אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לחיות כסוציאליסט, להרוויח כקפיטליסט צילום: בלומברג

לחיות כסוציאליסט, להרוויח כקפיטליסט

במשך רוב המאה ה־20 נחשבה נורבגיה לאחת המדינות העניות באירופה. היום, עם חברת נפט בבעלות הממשלה וקרן פנסיה של 375 מיליארד דולר, היא הפכה לשחקן בעל השפעה בשוק ההון הגלובלי

24.07.2008, 08:25 | בעז תמיר

"החיים בתנאים קשים ובסערה הם היסוד למיתולוגיה בנורבגיה מתקופת הוויקינגים", אומר לייף אלנס, מבעלי חברת הדיג הנורבגית Nesbakk. "רגעי סערה קשים במיוחד, כשגלי האוקיינוס מגיעים לגובה עשרות מטרים, הם רגעים שספן ותיק מבקש להירגע בהם ולחשוב. ערפל מאפשר להגדיל את הפער מול המתחרים ולהשאירם מאחור. עליית מחירי הנפט והתחזקות הקרונה הנורבגית מקשות על הדייגים את ההתמודדות בשוק, אבל מסתדרים. אנחנו רגילים לסערות, ותנאי מזג אוויר קשים הם הטבע שבו אנו חיים".

מאגרי נפט עשירים המצויים בתחומיהן של נורבגיה ורוסיה מאפשרים למדינות הצפון אירופיות הללו ליהנות מעליית מחירי הנפט. כך גדלה ההכנסה לנפש של אזרחיהן, וכך גם משתפר חוסנן הכלכלי ומתמלאים מאגרי המזומנים בבנקים המרכזיים שלהן.

ספינת מסע נורבגית, צילום: בלומברג ספינת מסע נורבגית | צילום: בלומברג ספינת מסע נורבגית, צילום: בלומברג

שתי המדינות, שהתעשרו מאוד ב־13 השנים האחרונות, מחלקות את העושר הלאומי שלהן באופן שונה לחלוטין זו מזו, וגם עקרונות בניית מדיניות הכלכלה הלאומית בהן שונים. בשעה שרוסיה, המעצמה הגלובלית והקומוניסטית לשעבר, מרכזת את משאבי הטבע הלאומיים בידי פקידי הממשל והביורוקרטיה המרכזית עם קבוצת אוליגרכים המקורבת לשלטון, הממשלה הנורבגית מתנסה במודל כלכלי ייחודי המרכז את ניהול ההון הלאומי בידיים ציבוריות.

פערים כלכליים והיעדר חלוקה הוגנת של המשאבים הלאומיים בין כלל שכבות הציבור לא יאפשרו למשטר דמוקרטי לשרוד לאורך זמן. כך, הממשל הסוציאל־דמוקרטי בנורבגיה, מדינה בעלת שטח עצום המאכלסת 4.64 מיליון תושבים, ממהר לשנות את שמה של חברת ההשקעות הלאומית לחיפושי נפט ל"קרן הפנסיה הממשלתית להשקעות גלובליות" (The Government Pension Fund - Global).

תנאי מזג אוויר קשים

לאחר שמאות שנים נשלטו הנורבגים על ידי הדנים והשבדים, הם הפכו למדינה ריבונית עם קבלת העצמאות המלאה ביוני 1905. במשך רוב המאה ה־20 נחשבה נורבגיה לאחת המדינות העניות בסקנדינביה ובאירופה. תנאי מזג האוויר הקשים לא אפשרו התפתחות חקלאות אינטנסיבית, והיעדר תשתית טכנולוגית מנע פיתוח תעשייה מתקדמת. העם הנורבגי התפרנס מספנות, מדיג ומגידול כבשים ותפוחי אדמה כדי להימנע מחרפת רעב. אף שמים מעולם לא חסרו שם, אתגר הרעב שמאיים כיום על 2.25 מיליארד מאזרחי העולם מוכר היטב בהיסטוריה של נורבגיה.

בימים אלה סיפורה של נורבגיה הוא סיפור של מדינה מן הפריפריה שנכנסת למרכז הזירה הבינלאומית. אמנם אין לה ייצוג בארגון של מנהיגות התעשייה (G8) שהתכנס בשבוע שעבר ביפן, אולם לנורבגיה יש יצוג מכובד בפורום חמש קרנות המדינות הסוברניות - הכולל את אבו דאבי, נורבגיה, סעודיה, כווית וסינגפור - שהתכנס בתחילת יולי בסינגפור. פורום חמש הקרנות הממשלתיות הסוברניות מנהל השקעות בנכסים בערך של יותר מ־1.25 טריליון דולר, והופך לבעל השפעה מעשית על הכלכלה ושוק ההון הגלובלי.

בכל הקשור לשליטה בנכסים, תרבות הממשל בנורבגיה שוויונית יחסית. זוהי תרבות המבוססת על ערכים חברתיים ומניחה בצד תפיסות כלכליות ליברליות־קפיטליסטיות. הפרטה איננה מקודשת שם, וגם לא שיטות יעילות כלכלית: הממשל לא הפריט את נכסי העם הנורבגי ונמנע מלמסור את ניהול הכספים לידיים פרטיות.

