אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקת "כלכליסט": כשליש מהתיקים המועברים לגישור מופנים לאור וביין צילום: עטא עוויסאת

בדיקת "כלכליסט": כשליש מהתיקים המועברים לגישור מופנים לאור וביין

בעקבות העומס בבתי המשפט, גדל בהתמדה מספר ההליכים המופנים לגישור. הגידול השנה: 10%–15%. שופט העליון בדימוס אור וסגן נשיא המחוזי בחיפה בדימוס ביין שם שני מגשרים עסוקים מאוד

13.07.2008, 07:01 | מארק שון

שופט בית המשפט העליון בדימוס תיאודור אור וסגן נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה בדימוס פרופ' דן ביין הם שני המגשרים שזוכים למרב ההפניות מבתי המשפט - כך עולה מבדיקה שערך "כלכליסט". הבדיקה התבססה על סקירת התיקים שהופנו בשנה וחצי האחרונות להליך גישור על ידי בתי המשפט והתפרסמו במאגר המשפטי נבו. ההפניה להליך גישור נעשית ביוזמת השופט ובהסכמת הצדדים, ובחלק מהמקרים השופט מציע לצדדים מגשר ספציפי.

פרופ' ביין הגיב על התוצאות: "אני ממש לא יכול להגיד שאני מועדף, לפעמים זה מקרי. מטבע הדברים מנסים להעביר כמה תיקים באותו נושא למגשר אחד. יתר על כן, אין כל כך הרבה שופטים בדימוס שרוצים לעסוק בגישור. יכול להיות שההפניה נעשית, כי אחרים לא רוצים". השופט בדימוס אור העדיף לא להגיב לדברים, ואמר רק: "אני לא אתייחס למספרים ולסטטיסטיקות".

בשנים האחרונות ניכרת צמיחה משמעותית בהעברת הליכים משפטיים אל מחוץ לכותלי בית המשפט, והליכי הגישור הולכים וצוברים תאוצה ומשמשים חלופה לניהול הליכים משפטיים ארוכים - בעידודם המלא של השופטים. לדברי פרופ' ביין, "בשנה האחרונה חלה צמיחה של לפחות 10%–15% במספר ההליכים שבית המשפט מפנה לגישור". ביין ציין כי מדובר ב"הערכה שמרנית מאוד".

בחודש מרץ האחרון הוכנס תיקון בתקנות סדר הדין האזרחי, המחייב מתדיינים בתביעות של יותר מ-50 אלף שקל להשתתף בפגישת היכרות לבחינת האפשרות ליישוב הסכסוך ביניהם באמצעות גישור. דיון בבית המשפט לא יתקיים עד לאחר קיומה של ישיבה כזו.

השופט בדימוס אור. "לא מתייחס למספרים" , צילום: עטא עוויסאת השופט בדימוס אור. "לא מתייחס למספרים" | צילום: עטא עוויסאת השופט בדימוס אור. "לא מתייחס למספרים" , צילום: עטא עוויסאת

מדובר בפיילוט חדשני לתקופה של שנתיים, המבוסס על המלצות ועדה ציבורית לבחינת הסדרת "גישור חובה", בראשות השופטת מיכל רובינשטיין. בסיום השנתיים יבחן שר המשפטים את יעילות ההליך.

מנהלת הפיילוט בבתי המשפט, נטלי לוי, אמרה ל"כלכליסט" כי הפניית התיקים בפועל תתחיל להתבצע השבוע. לוי הדגישה כי הפגישה עצמה מתקיימת בלא תשלום, המגשר נבחר מתוך רשימה של כמה עשרות, ואין צורך בהסכמת הצדדים.

עו"ד חן בוכניק התייחס לעלויות הגבוהות של הליכי גישור, ואמר ל"כלכליסט" כי "המדינה צריכה לממן ולו חלקית את ההליך, מימון שיכול להיעשות על ידי 'סבסוד', או הגבלת שכר המגשרים, או החזר מלא של אגרת בית המשפט ששולמה בפתיחת ההליך".

