אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גירושים נוסח האיחוד האירופי צילום: בלומברג

גירושים נוסח האיחוד האירופי

עבודתם של עורכי דין באיחוד האירופי נהפכה לבלתי נסבלת. במזונות שישלם הרומני לבריטית, למשל, היא תוכל בקושי לקנות פיש אנד צ'יפס

30.07.2008, 11:08 | שלמה פפירבלט

האיחוד האירופי הצליח לתאם מערכות חוקים בין 27 חברותיו בנושאים רבים כגון חוקי עבודה, זכויות אזרח, כלכלה, מכס ומיסוי ואפילו מדיניות חוץ. בנושא אחד לפחות קיים אי־סדר מוחלט, היוצר לעתים קרובות מצבים מגוחכים למדי - תחום הגירושים.

עורכי דין באירופה המתמחים בנושאי משפחה מזדעקים וטוענים כי עבודתם נהפכה בשנים האחרונות לבלתי אפשרית כאשר מדובר בנישואים אירופיים "מעורבים", וכאלה הולכים ומתרבים במהירות. הגבולות הפתוחים, החיפוש אחר משרות במדינות אחרות, מוסדות האיחוד הגורמים לנדידות פקידים - כל אלה הביאו לכך שבשנה שחלפה נערכו על פי ההערכה כ־350 אלף חתונות בין אזרחים ממדינות שונות באיחוד.

זה בסדר, ואפילו משמח רבים, אבל כמחצית מהנישואים חוצי הגבולות מסתיימים בגירושים, כ־170 אלף בשנה, וכאן מתחילות הבעיות. במלטה אין כלל אפשרות להתגרש. באירלנד הגירושים קיימים באופן מצומצם מאוד. בבלגיה, בהולנד ובספרד יש נישואים בין בני זוג מאותו מין. בשבדיה לעומת זאת החוק המקומי הוא הפשוט ביותר - די בכך שאחד מבני הזוג מבקש להתגרש, והגירושים מתקבלים בבית המשפט.

ההבדלים האלה יוצרים מצבי מצוקה רבים עבור אזרחי אירופה. זוג הומוסקסואלי, לדוגמה, אשר מתחתן בספרד ועובר לחיות ולעבוד בברלין - זה הרי הבסיס הרעיוני ותמצית משמעות האיחוד - לא יכול להתגרש במקום מגוריו. דבר דומה חל על זוג הטרוסקסואלי שהתחתן בבריטניה ועבר לחיות במלטה.

ועוד יותר מסובך, כאשר פורטוגלי ואיטלקייה מתחתנים ברומא, וכעבור זמן נוצר משבר בחיי הזוג והבעל שב למולדתו - על פי החוק האיטלקי, הגירושים נידונים במקום שבו הם נערכו, ואילו על פי החוק הפורטוגלי, במקום שבו מתגורר הבעל. מה קורה? נכון לעכשיו, הראשון מבין בני הזוג שמגיע לבית המשפט זוכה.

ומה הכי מסובך? נישואים בין גבר ממלטה לבין שבדית. היא יכולה להתגרש ממנו בארצה בלי שדעתו תישמע כלל. הוא בארצו לא יכול להתגרש ממנה, יהיה מה שיהיה. עוד יותר כואב, כאשר יש ילדים, ועולה השאלה מי יקבל את המשמורת עליהם. ודמי מזונות? כיצד פותרים פערים משמעותיים בין רמת החיים בסופיה או בבוקרשט לבין זו שבפריז או בלונדון. בכסף שישלם האב הרומני לגרושתו הבריטית, היא תוכל בקושי לרכוש לילדיה פיש אנד צ'יפס פעם ביומיים.

הנושא מטריד עד כדי כך את הנשיא ניקולא סרקוזי, עד כי הטיל בינואר השנה על חבר הפרלמנט האירופי אלן לאמסור להכין דו"ח עם מסקנות והמלצות בנושא. בימים אלה תמה המשימה, והמסמך שהונח על שולחנו של נשיא צרפת, הנשיא התורן של האיחוד, מתאר את המצב הקשה.

ומדוע קשה? כי העיקרון באיחוד שלפיו יש לקבל כל שינוי "פה אחד" יקפיא כל התקדמות אפשרית. כדי לעקוף זאת, מתארגנת בימים אלה קבוצה בתוך האיחוד (הונגריה, אוסטריה, ספרד, איטליה, לוקסמבורג וסלובניה) כדי לחתום ביניהן "ברית" בנושא. אולי אחרים יראו כי טוב - ויצטרפו עם הזמן.

תגיות