אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: הכלכלן הראשי של האוצר מעריך שהפיחות בשקל יימשך צילום: יואב גלאי

בלעדי: הכלכלן הראשי של האוצר מעריך שהפיחות בשקל יימשך

על פי ד"ר אלדד שידלובסקי הדולר ימשיך להתחזק, ככל הנראה עד לרמה של 3.6 שקלים, עקב צמצום העודף במאזן התשלומים והעלייה הצפויה בהשקעות בחו"ל. על ניסיונו של פישר לסייע לדולר: "לא ניתן לפעול נגד מגמה בשוק המט"ח"

23.07.2008, 07:07 | אמנון אטד

העלייה שנרשמה בימים האחרונים בשער הדולר צפויה להימשך, כך העריך אתמול ראש אגף כלכלה ומחקר באוצר, ד"ר אלדד שידלובסקי.

בשיחה עם "כלכליסט" ציין שידלובסקי כי שני תהליכים כלכליים מרכזיים צפויים להשפיע על המשך היחלשות השקל מול הדולר. הראשון הוא צמצום העודף במאזן התשלומים של ישראל כתוצאה מהעלייה שכבר נרשמה ביבוא ומהירידה הצפויה ביצוא. להערכתו, כבר במהלך 2008 צפויים תקבולי היצואנים ותשלומי היבואנים להגיע לאיזון.

התהליך השני שעשוי, לדברי שידלובסקי, לתרום לפיחות השקל הוא שינוי בהתנהגותם של ישראלים המשקיעים בחו"ל.

לדבריו, כאשר המשקיעים הישראלים הפעילים במדינות זרות יגיעו למסקנה שהמשבר העולמי הגיע לנקודת השפל, הם ישובו ויגדילו את השקעותיהם בחו"ל. גידול זה בהשקעות יחייב אותם להמיר שקלים למטבע חוץ, דבר שיגרום להיחלשות המטבע הישראלי. שני תהליכים אלה, מעריך שידלובסקי, עשויים להביא בסופו של דבר לפיחות ריאלי בשער השקל - פיחות גדול יותר מפער האינפלציה בין ישראל לחו"ל.

בכל הנוגע למשך הזמן של פיחות השקל מול הדולר ושער החליפין שאליו יגיע - לא פירט שידלובסקי. בהקשר זה הוא מציין כי טווח הזמן שבו ניתן יהיה לראות פיחות ריאלי בשער השקל הוא "הטווח הבינוני".

במונחים כלכליים, טווח בינוני משתרע על תקופה של חצי שנה עד שנה. כמענה לשאלת שער החליפין ציטט שידלובסקי מחקרים כלכליים מעודכנים, שלפיהם שער שיווי המשקל של השקל הוא 3.6 שקלים לדולר.

על ניסיונו של נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, להשפיע על שער השקל באמצעות התערבות במסחר במט"ח אמר שידלובסקי כי ניסיונות דומים שנערכו בעולם לא הצליחו, מהסיבה הפשוטה שבשוק המט"ח אי אפשר לפעול נגד מגמה. לדבריו, התערבות ישירה בשוק המט"ח יכולה להיות אפקטיבית כאשר הגורם המתערב רק מקדים את שינוי המגמה, שצפויה להתרחש בכל מקרה.

כזכור בנק ישראל הודיע לפני כ־10 ימים כי בכוונתו להגדיל את היקף התערבותו בשוק המט"ח ולרכוש מדי יום סכום של 100 מיליון דולר.

עד למועד זה רכש הבנק בחודשים האחרונים 25 מיליון דולר בלבד מדי יום, אולם צעד זה לא השיג את האפקט הרצוי מבחינתו של הנגיד, פרופ' סטנלי פישר ולא עצר את קריסתו של הדולר. גורם נוסף שתורם לעליית הדולר בימים האחרונים הוא המדד הנמוך יחסית של חודש יוני, שהגדיל את ההערכות כי פישר לא יעלה את הריבית בסוף החודש.

מהצד השני פרסם בנק ישראל בימים האחרונים את הציפיות לאינפלציה ל־12 החודשים הקרובים, שהצביעו על עלייה חדה אל מעבר ליעד שקבעה הממשלה, מה שעלול לשנות את תוכניותיו של הנגיד ולגרום לו דווקא להעלות את הריבית.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
מלחמה חדשה תיאויות ישנות
במקום להתפלפל ולהסתבך הייתי מגדיר את הכיוון של הדולר בפשטות. הדולר יעלה בטווח הבינוני, באחת משתי הדרכים. ללא התערבות ממשלתית חצי משק יקרוס, הכלכלה הישראלית תידרדר והדולר לא יעצור ב- 4.00 ש"ח וגם לא ב- 4.50 ש"ח. הוא יכול להגיע הרבה יותר גבוה, תלוי בעומק הבור (אחד המגיבים אמר - עובדה שהיצוא גדל - וודאי שהוא גדל, מה יעשה יצואן שהשקיע מיטב כספו וזמנו לפתח שוק/לקוח בחו"ל ופתאום צנח לו הדולר - יעשה רברס? יפנה מיד לשוק אחר? מי שחושב כך פשוט לא השתתף בעשייה אמיתית). עם התערבות, השער יגיע לאיזור ה- 4.00 ש"ח, תחום שאליו החלק היצרני במדינה אולי יכול להסתגל ולשרוד שורה תחתונה. הדולר יעלה, השאלה עם איזה חלק של המשק נשאר. הייחוס של חוזק הכלכלה הישראלית לשאלה האם אנשים יקנו דולרים כדי להשקיע בחול זה שטויות. מה שחשוב לחוזק הכלכלה זה האם הם משקיעים בארץ, ממשיכים לפתח ולהצמיח את החלק היצרני שעובד ליצוא. שכחנו שבמושגים גלובאליים אנחנו שלולית קטנה ולא נוכל לשרוד במשק ש- 80% ממנו הוא בשירותים, כפי שקורה בארה"ב (פיננסים זה גם שירותים ואנחנו לא נהפוך מחר למרכז פיננסי עולמי). המשק נמצא בסוג מלחמה שמעולם לא היה בה, הכלים להתמודד אינם שגרתיים ואים מהספר של המלחמות הקודמות... ויפה שעה אחת קודם. (הכותב משמש כמנכ"ל של חברה תעשייתית המבוססת על יצוא ומתחרה בשוק המקומי ביבואנים - כמו רוב המשק).
אריה רייכרט , רמת גן  |  25.07.08
5.
לא נכון
קטונתי אבל חלק מהדברים שנאמרו כאן אינם נכונים בכלל. הסיבות לעלייה של הדולר בימים האחרונים אוטוטו נגמרות (רכישת הענק של טבע וקצת ההשפעה של פישר) ואחרי זה נמשיך לראות את הדולר צולל למטה עד לרמה של 3 שקלים לדעתי. הבעיה היא בדולר, אנשים חייבים להבין שהמשק האמריקאי חולה וכשהוא לא מבריא אז לא יעזרו כל ההתחכמויות של פישר ואחרים, הדולר "יצלול".
עמית  |  23.07.08
לכל התגובות