות להיכשל, רק שהחתמים העריכו שהעמלות השמנות שניתנו על ידי החברה להנפקה יחפו על כך.

תגיות