אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירידה של 32% בגיוס של חברות הייטק ברבעון השני צילום: shutterstock

ירידה של 32% בגיוס של חברות הייטק ברבעון השני

לפי דו"ח MoneyTree, ברבעון השני גייסו חברות ההייטק מגובות הון סיכון כ-291 מיליון דולר - 32% פחות מהרבעון הקודם, ו-9% פחות מהרבעון המקביל אשתקד

12.08.2008, 13:46 | אסף גלעד

חברות ישראליות מגובות קרנות הון סיכון מתחום ההייטק גייסו ברבעון השני של 2008 כ-291 מיליון דולר, ירידה של 32% לעומת הרבעון הקודם, וירידה של כ-9% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. כך עולה מדו"ח MoneyTree של חברת רואי החשבון קסלמן וקסלמן PWC. ברבעון הנוכחי השתתפו בדו"ח 51 חברות הון סיכון ישראליות.

ברבעון השני של שנת 2008 גייסו 69 חברות הייטק ישראליות הון, לעומת 92 חברון ברבעון הקודם, ו-80 ברבעון המקביל אשתקד.

עם זאת, סך ההשקעות בחציון הראשון של שנת 2008 הסתכם בכ-718 מיליון דולר, (כ-1.4 מיליארד דולר במונחים שנתיים), לעומת החציון הראשון של שנת 2007, בו הסתכם סך ההשקעות בכ-626 מיליון דולר. זאת, בעיקר בזכות הגיוסים ברבעון הראשון של השנה, שהסתכמו ב-427 מיליון דולר. סך ההשקעות בחציון הראשון של שנת 2008 הינו הסכום הגבוה ביותר שהושקע בחברות הייטק במחצית הראשונה של השנה, מאז החציון הראשון של שנת 2001.

חצי מההשקעות - של קרנות הון סיכון ישראליות

קרנות ההון סיכון הישראליות השקיעו 51% מסך ההשקעות ברבעון השני. 49% נוספים הגיעו מקרנות הון סיכון זרות, מאנג'לים (משקיעים פרטיים) ומגופי השקעה נוספים. תמהיל זה לא השתנה במהלך השנים האחרונות, כך מגלה הדו"ח.

מרבית ההשקעות ברבעון הגיעו לחברות בתחום התקשורת והרשתות - 22 חברות שגייסו 140 מיליון דולר, המהווים קרוב למחצית מכלל ההשקעות ברבעון זה. מדובר בסכום הגבוה ביותר שגויס על ידי מגזר התקשורת ברבעון זה ארבע שנים.

מגזר התוכנה תופס את המקום השני ברבעון הנוכחי, עם 59 מיליון דולר שהושקעו ב-17 חברות.

חברות מתחום המוליכים למחצה מגלות ירידה בכמות הגיוסים ברבעונים האחרונים: 5 חברות בלבד ממגזר זה גייסו כ-30 מיליון דולר ברבעון הנוכחי, כך שממוצע ההשקעה במגזר זה עומד על 6 מיליון דולר, לעומת 6.3 מיליון דולר ברבעון הקודם, ו-9 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. גם מגזר מדעי החיים, הכולל בתוכו את תחום המכשור הרפואי והביוטכנולוגיה, מציג ירידה ברבעון הנוכחי: 16 מיליון דולר הושקעו ב-9 חברות, הסכום הנמוך ביותר שגויס ברבעון זה יותר מ-4 שנים.

שינוי מבני: קרנות ההון סיכון מתמקדות בתוכנה

"התבוננות בתוצאות הרבעונים האחרונים מצביעה על מגמה בה קרנות הון הסיכון עוברות להתמקד בסקטורים מבוססי תוכנה על חשבון סקטורים אחרים. המשך מגמה זו יביא לשינוי מבני באופי תעשיית ההייטק בישראל בשנים הבאות", אומר יוסי פילוס, שותף ומנהל תחום הייעוץ וההיי-טק בבקסלמן וקסלמן.

קרנות הון סיכון תומכות בחברות הבוגרות יותר בפורטפוליו. רובי סולימן קרנות הון סיכון תומכות בחברות הבוגרות יותר בפורטפוליו. רובי סולימן קרנות הון סיכון תומכות בחברות הבוגרות יותר בפורטפוליו. רובי סולימן

הדו"ח מזהה משבר מימון בחברות בשלב המוקדם (Seed). שמונה חברות סטארט-אפ בשלב המוקדם גייסו כ-12 מיליון דולר ברבעון השני של 2008, המהווים 4% מסך ההשקעות ברבעון זה. מדובר בסכום הנמוך ביותר שגויס על ידי חברות בשלב זה ברבעון השני של השנה, זה שבע שנים וחצי. בנוסף, זה הנתח היחסי הנמוך ביותר של השקעות Seed זה שש שנים. ברבעון הקודם גייסו 18 חברות בשלב המוקדם כ-44 מיליון דולר וברבעון המקביל אשתקד גייסו 15 חברות כ-58 מיליון דולר. ממוצע ההשקעה לחברה בשלב זה עמד על 1.5 מיליון דולר ברבעון הנוכחי, לעומת 2.4 מיליון דולר ברבעון הקודם ו-3.9 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.

"ההיחלשות המובהקת של השקעות בחברות Seed, חברות הנמצאות בשלבי ההתפתחות הראשונים, מהווה המשך למגמה הנצפית ברבעונים האחרונים", אומר רובי סולימן, שותף בתחום ההייטק בקסלמן וקסלמן, "מגמה בה קרנות הון הסיכון בוחרות לתמוך בחברות הבוגרות יותר בפרוטפוליו שלהן, בהיעדר אפשרויות מימון בשווקים הפיננסיים. מגמה זו פותחת פתח רחב לכניסתם של אנג'לים וגופי השקעה נוספים להשקעות בחברות בשלב ה-Seed".

תגיות