קרן הפנסיה הממשלתית הנורבגית, הגדולה באירופה, מנהלת סכום של כ־375 מיליארד דולר. מבין חמש הקרנות הממשלתיות העצמאיות הגדולות בעולם, בראשות הקרן של אמירות אבו דאבי (ADIA) המנהלת נכסים בסכום של חצי טריליון דולר, הקרן הנורבגית היא הקרן היחידה השייכת למדינה דמוקרטית ומוחזקת על פי חוקה אזרחית בידי ציבור העם הנורבגי.

על פי המסתמן מעקרונות מדיניות קרן הפנסיה הלאומית הנורבגית, למרות הסיכון הכרוך בכך ובייעוד הציבורי של קרן הפנסיה, 50% מכספי הקרן מושקעים במניות של חברות עסקיות בעולם. לפי מדיניות ההשקעות של קרן הפנסיה הנורבגית, משקיעה הקרן בנכסים המנוהלים על ידי גורמים פרטיים. או כמו שאמר לנין לפני כמעט 100 שנה - "כדי לחיות כסוציאליסט, יש להרוויח כמו קפיטליסט".

עשרות אלפי חברים באיגוד הדייגים

ההחלטה על הפניית חלק גדול מכספי קרן הפנסיה הנורבגית להשקעה עסקית טהורה וסחר במטבעות ובסחורות הופכת את ממשלת נורבגיה לשחקן בעל השפעה בכלכלה ובשוק ההון הבינלאומי. כמו פעילים רבים בשוק ההון שחקה הקרן כמה עשרות מיליארדי דולרים מהונה בשנה האחרונה. משבר הבנקים והמימון הבינלאומי יוצרים, לפיכך, הזדמנות מיוחדת למנהלי הקרנות הממשלתיות הסוברניות הגדולות לרכוש חבילות מניות בבנקים מרכזיים בעולם, כמו שעשו אבו דאבי וכווית, שהרחיבו את אחיזתן והשפעתן על ענקי הבנקאות הבינלאומיים סיטיבנק ו־UBS ועל הבנקים להשקעות מריל לינץ' וג'יי.פי מורגן.

סערת שוק הכספים וההון בעולם איננה מרתיעה את עשרת אלפי חברי איגוד הדייגים הנורבגי, חברי תעשיית הדיג המייצאת כמיליארד דולר ומהווה את ענף היצוא השני בגודלו במדינה, אחרי הנפט. כמו קרן הפנסיה הלאומית הנורבגית, גם החברות הפרטיות בנויות על שילוב של תרבות שליטה וחלוקת הכנסה מצמצמת פערים, מצד אחד, ותחרות עסקית חריפה בזירת הפעולה בשוק, מצד שני.

חברת הדיג הנורבגית המצליחה Nesbakk, לדוגמה, איננה עומדת למכירה או להפרטה. אין בכוונתה לגייס כספים מהציבור הרחב. מדובר בזן מסוים של חברות בבעלות פרטית־קואופרטיבית, שתפיסת הניהול האופיינית בהן משלבת תחרות חסרת רחמים בין הדייגים שעה שהם יוצאים למרחבי האוקיינוס ושמירה על ערכי עזרה הדדית לספן בצרה עם תרבות קהילתית־ציבורית של מגדלים חקלאיים.

דרך פעילותן הבינלאומית של חברות הדיג ותפיסת הניהול המיוחדת האופיינית להן מעניקות לזן הארגוני המוביל של תעשיית מוצרי המזון הצפון אירופית בכלל, והסקנדינבית בפרט, מעמד של תעשייה בינלאומית בשוק מזון האיכות הגלובלי. "בעידן של תחרות גלובלית בשוק המזון היוקרתי", מסביר לייף אלנס (Leif Alnes), אחד השותפים המנהלים את חברת Nesbakk ואחד מבעליה, "המקצוענות, הטכנולוגיה ותפיסת הניהול הן שקובעות את רמת הרווחיות והתחרותיות".

מדובר בתפיסת ניהול המהווה בלם זעזועים ורשת ביטחון בשעת משבר וסערה: דיג דגי המים העמוקים האיכותיים, המיועדים לשוק מוצרי היוקרה, מסתמך על טכנולוגיית הקווים הארוכים. מדובר בשטחי דיג עשירים בדגה איכותית שאי אפשר היה להגיע בהם לתפוקה בכמויות מסחריות מבלי לעשות שימוש באמצעי טכנולוגיה מתקדמים. ספינות דיג הקווים הארוכים הנורבגיות מצוידות בטכנולוגיית ניווט ומיפוי מתקדמת, במערכות סונאר משוכללות לאיתור תנועת להקות הדגים וברשת תקשורת אינטרנט, לצורך שיתוף קהילת דייגי הקווים הארוכים.

