אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תמ"א 38: רק עשרה פרויקטים יצאו עד היום לדרך צילום: shutterstock

תמ"א 38: רק עשרה פרויקטים יצאו עד היום לדרך

התוכנית לחיזוק בניינים ישנים בפני רעידות אדמה הוכרזה כבר ככישלון, ולא רק בגלל הביורוקרטיה. חוסר כדאיות כלכלית ליזמים, דרישות מוניציפליות ותוספות בלתי אפשריות משכיחים את המטרה האמיתית - פתרון לתרחיש רעידת אדמה

03.07.2008, 07:57 | דותן לוי
מאז אושרה לפני שלוש שנים תמ"א 38 (תוכנית המתאר הארצית), לחיזוק בניינים ישנים שאינם עומדים בתקן הבטיחות של רעידת אדמה, נבנו רק עשרה פרויקטים לפי ההנחיות. על אף כמה תיקונים בתוכנית, כגון פטור של 90% מהיטל השבחה והורדת רף ההסכמה של הדיירים לפרויקט ל-66% - התוכנית עדיין נחשבת לכישלון.

רבים התלוננו על כמה סיבות עיקריות לחוסר ההצלחה של התוכנית ברמה הארצית. בהיבט הכלכלי, תוספת של קומה אחת בלבד מוציאה את ערי הפריפריה מחוץ למעגל הכדאיות הכלכלית מבחינת היזמים, ודווקא ערים אלה (דוגמת בית שאן) נמצאות בסיכון גבוה יותר.

הביורוקרטיה וחוסר ההתאמה של חוק התכנון לתמ"א הוא מכשול נוסף, ויצירת מקומות החניה שמתחייבת מהתוכנית יצרה גם היא מחסום ממשי. נוסף על כך ישנו צד המימון, הנובע מהקשיים שמערימים הבנקים על מתן ביטחונות כנגד שעבוד הנכס שאינו בבעלות היזמים.

חלק מהבעיות נפתרות ברמה המוניציפלית על ידי כמה רשויות, אך לאורך הזמן מתגלים עוד חסמים שמעכבים את יישום התמ"א, הן ברמה הארצית והן ברמה המוניציפלית.

שליש מבטל

פרויקטים רבים טורפדו בגלל שכנים סרבנים, ובעקבות זאת תוקנה התמ"א כך שאפשר לאשר את ביצועה ברוב של 66% מהדיירים. התוכנית צריכה להגיע לשולחנו של המפקח על רישום המקרקעין בטאבו, שיכול לאשר או לבטל את התוכנית, לפי שיקול דעתו.

עם זאת, במקרה כזה זכויות הבנייה הנוספות מוגבלות לשליש מהשטחים בבניין בלבד, ולכן התוכנית נהפכת לבלתי כלכלית ליזם. "השליש הזה אינו מעשי ו'הורג' את העסקאות. הקבלנים מעדיפים להתרחק מפרויקטים שאין בהם 100% הסכמה, אלא אם מדובר באזורים יוקרתיים", אומר עו"ד רונן גרונברג, שותף במשרד פולטין-גרונברג, המתמחה בנדל"ן.

בתל אביב יש עוד בעיה - היזם נדרש לקבל את אישור המפקח לאחר שקיבל את היתרי הבנייה. עלות ההיתרים היא עשרות אלפי שקלים, ועשויה לרדת לטמיון אם המפקח מתנגד לתוכנית. לכן מבקשים היזמים לפנות למפקח בשלב הראשון ורק לאחר מכן להציג היתרי בנייה.

לפי התמ"א, אם מרחיבים את דירות המגורים, יש להוסיף ממ"ד לדירה. עם זאת, בחלק מהבניינים שטח התוספת מצומצם. תוספת ממ"ד במקרים אלה מטרפדת שוב את הפרויקט. גרונברג סבור כי חייב להיקבע מינימום של תוספת מ"ר שרק לאחריו יידרש היזם להוסיף ממ"ד. "את מספר המ"ר יקבע שמאי לפי ההיבט הכלכלי", הוא מציע.

בניין גבוה מ-13 מטר מוגדר על פי התקנות כרב-קומות, וחלה עליו תוספת של חדר מדרגות נפרד, המגן מפני אש. בבניינים בני ארבע קומות מכניס יישום התמ"א את הבניין לקטגוריית רבי-קומות, ומחייב חדר מדרגות שאינו אפשרי מבחינה תכנונית. "המדינה צריכה להחליט מה חשוב יותר, חדר מדרגות המגן מפני אש או הגנה מפני רעידת אדמה", אומר גרונברג.

מגבלות מונציפליות

ערים אחדות מנסות לעודד הקלות שיאיצו את ביצוע התוכנית, אך ישנן רשויות שמעכבות אותה בגלל מגבלות מקומיות. לדברי יוסי בזל, מנכ"ל תל אביב החדשה, חברה המתמחה בחיזוק מבני מגורים ובהשבחתם, עיריית תל אביב קבעה שישנן שכונות בלב העיר ובדרומה שאי אפשר ליישם בהן את התוכנית, מכיוון שחלות עליהן תוכניות שונות הנותנות זכויות אחרות למתחמים ואינן מאפשרות לנצל את התמריצים שמעניקה התמ"א.

