אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשת הביטחון של פישר - כישלון צילום: יותם פרום

רשת הביטחון של פישר - כישלון

הצהרת בנק ישראל על רכישת דולרים ברמות של 3.40 שקל לדולר, נדונה לכישלון, משום שאינה עומדת בקנה אחד עם האינטרסים של כוחות השוק ועם המגמה הגלובלית. כעת צפוי הדולר לנוע לעבר 3.30 שקל ולבחון רמות נמוכות יותר

19.05.2008, 09:43 | גידי הלפרן
הדולר נסחר היום ב-3.36 שקל, מתחת לרמת רשת הביטחון שעומדת על 3.4 שקל. הכיוון: 3.3 שקל

בקיץ הקרוב ימלאו שתים עשרה שנים לרשת הביטחון שפרס בנק ישראל לאג"חים צמודי מדד של ממשלת ישראל. הירידות החדות בבורסה בשנת 1994, הסטגנציה בשוק בשנת 1995 ועליית התשואות בשוק האג"ח גרמו לירידת ערך אפיקי ההשקעה השונים והפסדים למשקיעים, לאחר שנים של תשואת חיוביות, ועודדו אז משקיעים רבים למשוך כספים מקופות הגמל ולעבור לאפיקי חיסכון אחרים.

משיכות הכספים הגדולות (במונחי שנת 1996) יצרו אז פאניקה גדולה בקרב המשקיעים ובהיעדר קונים חיזקו את הירידות בשוק. עליית תשואות האג"ח הממשלתי צמוד המדד לרמות של כ-5% והחשש מהמשך העלייה לרמה גבוהה יותר מזו המובטחת להן ע"י הממשלה (5%-5.2%) יצרו לחץ על נגיד בנק ישראל (פרופ' פרנקל) לפרוש רשת ביטחון לאג"חים הממשלתיים צמודי המדד לטווחים של מעל 10 שנים ברמה משל 5% ומעלה.

במשבר כמו במשבר, עודדה הכרזה זו את המשקיעים המבוהלים להזרמת היצעי ענק בהיקף של כשלושה מיליארד שקל ובנק ישראל אכן החל לקלוט חלק מן ההיצעים, במנות של 250 מיליוני שקלים בתשואות של 5% עד 5.2%. בסה"כ הזרימו המשקיעים היצעים בכתשעה מיליארד שקל ובנק ישראל רכש במשך כחודש אג"חים בסכום של כשני מיליארד שקל.

כשנוכחו שחקני השוק כי הקונה, בנק ישראל, אמין, רציני ופועל למען האינטרס הכולל של כוחות השוק נרגעו הרוחות והתשואות החלו לרדת אל מתחת ל-רמת 5%. רשת הביטחון של בנק ישראל לאג"חים ממשלתיים צמודי מדד בקיץ 1996 הוכיחה את האפקטיביות שלה, זאת משום שהיא תאמה את האינטרסים הכלכליים של כוחות השוק.

רשת הביטחון שפרס הנגיד לדולר בחודש מרץ 2008 שונה מקודמתה

בניגוד לכלכלת ישראל של שנות התשעים, שהייתה סגורה לתנועות הון בינלאומיות ונשלטה, עד הפעלת הליברליזציה בשנת 1997, ע"י הממשלה, פתוחה כיום הכלכלה לזרמי הון מהעולם ואינספור חברות ומשקיעים בינלאומיים פועלים ומעורבים בכלכלתנו. ראייתם הגלובלית וניסיונם הרב ברחבי הגלובוס מאפשרים להם לבחון את כלכלתנו במבט מקצועי. משקלם בשוק המט"ח המקומי 70% מקנה להם דומיננטיות רבה יותר מכל שחקן מקומי, כולל בנק ישראל.

ההאטה החריפה בצמיחת כלכלת ארה"ב מעודדת שחקנים רבים בשוק, בהם בנקים מרכזיים, לצמצם את משקל הדולר בתיקי הנכסים. העלאת הריבית הצפויה, בעקבות התגברות סביבת האינפלציה, תגביר את זרימת המט"ח מחו"ל לישראל ותביא לחיזוק השקל. ההכרזה על רכישה של 25 מיליון דולר בממוצע ליום מצד בנק ישראל לא תשנה מגמות אלה.

על כן רשת ביטחון זו, שנפרסה ברמה של 3.40 שקל לדולר, נדונה לכישלון, משום שאינה עומדת בקנה אחד עם האינטרסים של כוחות השוק ועם המגמה הגלובלית. כעת צפוי הדולר לנוע לעבר 3.30 שקל ולבחון רמות נמוכות יותר.

הערה לסיום - המיליארדר ג'ורג' סורוס אמר שאנשים בודדים אינם מסוגלים להשפיע על שער של מטבע, שווקים הם שקובעים את שערי המטבע. הנגיד בוודאי מכיר זאת. מוטב שגם יפנים זאת.

הכותב הינו סמנכ"ל דסק מניות בחברת ניהול תיקי ההשקעות של מגדל שוקי הון

תגיות