אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהמרפדייה ביפו לאימפריית הרהיטים: ההסתבכות של מאיר עובדיה בפרשת המעילה בלאומי צילום: עמית שעל

מהמרפדייה ביפו לאימפריית הרהיטים: ההסתבכות של מאיר עובדיה בפרשת המעילה בלאומי

מעצרו של מאיר עובדיה, החשוד ששימש מתווך בפרשת המעילה בבנק לאומי, הכה בתדהמה את חבריו בעולם הכדורגל ועסקי הרהיטים. הם אינם מבינים כיצד האיש שהעניק ללא מעט כדורגלנים סלון במתנה, ו"אהב לעזור" - מצא עצמו חשוד מרכזי בפרשה. במשטרה משוכנעים שהעזרה שנתן לבן שלו רפי היתה אחת יותר מדי

23.06.2008, 09:16 | עמיר קורץ ואביעד גליקמן

הטלפון של חן עובדיה, בנו הבכור של מאיר עובדיה, שנעצר בשבוע שעבר בפרשת המעילה בבנק לאומי, לא הפסיק לצלצל במהלך סוף השבוע. חברים של אביו מגולני, כדורגלני עבר ומאמנים שהכירו אותו כאוהד וכספונסר של מכבי יפו, אנשי עסקים שמכירים אותו כיבואן של רהיטי ניקולטי בארץ - התקשרו לחזק, לומר שהם אינם מאמינים שאיש כמוהו מעורב בפלילים, שמדובר בבלון נפוח שיתפוצץ.

במשטרה משוכנעים שהבן הצעיר רפי הוא זה שגרם להסתבכות אביו בפרשה. אתמול שוחררו השניים למעצר בית, אך הפרשה עוד רחוקה מסיום.

מי שמקווה שהפרשה תסתיים במהרה הוא אוסטחיו ניקולטי, מנכ"ל חברת הרהיטים האיטלקית המונה יותר מ־500 חנויות ברחבי העולם ו־29 חנויות בארץ. אביו, מייסד החברה, ג'וזפה, הכיר את מאיר עובדיה לפני כ־20 שנה. מלבד העסקים השוטפים נרקמו בין המשפחות יחסי חברות קרובים, ולכן מייד כאשר התפוצצה הפרשה (לדברי חן, "נשמות טובות בענף הרהיטים דאגו לעדכן אותו בסיפור"), עלה אוסטחיו ניקולטי על מטוס והגיע ביחד עם אשתו לישראל - כדי לתמוך במשפחה ברגעיה הקשים וגם כדי להרגיע אותה שהעיכובים במשלוחי סחורה עקב מחסור בעור ייפתרו בקרוב.

במהלך סוף השבוע הוא הסתובב שעות רבות עם בנו הבכור של מאיר, חן, שמנהל עם אביו את עסקי הרהיטים. "הגעתי כדי לתת למשפחת עובדיה את הביטחון שהכל בסדר ואנו תומכים בהם", אמר ניקולטי ל"כלכליסט". "הם אחד הלקוחות הכי טובים שלנו. אנו מכירים אותו שנים רבות ויודעים שהוא אדם אמין, טוב וישר. לכן אני לא מפחד מהפרשייה ואנו מאמינים שהיא תסתיים בימים הקרובים. דיברנו עם המשפחה, כולם עצובים ולא מאמינים למה שקרה ושאדם כמוהו נעצר".

"חוגגים עלינו"

מאיר עובדיה (63) נעצר ביום שלישי עם בנו רפי, עם מיקי פרידמן, מנכ"ל בנק לאומי בריטניה שכיהן בעבר כמנכ"ל הסניף המרכזי של בנק לאומי בתל אביב ועם עוד 11 איש.

לטענת משטרת מחוז תל אביב, לעובדיה היה חלק מרכזי בפרשת המעילה שנחשפה בבנק. בבקשה להארכת מעצרו כתבה המשטרה שבמהלך השנים 2005–2007 חברו מאיר עובדיה ובנו רפי אל פרידמן לגנוב כספים מסניף הבנק המרכזי בסכום כולל של כ־30 מיליון שקל, וזאת באמצעות מתן אשראי ללווים פיקטיביים.

לטענת המשטרה, הועברו כספי ההלוואה לעובדיה ולבנו, שגזרו עמלת תיווך, וסכום גדול מהכספים הגיעו לידי השוק האפור ולידי גורמים עבריינים. עובדיה חשוד בעבירות של קבלת דבר במרמה, זיוף, שימוש במסמך מזויף, שוחד, תיווך בשוחד, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, גניבה בידי עובד וקשר להונות. לאחר שנעצר הוא חש ברע ואושפז בבית החולים איכילוב, אולם כשהתאושש נערכו עימותים בינו לבין חשודים אחרים בפרשה.