ספינת הדיג המתקדמת כוללת שלושה מערכים המאפיינים את ארגון הרשת: חדר שליטה, מפעל עיבוד מזון ומערכת מגורים מהודרת לצוות; מפעל לעיבוד התוצרת, שכולל מערכת מתקדמת לחיתוך, ניקוי, עיבוד, ואריזה, שהופך את הדגים כבר בבטן הספינה לפיסות פילה מוכנות לבישול; ומחסן קירור לשימור התוצרת הטרייה - מערכת המאפשרת את עקיפת מערך הלוגיסטיקה הסיטונאית על ידי העברת התוצרת המעובדת ישירות לשולחנו של שף במסעדה יוקרתית, או לדלפק בחנות מזון איכות.

השקעה ברווחה ובחינוך

ערך מכירת שלל הדיג מתחלק בין שותפי ההון - בעלי הספינה והקואופרטיבים לשיווק ולמינהל, ובין שותפי הדיג - חברי הצוות המפעילים את הספינות. רוב עובדי ספינת הדיג מחזיקים בתארים אקדמיים. כמו יתר אזרחי נורבגיה, המדינה יצרה עבורם מערכת חינוך במימון ממשלתי המאפשרת לכל אזרח נורבגי מסלול לימודים במימון ממשלתי, מהפעוטון ועד קבלת תואר אקדמי מלא. הסטודנט הנורבגי משוחרר משכר לימוד ומשכר דירה, וזכאי לשכר מינימום בתקופת לימודיו.

"אינני מחפש פועלים בלתי מקצועיים", אומר אלנס. "אני מבקש לצאת למסע הדיג עם שותפים, דייגים מקצועיים הפועלים על בסיס שפה ותרבות אחידה. צוות השותף לחוויות הדיג, למקצוענות, לאחריות ולנחישות יביא תוצאות". כל אחד מעובדי ספינות הדיג, כמו שאר אזרחי נורבגיה, מבוטח בביטוח הלאומי ובכל מקרה זכאי לתמורה מסבב הדיג גם אם חלה או נפצע. העתיד האישי של כל אחד מהדייגים מובטח על ידי קרן הפנסיה הלאומית.

השקעה ברווחת האדם, בחינוכו ובהשכלתו, מסבירים הדייגים הנורבגים, היא תנאי הכרחי לקיום רשת ביטחון ליום שאחרי התפוצצות בועת הנפט. השקעה ציבורית בהון האנושי מבטיחה את הקיום הכלל־חברתי והכלכלי לדורות הבאים של העם הנורבגי.

"הפלגה בים סוער היא חלק בלתי נפרד מחיינו", אומר לייף אלנס. "חלוקה שוויונית של הנכסים החברתיים והלאומיים וההשקעה בחינוך הם תנאים הכרחיים שקיומם יאפשר לנו להמשיך לצאת למרחבי האוקיינוס הסוער בכל יום, מבלי שנאבד הזדמנות אחת ללכוד להקת דגים איכותית".

ד"ר בעז תמיר עומד בראש קבוצת המחקר www.worldview.biz המתמחה במחקר תומך החלטה להשקעות בזירה הבינלאומית

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
ל-7: לנו היה פעם את המשאב הבלתי מתכלה הטוב ביותר בעולם - השכל היהודי (+חינוך והשכלה)
זה היה משאב שהיה שווה מיליארדים על גבי מיליארדים, לא מזהם סביבה, ורק תורם להתפתחות ורווחת האנושות. היום השכל היהודי משמש רק לקומבינות מכל מין וסוג שהוא בפוליטיקה, בעסקים, בדת. חינוך והשכלה (במיוחד גבוהה) הם בתחתית סדר העדיפויות של הפוליטיקקים: יותר עדיף אזרחים בורים שיתנהגו כמו כבשים, ויפעו "מההה" מול כל פריץ תורן. אבל בדיוק כמוך, לכולנו יש רגשי התנשאות על הויקינגים האהבלים והבריונים האלה, שמה הם מבינים מהחיים שלהם, כי לנו היתה משנה, היה תלמוד, היה הרמב"ם, כשהם עוד רדפו עטויי פרוות אחרי השבט השכן כדי לקחת בשבי את הנשים שלו.... תחיה קצת זמן בנורבגיה, ותלמד מה האיזון הנכון ביותר בין אינדיבידואליזם לחיי קהילה; תראה מה זה צניעות מובנית באורח חיים. אחרי זה אולי לא תהיה כל כך זחוח בדעתך ומלא שביעות עצמית לא מבוססת.
מהר שלל חש בז , יהופיץ  |  27.07.08
6.
גם מעורר תקווה וגם מייאש
דוגמא מרתקת ומעוררת תקווה - שאפשר כך, גם בעולמנו התחרותי והגלובלי. וגם מייאשת - כשחושבים עלינו, כמה אנו מתרחקים. ובעיקר שאנו לא מבינים שבעצם בעולמנו התחרותי והגלובלי אי אפשר אחרת, אי אפשר להצליח בלי השקעה מאסיבית, מסדר גודל אחר לגמרי, בחינוך. כנראה שזה מעגל - בשביל להשקיע בחינוך צריך חינוך. אבל מי כמונו ידע את זה? איפה התנתקנו מעצמנו?
מתעניינת  |  26.07.08
לכל התגובות