בדומה למרבית ערי המרכז, בגבעתיים יש מצוקת חניה אמיתית, ולכן הוספת מקומות חניה לשטחים שנוספו לבניין מחויבת מכורח המציאות ולפי תמ"א. במקרים רבים המקום בבניינים הישנים אינו מאפשר תוספת של שטחי חניה בצד הבניינים. למרות זאת, העירייה פוסלת פתרונות כגון מכפילי חניה המאפשרים להחנות כלי רכב בקומות וכופר חניה.

בעיריית רמת גן דורשים מהיזם, עוד בטרם הוגשה הבקשה, לבצע ניתוח הנדסי למבנה. העירייה גם מחייבת את היזם לשלוח לכל דיירי המגרשים הגובלים במבנה מכתבים רשומים. בזל מסביר כי בפועל נוצר מצב שבו היזם יוציא אלפי שקלים בלא שקיבל כל אישור מהעירייה.

למרות המצב העגום, מתברר שלפחות ברמה המוניציפלית - לא הכל שחור. כמה ערים בשרון, ובייחוד הוד השרון, רמת השרון ורעננה, מנסות לזרז ככל האפשר את קידום התמ"א. "ערים אלה", אומר עו"ד נחומי סלע, המתמחה בתמ"א 38 באזור השרון, "מאפשרות ליצור מקום חניה בודד במקום שניים, ומתחייבות לזרז את ההליכים. עיריית רעננה אף שלחה מכתב לתושבים, שבו היא מעודדת אותם לקדם את חיזוק המבנים".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
רוב נדרש תמא 38/1
בכל האתרים רשום שנדרש רוב של 66 אחוז הסכמת דיירים על מנת שהקבלן יוסיף יחידות חדשות. אני מבין שהרוב הדרוש הוא 66.66 אחוז ולא 66 יש לנו בעיה בבניין שיש לנו רוב של 66.03 וכדי להגיע לרוב של לפחות 66.6 צריך להענות לדיירת סחטנית. האם עם רוב כזה ניתן לגשת למפקחת האם מישהו יודע ??? תודה
דייר 1 , מרכז  |  21.12.13
6.
תיקונים והקלות בביצוע תמ"א 38
תיקונים והקלות בביצוע תמ"א 38 בכנסת עבר חוק בקריאה ראשונה שעשוי להקל על היזמים במימוש תמ"א 38 החוק אומר שיותר לא חייבים 66 אחוז מדיירי הבניין על מנת לבצע את התוכנית אלא צריך 51 אחוזים בלבד. כאשר מדובר על הוספת דירות יש צורך גם באישור של המפקח. אין ספק שהדבר עשוי להגביר את הקצב האיטי שבו מתבצעת התוכנית. אחד המכשולים הגדולים במימוש תמ"א 38 היו הדיירים שלעיתים התנגדו לתוכנית מסיבות לא ענייניות ועצרו את הפרויקטים. המחוקקים כנראה הבינו שרעידת האדמה לא תחכה לאותם דיירים שמתלבטים בלי סוף. החוק החדש יאפשר ליזם להוסיף יחידות דיור בלי רוב של כל דירי הבניין ולהתחיל להוציא היתר לתוכנית עוד בתחילת הפרויקט ובמהלך הפרויקט לקבל אישור סופי. ניתן לקבל אישור מהמפקח עוד לפני הוצאת היתר בנייה. תל אביב תמ"א 38 בתל אביב מעבירה הילוך ונראה שגם היזמים וגם הדיירים מתחילים להבין את הפוטנציאל הגדול של התוכנית. החוק החדש עשוי לעודד גם את היזמים של התוכנית בעיר. בזמן האחרון נחתמו שתי עסקאות של תמ"א בעיר. הבניין הראשון ברמת אביב בבניין ישן שעושים בו שיפוץ מקיף שכולל מערכת ביוב חדשה, מעליות חדשות והקמה של מגרש חנייה תת קרקעי. בתמורה היזם הולך לקבל שתיים עשרה דירות על גג הבניין. הבניין השני נמצא באזור של כיכר רבין. הפרויקט יכלול הרחבה של הלובי, מעלית חדשה ומרפסות שמש בדירות. בתמורה יקבל היזם ארבע דירות שעשויות להימכר במיליוני שקלים. מספר העסקאות גדל אבל עדיין אין מספיק פרויקטים גמורים, תמ"א 38 אמורה להיות פרויקט המוני ועדיין לא נראה שנעשה מספיק על מנת להחיות אותה. לקבלת עוד מידע הכנסו לתמ"א 38 – המדריך המלא של צוק איתן מקבוצת וקסמן גוברין . בתוך המאמרים תמצאו מידע רב ושימושי על התוכנית.
איל פטרן , המרכז  |  05.08.10
5.