"אין לנו ספק שעובדיה הוא דמות מרכזית בפרשה ואנו בודקים את מעורבותו ולהיכן זרם הכסף", אמר בכיר במשטרה ל"כלכליסט". במשטרה אף בודקים את החשד שלפיו ניסה עובדיה בפעולותיו לסייע לחברת קוסט פלוס, חברה לניכיון שקים שבבעלות בנו רפי. חברה זו התרסקה בשנת 2008, ועל פי החשד היא חייבת כספים רבים לנושים ולגורמים עבריינים. גורם המעורה בחקירה אמר: "הבן סיבך את אביו בפרשה".

החשד הזה מתסיס את הבן הבכור, חן. "הם טוענים שאבא עשה את המעשים האלו בשנים 2005–2007 והחברה של רפי נפלה בשנת 2008, אז מה ההיגיון בטענות אלו?", הוא אומר.

מאיר עובדיה (משמאל) ובנו רפי, אתמול בבית המשפט, צילום: עמית שעל מאיר עובדיה (משמאל) ובנו רפי, אתמול בבית המשפט | צילום: עמית שעל מאיר עובדיה (משמאל) ובנו רפי, אתמול בבית המשפט, צילום: עמית שעל

על הקושי שעבר על המשפחה בימים האחרונים הוא מספר: "היינו בשוק כשאבא נעצר. אבא שלי איש חזק מאוד. הדאגות היחידות שלו הן לשלומה של אמא ולעסק שלא ייפול. שבוע כזה של רעש יכול להרוס עסק של 43 שנה. זה אולי לא ביג דיל לשבת במעצר שבוע, אבל כל המסביב עלול לפגוע בפרנסה. גם אני דואג שתיווצר פאניקה אצל הקליינטים והם יפחדו לקנות אצלנו בגלל מה שכתוב בעיתונים.

"אם הפרשה תימשך, הבנקים יפחדו לתת לנו אשראי, ומה יהיה כאשר הכל יתברר כבלון שהתפוצץ? המשטרה תשלם לנו על הנזקים הכספיים והפגיעה במוניטין? המשטרה ממש עושה לנו עוול, נזק בלתי הפיך. הם הורסים לנו את העסק שאבא הקים בשתי ידיו. כל ענף הרהיטים מסתכל עלינו, בדרך כלל הוא מקנא בנו אבל עכשיו יש להם סיבה למסיבה". כדי שהיריבים לא יחגגו, שכר עובדיה האב משרד יחסי ציבור עבור חברת ניקולטי, כדי לנסות למזער נזקים.

הקשר האיטלקי

עובדיה, שכיום גר באזורי חן בצפון תל אביב, גדל ביפו והיה מזוהה כאחד האוהדים השרופים של מכבי יפו, הקבוצה המקומית. הוא החל לעבוד בגיל 15 כשכיר במרפדייה (מקום העוסק בריפוד סלונים) ובגיל 21 פתח מרפדייה עצמאית. אט אט הוא בנה את עצמו כאחד מיבואני הרהיטים המובילים בישראל. לפני כ־30 שנה פתח ביפו חנות רהיטים קטנה "מאיר קלאסיק". בהמשך היה אחד ממקימי רשת ביתילי ושותף בה, ובתחילת שנות התשעים פגש בתערוכה את ג'וזפה ניקולטי, בעלי רשת רהיטי היוקרה האיטלקית. השניים הגיעו להסכם שלפיו יהיה עובדיה היבואן הבלעדי של רהיטי ניקולטי לארץ. כיום עובדיה ובנו חן אחראים בארץ לארבע חנויות ועוד 25 חנויות נמצאות בזכיינות.

עובדיה נוהג להגיע מדי יום לחנות הראשית באזור התעשייה של ראשון לציון, לעבוד עד שתיים בצהריים ואז לנסוע להתאמן בחדר הכושר הסמוך לביתו. החנות הזו נהפכה במשך השנים למקום מפגש של ברנז'ת הכדורגל. במוספי הספורט של אמצע שנות התשעים כיכבה החנות בתדירות גבוהה: פעם היה זה ניר קלינגר שקנה אצל עובדיה סלון, פעם אחרת אלי (קוקוס) כהן או שחקן שהצטיין בשבת וקיבל צ'ופר. הלקוחות גם נעשו חברים: את האירועים המשפחתיים, דוגמת הברית של בנו של חן, פקדו כדורגלנים כמו סתיו אלימלך, גילי לנדאו ואפילו רוני מאנה שאמר אתמול כי "המון שנים אנו לא בקשר", רגע לפני שניתק.

