אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עשור למשבר הרובל: בבורסה הרוסית נגמרה החגיגה צילום: בלומברג

עשור למשבר הרובל: בבורסה הרוסית נגמרה החגיגה

מחר לפני 10 שנים הודיעה ממשלת רוסיה כי אינה יכולה לעמוד בהתחייבויותיה הכלכליות. למרות עלייה בייצור המקומי וביתרות מטבע החוץ, ההשקעות הזרות פוחתות והבנק המרכזי מתקשה להשתלט על האינפלציה

17.08.2008, 20:09 | אולגה ויניאר

לפני עשר שנים הודיעה ממשלת רוסיה, אז בראשות סרגיי קיריינקו, כי אינה יכולה לעמוד בהתחייבויותיה - שהוערכו אז ב־40 מיליארד דולר - ולמעשה הכריזה על עצמה פושטת רגל.

כל המאמצים לשקם את הכלכלה הצעירה, ליצור תנאים נאותים ליזמים ולייצר מקומות עבודה חדשים ירדו לטמיון, והמונים איבדו את מקום עבודתם ואת כל חסכונותיהם. שער הדולר הוכפל ביחס לרובל בתוך ימים ספורים: משישה רובלים ל־12. בתוך חמישה חודשים עלה השער פי שלושה.

המשבר הפיננסי הוביל לירידה חדה בהשקעות במדינה ולבריחת הון מסיבית, וגם פגע קשות בגישתה של רוסיה כלפי השווקים הבינלאומיים. בנקים זרים שנכנסו לשוק הרוסי רק שנים מעטות קודם לכן החלו לברוח משם. מי שהתמהמה רשם הפסדים, שבאותה תקופה נראו עצומים.

CSFB, למשל, רשם הפסד שנתי של 1.3 מיליארד דולר בעקבות מחיקות שביצע ברוסיה, ורווחי גולדמן זאקס נחתכו ב־81%. בין הנפגעים היו גם בנקי ההשקעות ליהמן ברדרס ובר סטרנס, שקרס עשור מאוחר יותר במשבר הסאב־פריים.

אבל דווקא היחלשות זו של הרובל סייעה לכלכלה הרוסית להיחלץ מהמשבר. הכלכלה הפכה לתחרותית יותר וכוח העבודה הזול ברוסיה הביא לעלייה בייצור המקומי. כיום, עשר שנים אחרי, טוענים ברוסיה כי הכלכלה המקומית איתנה מתמיד, ולראיה מציינים שהיא לא נפגעה מהמשבר הפיננסי שפקד את העולם.

התוצר זינק מאז 1998 פי עשרה, ויתרות מטבע החוץ של המדינה הסתכמו ב־600 מיליארד דולר, בעיקר בעקבות התייקרות הנפט, אוצר הטבע שמכירתו מניעה את הכלכלה הרוסית כולה. בעת המשבר נסחרה חבית נפט תמורת 12 דולר בלבד, ואילו היום מחירה מגיע גם ל־112 דולר.

האם הופקו הלקחים?

אך האם לעולם חוסן וכל הלקחים הופקו? הנתונים האחרונים מלמדים שלא הכל כה חיובי בכלכלה הרוסית. הבעיות מתגלות כעת, כשמחירי הנפט חוזרים למגמת הירידה. זרם ההשקעות הזרות ברוסיה, למשל, הולך ופוחת. לפי תחזיות של אנליסטים, במהלך 2008 יסתכמו ההשקעות הזרות במדינה בכ־30 מיליארד דולר, לעומת 80 מיליארד דולר בשנת 2007.

במקביל, הבנק המרכזי מתקשה להשתלט על האינפלציה, שכבר הגיעה ל־14% לפני נתונים רשמיים. לפי הערכות בלתי רשמיות, היא אף עוברת את ה־20% בחישוב שנתי.

 גם בבורסה הרוסית נגמרה החגיגה. מדד RTS איבד מתחילת השנה 24.58% ונסחר ברמתו הנמוכה ביותר זה שנתיים. והמטבע המקומי? הוא שוב נחלש לעומת הדולר ונסחר סביב שער של 24.5 רובל לדולר אחד, אחרי שתקופה ארוכה החזיק ברף של כ־23 רובל לדולר.

תגיות