מה החוק אומר לגבי מימוש תמ"38 בבנין בן 6 קומות שדיירי הקומה העליונה בנו על הגג תוספת?
1 .האם ניתן לבצע תמ"א 38 במקרה זה? 2.האם ניתן לחייב את הדיירים שבנו לאפשר לכל הדיירים ליהנות מהרחבת דירותיהם ובכך לחסוך למעלה מ120000 לכל אחד מהדיירים? 3.אילו קשיים עלולים להווצר ומה ניתן לעשות?
בלוק 10 , גוש דן  |  18.05.10
4.
תגובה לתגובה 5 -
מהיכן הנתון אותו אתה מציין כי עלות הבניה ליזם היא בגובה 500,000$?. ייתכן והתיחסת רק לבניית הדירות החדשות וגם לא נכון. עלות הבניה ודאי שיותר גבוהה. לכך יש להוסיף את יתר ההוצאות הנדרשות ע"י היזם: 1. עלות הבניה לצורך ביצוע ביסוס המבנה כנגד רעידת אדמה המסתכמת במאות אלפי שקלים. 2. שיפוץ חזיתות המבנה. ברוב הועדות נדרש היזם לצפות את המבנה בציפוי קשיח, לרוב באבן/שיש. 3. תוספת מעלית/מעליות. 4. שיפוץ חדר המדרגות. 5. עלות בניה של התוספת לדירות הקיימות, אם תתבצענה?. 6. מס רכישה על חלק על "תוכנית החיזוק". ראה פירוט בתמ"א 38. 7. היטל השבחה במרבית המקרים, גם אם בהנחה משמעותית. 8. הוצאות תכנון ושכ"ט עורכי דין. 9. מע"מ שלא מוכר לקבלן על הוצאות "תוכנית החיזוק". 10. אגרות בניה. 11. מיסי עירייה. 12. מס שבח החל על בעלי הדירות אותו הם מבקשים להטיל על היזם. 13. הוצאות רבות מסביב כגון, שיקום החצר/הגינה, תשתיות ביוב וצנרת מים, תשתיות חשמל/לוחות חשמל וטלפון, עמידה בדרישות כיבוי אש ועוד. אם התוכנית כל כך משתלמת ליזם, אני מציע לך לבדוק אפשרות להוציא לפועל תוכנית כזו ביוזמתך. חבור לקבלן שאתה מכיר ותתחיל "לעשות כסף". אם התוכנית כל כך רווחית, מדוע אם כך, איננו רואים את הפרויקטים הללו צצים כמו פטריות אחרי הגשם גם באזורים בעלי כדאיות כלכלית גבוהה? עידן חזני, אדריכל וקבלן רשום "חזני פרויקטים"- יזם תמ"א 38 בחיפה והקריות.
עידן חזני , חיפה  |  26.09.09
3.
תמ"א 38 - עושק ושוד לאור היום ע"ח בעלי הדירות במבנים הנמצאים באיזורי יוקרה בעידוד הממשלה והמחוקקים
לאחרונה נדרשתי להביע את הסכמתי לאפשר ליזם לפעול בבניין המגורים בו קיימת דירה בבעלותי. הופעל עלי לחץ לחתום בטענה שכל הדיירים כבר חתמו. עברתי על ההצעה של היזם ונדהמתי לגלות כי הוא הולך לבנות ארבע דירות על הגג ששוויה המינמאלי של כל אחת במחירים של מרץ 2009 למעלה מ 600,000.00 דולאר (כן מעל שש מאות אלף $, פפליקוס ירוקים). עלות הביצוע נעמדת בכ 500,000.00 דולאר. מכאן כי הרווח ליזם הוא מינימום 1,900,000.00 דולאר (1.9 מיליון $). היזם טוען לקבל את כל הרווחים. הדיירים המבוגרים (75% מהדיירים הם מבוגרים מעל גיל 60, ו 25% אף מעבר לגיל 80) חתמו מבלי להבין את הערך הכלכלי של הפרויטק. להערכתי, יש להגביל את היזם ולחייב להתחלק ברווחים, שכן בשביל לבנות את אותו מס' של דירות בסכו המכירה הנקוב, היה עליו לשלם על ערך הרקקע (במקרה זה הגג). ההוצאות לשימור וחיזוק המבנה אינן עומדות ביחס ישיר לתמורה הניתנת לדיירים וזה המקום בו המחוקק חייב לשים סוף לעושק ועשיית רווחים גורפים ע"ח בדיירים בעלי הנכס. למיטב הבהנתי לא לכך התכוון המחוקק ויש לפעול לתיקון המצב. אני מבקש מכל אחד להתעורר ולא לחתום על הניירות, לעמוד על הזכויות, ולצאת מעבדות לחרות המזדהים מתבקשים לשלוח תגובותיהם עם פרטי ההתקשרות לתיבת הדואר skfirel@walla.co.il על מנת להתארגן ולדרוש את הזכויות המגיעות ברכוש.
שמואל כפיר-אל , הרצליה  |  10.04.09
לכל התגובות