אנשי מכבי יפו של אז זוכרים כיצד עובדיה עזר לקבוצה, לשחקנים - אם בהענקת סלון במתנה לשחקן מעוט יכולת או במימון מחנה אימונים לקבוצה בבולגריה, שם היו לו גם עסקי נדל"ן ובתי מלון.

"אם הייתי בא אליו ואומר שחסר לי כסף להוציא את הקבוצה למחנה אימון בבולגריה או להתארח באיזה מקום, מאיר תמיד נענה בחיוב", נזכר יצחק אסה, לשעבר יו"ר מכבי יפו וחבר הנהלת הקבוצה. "הוא היה מין ספונסר שלנו, ונתן רהיטים כפרס לשחקנים מצטיינים. הוא היה מאוד נדיב".

אגב, אחד העצורים בפרשה הוא שחקן העבר של מכבי יפו, עופר דגמי, אותו מכיר עובדיה מאותה תקופה. "כל שחקני מכבי יפו הכירו אותו", אומר אסה. "אצל הבולגרים כולם כמו בני דודים. מאיר מאוד עממי, אמנם היה עשיר אבל לא היה סנוב, היה בא למשחקים, בא לכל האירועים של יפו כאורח כבוד".

גם כוכב העבר של מכבי יפו, משה אוננה, מספר כי "הוא היה בין האוהדים השרופים ונכנס כספונסר, איפה שהיה צריך לתרום תרם, איפה שהיה צריך לעזור, עזר. הוא היה חבר של כל השחקנים. איך הוא הסתבך והגיע למצב הזה, אני בהלם עד עכשיו".

אלי בירנבאום, שהיה יו"ר מכבי יפו בשנות ה-90, מספר על "איש שמתחבר צ'יק צ'אק, הגון מאוד, לא קומבינטור. מסוג האנשים שצמחו מלמטה ותמיד הסתכלו לאנשים בגובה העיניים. הוא היה תורם איפה שהיה יכול — ובסתר לא בשביל הפרסום. כששחקן התחתן מאיר היה מביא לו סלון, ואצלו לתת זה מכל הלב".

פליקס מעודד

אולם לא רק ליפו תרם עובדיה: הוא היה גם הספונסר של הפועל בת-ים באמצע שנות ה־90. "הכרתי אותו כשהתמניתי למאמן הפועל בת ים", מספר המאמן ושחקן העבר גילי לנדאו, חבר המשפחה, שבנו אף קיבל מעובדיה מתנה לבר המצווה - חדר ילדים מרוהט. "הוא היה הספונסר של הקבוצה, גילה מעורבות, ווינר, עזר בכל מה שהיה אפשר. יש לו לב של זהב, איש מאוד שמח. בשבילי זו הפתעה אדירה שהוא מעורב בפרשה כזו", אומר לנדאו.

עובדיה ניסה לגלות מעורבות בקבוצות כדורגל נוספות. בין היתר ניהל משא ומתן עם עירוני ראשון לציון ומכבי הרצליה בנוגע להשקעה בקבוצה, אך המגעים לא נשאו פרי. את מכבי תל אביב הוא אירח בשנת 2002 במלון שלו בסופיה בחינם, ועל כך אפילו זכה למגן הוקרה מהקבוצה.

"היו לו עסקים במזרח אירופה, עסקי עץ, ומלונות בבולגריה", אומר קפטן הפועל תל אביב בעבר, אלי (קוקוס) כהן, שהפך לאחר מכן לסוכן שחקנים ועבד בשיתוף פעולה עם מאיר וחן עובדיה. "הכל בלון נפוח, אם הוא היה צריך כסף, מספיק שהיה לוקח את הכסף ששחקני כדורגל חייבים לו או כאלה שהוא עשה להם טובות. הוא לא היה צריך להתעסק בדברים האלה, אולי מקסימום רצה לעזור לילד שלו אבל לא מאמין שהוא יעשה משהו פלילי".

אחת משיחות העידוד שקיבל הבן חן בימים האחרונים היתה משחקן הכדורגל והחבר פליקס חלפון. "תהיה חזק", הוא אמר לחן, חברו מזה שנים רבות.

"מי כמוני יכול לדעת מה הוא עובר במעצר. הוא הרי אדם שרגיל לחיות את החיים הכי טובים בעולם", אומר חלפון, שהורשע בהברחת סמים ונידון למאסר ממנו השתחרר ביוני 2006. "אני המום. מאיר היה קורא לי ה'בן שלי'. כשהיתה לי בעיה תמיד הוא ידע לעזור. מאיר מוכר בכל הארץ. הרבה חברים שלי והרבה כדורגלנים מכירים אותו וקנו אצלו סלון, כולל אני. אנחנו מקווים מאוד לראות אותו בחוץ".

תגיות