אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל יעדכן את תחזית הצמיחה - כלפי מעלה צילום: עמית שעל

בנק ישראל יעדכן את תחזית הצמיחה - כלפי מעלה

ל"כלכליסט" נודע כי המהלך צפוי להתרחש עם פרסום נתוני מאזן התשלומים על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ב־16 ביוני. לצורך המהלך ביקש נגיד הבנק, סטנלי פישר, לכנס ישיבה מיוחדת בנושא

05.06.2008, 07:11 | אדריאן פילוט

בשבועות הקרובים צפוי בנק ישראל לעדכן את תחזית הצמיחה של המשק כלפי מעלה - כך נודע ל"כלכליסט".

המהלך צפוי להתרחש עם פרסום נתוני מאזן התשלומים על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ב־16 ביוני. עוד נודע כי לצורך המהלך ביקש נגיד הבנק, סטנלי פישר, לכנס ישיבה מיוחדת בנושא.

בראשית השנה נתן בנק ישראל תחזית צמיחה שנעה בין 3.2% לבין 4.4%, אך בתחילת אפריל אימץ הבנק את הגבול התחתון של היעד, ואף טען שברבעון האחרון של השנה צפויה צמיחה של 2% בלבד או פחות.

התחזית הזו ניתנה למרות נתונים חיוביים שהתפרסמו בחודשים האחרונים על חוסנו של המשק הישראלי. על רקע נתונים אלה, תחזית הבנק נשמעה פסימית למדי. בתוך בנק ישראל אף נשמעה ביקורת על כך. לאור הנתונים החיוביים והמפתיעים על צמיחת המשק ועל התחזקות שוק העבודה והשפל באבטלה, יעלה הבנק את התחזיות כבר בשבועות הקרובים.

בתוך כך התבטא אתמול פישר על המאמץ לשמור על האינפלציה בשליטה, בנאום שנשא בכנס השנתי של האגודה הישראלית לכלכלה. "אין תרופות פלא להיחלשות הדולר, וכדאי להיזהר מצעדים שלכאורה נותנים פתרון קצר טווח אך לאורך זמן לא עוזרים ואף מזיקים", אמר הנגיד.

פרופ' רפי מלניק, סגן נשיא המרכז הבינתחומי ולשעבר בכיר בבנק ישראל, לא חסך בביקורת על דבריו של פישר: "לא שמעתי שום ניתוח תיאורטי על המצב הקיים, שהוא מורכב לכל הדעות. קשה להשתכנע מדבריו שהשינויים החריפים בריבית מבוססים על ראייה ארוכת טווח, כפי שמדיניות מוניטרית צריכה להיות. ברור לכולנו ששינויי ריבית משפיעים בפיגור יחסית ארוך של עד שנה. המדיניות של פישר היא לטווח קצר, תוך זיגזגים קשים בריבית בצורה שאינה מייצבת את האינפלציה", אמר מלניק ל"כלכליסט". לדבריו, בנק ישראל הושפע ביתר שאת מהערכות אפוקליפטיות שניבאו משבר גדול בעולם. "אין שום מידע כיום שמצדיק שינוי תחזיות כפי ש עשה בנק ישראל. הוא טעה כשיצא עם תחזית מאוד פסימית".

גם גיל בפמן, כלכלן ראשי בבנק לאומי, מבקר את פישר: "הנגיד סיפר לנו על סוג חדש של יעד אינפלציה המכונה 'יעד אינפלציה גמיש', לפיו חריגה של 1%–3% מיעד המחירים בשנה הקרובה הוא לגיטימי. יעד האינפלציה נקבע על ידי הממשלה. לפי הגישה של פישר, בנק ישראל לוקח את החוק לידיים".

תגיות