הגישור לא תמיד מסייע

במאי 2007 התקינה נשיאת בית המשפט העליון דורית בייניש כללי אתיקה לשופטים. סעיף 13 של הכללים קובע כי "שופט המציע פשרה או העברה של ההליך לגישור או לבוררות לא יכפה דעתו על בעלי הדין, ויוודא שבעלי הדין יודעים כי אי-קבלת הצעתו לא תשפיע על הליכי הדיון שלפניו". אולם בדיקת "כלכליסט" מעלה כי אין זה תמיד המצב.

שופט בית המשפט העליון אליקים רובינשטיין דן בתחילת מרץ השנה בטענה של האדריכל שרל דוראל על יחס עוין מצד ההרכב בבית המשפט המחוזי, עקב סירוב המבקשים לפנות להליכי גישור. רובינשטיין דחה את העתירה, בנימוק כי הטיעונים לגבי עוינות לא היו מבוססים, וכי בכל מקרה דוראל היה צריך לבחור במסלול של טענת פסלות השופט ולא בהליך של ערעור לעליון. טענת הפסלות, אגב, כמעט לעולם אינה מתקבלת בבית המשפט.

באותו חודש הסתיים בנתק מוחלט הליך גישור שני בין בעליה של קבוצת קלאב מרקט משה בובליל וניסן חקשורי בסכסוך עסקי ישן ביניהם. הסכמתם לחזור להליך של גישור, לאחר שבשנת 2003 נגמר הליך דומה ללא תוצאות, התקבלה בדיון קצר בבית המשפט העליון, שכבר בתחילתו הבהיר השופט אשר גרוניס כי עדיף לצדדים לנהל את התיק בהליך גישור.

לדברי אחד מעורכי הדין שהשתתפו בדיון, גרוניס התבטא בחריפות, ואמר כי "אם האדונים הנכבדים לא יתעשתו ולא יגיעו להסכמה, אחד מהם עומד להפסיד פה בגדול. זה קזינו". לא באופן מפתיע עורכי הדין של הצדדים, אלקס הרטמן ושלמה שפיר, הודיעו כבר במהלך אותו דיון על הסכמה לנהל הליך גישור נוסף אצל השופט אור. במרץ האחרון הסתיים ההליך, לאחר מספר מועט של פגישות, ללא כל תוצאות.

לא רק בבתי המשפט

היוזמה לביצוע הליכי גישור הולכת ומתרחבת אף מחוץ לגבולות הצרים של בית המשפט. ל"כלכליסט" נודע כי עו"ד דורון ספיר, ראש הוועדה לתכנון ולבנייה בעיריית תל אביב, יוזם הצעת חוק שתוגש בקרוב לכנסת ותעגן את פעילות הגישור בוועדה באופן רשמי.

ספיר יזם לפני כשנה וחצי מסלול מיוחד ללימודי גישור לשמונה מחברי הוועדה. הקורס התקיים במרכז הישראלי למשא ומתן וגישור, ולפני כחודשיים סיימו המשתתפים פרקטיקום מיוחד של משרד המשפטים והנהלת בתי המשפט, שנועד להכשיר מגשרים בנושא תכנון ובנייה.

"פניתי לח"כ אופיר פינס-פז", אמר ספיר ל"לכלכליסט", "כדי לעגן את הליכי הגישור של הוועדה לתכנון ולבנייה במסגרת חוקית". כיום אפשר להגיע לגישור לאחר הגשת ערעור לבית המשפט על החלטה של הוועדה, אם בית משפט מחליט להורות על כך. "אנו עומדים לקבל את התעודות הרשמיות בזמן הקרוב, ואז נעבור לשלב הבא - גישורים רשמיים מטעם עיריית תל אביב".

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה