אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבקר המדינה: מעורבות בלתי ראויה של אולמרט ועוזריו בפרויקט אקווריה צילום: אלכס קולומויסקי

מבקר המדינה: מעורבות בלתי ראויה של אולמרט ועוזריו בפרויקט אקווריה

בדו"ח מיוחד שמפרסם לינדנשטראוס, נמתחת ביקורת קשה על התנהלותם של אולמרט ועוזריו בתקופת כהונתו כשר התמ"ת בקידום הפרויקט התיירותי באזור אילת

27.08.2008, 10:02 | שאול אמסטרדמסקי

מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, מותח ביקורת קשה על התנהלות פקידי הממשלה בנושא פרויקט התיירות "אקווריה" באזור אילת, וזאת בדו"ח המתפרסם היום (ד'). לינדנשטראוס מותח ביקורת קשה על ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ועוזריו בתקופה בה היה שר התמ"ת וטוען כי התערבו בפרויקט באופן לא ראוי. לדבריו, מקרים אלה "מצטרפים למקרים דומים של התערבות שר התמ"ת מר אהוד אולמרט במישרין או באמצעות עוזריו בפעילות מרכז ההשקעות".

פרויקט אקווריה נהגה לראשונה לפני עשור, אז יזמו קבוצה של יזמים אמריקניים פרויקט מלונאות רחב, בהיקף של 5,000 דונם, באזור אילת ועקבה, כפרויקט משותף לישראל ולירדן. היזמים מינו את איש העסקים רן פקר כנציגם וכמקדם הפרויקט בישראל. עם זאת, הפרויקט המשותף לירדנים לא קרם עור וגידים, ומשנת 2002 פקר החל לשווק את הפרויקט למשרדי הממשלה כפרויקט ישראלי בלבד בסדר גודל של 1,300 דונם, שאותו אמורה לקבל קבוצת היזמים ללא מכרז.

מאז ועד אוגוסט 2007 אושרו התכניות של הפרויקט במוסדות התכנון השונים, הושלמו בדיקות כדאיות כלכלית שהזמינו משרדי הממשלה, ואף הוסכם על מענק הקמה בגובה 30 מיליון דולר שתקבל חברת אקווריה מהמדינה ועל חבילת הטבות נוספות. יחד עם זאת, משרד התיירות טרם נתן את המלצתו למתן המענק, וטרם נחתמו הסכמי חכירה ופיתוח בין החברה לבין מינהל מקרקעי ישראל.  

אולמרט. המבקר: סביר כי גורמי המקצוע במשרד רואים בעוזרים ידו הארוכה של השר, צילום: אלכס קולומויסקי אולמרט. המבקר: סביר כי גורמי המקצוע במשרד רואים בעוזרים ידו הארוכה של השר | צילום: אלכס קולומויסקי אולמרט. המבקר: סביר כי גורמי המקצוע במשרד רואים בעוזרים ידו הארוכה של השר, צילום: אלכס קולומויסקי

התנהלות לא ראויה של פקידי ממשלה

בדו"ח מיוחד שבחן את התנהלות המדינה בפרויקט, המתפרסם היום, כותב לינדנשטראוס, כי "הפרויקט לווה פעמים מספר במעורבות בלתי ראויה של מנכ"לים ועוזרי שר התמ"ת, מר אהוד אולמרט לטובת היזם והפרויקט, לפעמים בחוסר סמכות, ועל אף כדאיות כלכלית המוטלת בספק".

לינדנשטראוס מוסיף, כי "הליך קבלת החלטות ראוי במשרדי הממשלה ראשיתו בבדיקות וחוות הדעת של הדרגים המקצועיים, שהן הבסיס להחלטות השרים והמנכ"לים. במקרה של פרויקט אקווריה היה ההליך הפוך: ניתנו הנחיות לדרגים המקצועיים על בסיס פגישות אישיות ומידע שמסר היזם לשרים ולמנכ"לים לפני שהושלמו הבדיקות החיוניות בידי הדרגים המקצועיים. התנהלות כזו יש לשרש".

   

חלק גדול מן הביקורת של לינדנשטראוס מופנה כלפי מי שהיו באותה תקופה מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אביגדור יצחקי, ועוזר שר התמ"ת ומזכיר הממשלה בהווה, עובד יחזקאל. על יצחקי כותב לינדנשטראוס, כי הוא "הפעיל לחץ בלתי ראוי כשכרך את עניין העתקת כלובי הדגים מים סוף יחד עם התנגדות הקיבוץ". בכך התייחס המבקר לעובדה כי קיבוץ אילות, שפרויקט אקווריה משתרע על שטח מטעיו, הגיש התנגדות לתכנית הפרויקט במוסדות התכנון ועתר לבג"ץ בנושא.

על פי לינדנשטראוס, יצחקי הפעיל לחצים על הקיבוץ על מנת שיסיר התנגדות זו. יצחקי הודיע לקיבוץ, כי אם לא יעשה כן, יתמוך משרד ראש הממשלה בהצעה לסלק ממפרץ אילת את כלובי הדגים, שלדבריו הקיבוץ שותף בהם. יצחקי הסביר לאנשי משרד מבקר המדינה בתגובה, כי הוא אישית אינו מאמין שהפרויקט יוקם וכי כלכליותו של הפרויקט הייתה מוטלת בספק מראשיתו, אולם אין לעצור יזם המפגין רצינות ומשקיע מכספו.

לינדנשטראוס. "מקרים אלה מצטרפים למקרים דומים של התערבות שר התמ"ת במישרין או באמצעות עוזריו בפעילות מרכז ההשקעות", צילום: אלכס קולומויסקי לינדנשטראוס. "מקרים אלה מצטרפים למקרים דומים של התערבות שר התמ"ת במישרין או באמצעות עוזריו בפעילות מרכז ההשקעות" | צילום: אלכס קולומויסקי לינדנשטראוס. "מקרים אלה מצטרפים למקרים דומים של התערבות שר התמ"ת במישרין או באמצעות עוזריו בפעילות מרכז ההשקעות", צילום: אלכס קולומויסקי

בחודש יולי 2003 פנה עובד יחזקאל, ששימש כעוזרו של אהוד אולמרט, שהיה אז שר התמ"ת, במכתב למנהל מרכז ההשקעות, וציין, כי "סוכם כי התהליך כולו יסתיים על שני מישורים עד חודש אוגוסט 2003, עד אז יאושר הפרויקט כמפעל מאושר וינתן לו מענק כנדרש". על כך מעיר לינדנשטראוס, כי "הניסיון של יחזקאל לקבוע מראש תוצאות דיון בגוף סטטוטורי הינו פגיעה בסדרי מינהל תקינים".

"פגיעה בסדרי מנהל תקין"

בחודש ספטמבר 2003 עוזר אחר של אולמרט, דורון שופן, פנה אף הוא בכתב למנהל מרכז ההשקעות, בעקבות פנייה של היזם. שופן ביקש ממנהל מרכז ההשקעות לכתוב מכתב המלצה ליזם, "בעיקר מהצד של תמיכה אפשרית של מרכז ההשקעות... מאחר והנושא נמצא בסדר עדיפות עליון אצל השר".

על כך מעיר המבקר, כי "עצם הפניה של עוזר השר לגורם מקצועי ובקשתו כי יכתוב מכתב תמיכה בנושא בתחום סמכותו של אותו גורם מקצועי, אף שבמועד זה טרם גיבשו משרדי הממשלה והדרג המקצועי במשרד התיירות עמדה בנושא, טרם הובאו בפניהם תוצאות של בדיקת כדאיות שנעשו בידי הבנק, מהווה פגיעה בסדרי מינהל תקין".

יחזקאל השיב למבקר המדינה בתגובה, כי אמירתו נועדה להרגיע את היזם ולהניח את דעתו, ולא היה בה משום התערבות בעבודת הגורמים המקצועיים. עורך דינו של שופן השיב למבקר, כי כתיבת מכתב תמיכה ליזם הוא נוהג שגרתי.

מבקר המדינה כותב על מקרים אלה במפורש, כי הם "מצטרפים למקרים דומים של התערבות שר התמ"ת מר אהוד אולמרט במישרין או באמצעות עוזריו בפעילות מרכז ההשקעות", ובוחר להדגיש, כי "פעילות עוזרי השרים אינה נובעת ממקור סמכות עצמאי אלא רק מתוקף פעולתם בשם השרים, וסביר כי גורמי מקצוע במשרד רואים בהם ידו הארוכה של השר ומי שמשקפים את עמדותיו ואת רצונותיו של השר. במכלול המקרים הייתה התערבות של עוזרי השר בשמו או כזרועו הארוכה באופן שיכול היה להתפרש כהוראה או כהנחיה לביצוע וכביטוי להפעלת לחץ על ידי השר או מטעמו. הנה כי כן מדובר בשיטה שאותה אימצו עוזרי השר".

משרד ראש הממשלה: נלמד את ממצאי הדו"ח בתקופה הקרובה

בדו"ח המיוחד מותח לינדנשטראוס ביקורת רבה גם על שורה של גופים אחרים, ביניהם מינהל מקרקעי ישראל ומשרד התיירות, על התנהלות לא תקינה.

על המינהל כותב המבקר, כי הוא פעל בניגוד להנחיות מועצת מקרקעי ישראל, בכך שאישר ליזם לשלם דמי חכירה שנתיים על הקרקע בשיעור של 5% בלבד במקום 91%, וכי המינהל ערך את שלוש בדיקות הכדאיות הכלכליות של הפרויקט בהסתמך של שומת המקרקעין של היזם בלבד - בגובה של 17 מיליון דולר - ולא בהתבסס על שומה ממשלתית, שעומדת על 60 מיליון דולר. המבקר ציין בנוסף, כי החלטתו של מנכ"ל משרד התיירות בשנת 2002, אהרון דומב, להמליץ למינהל מקרקעי ישראל להסתפק בערבות כספית בסך 250 אלף דולר (מתוך 100 מיליון דולר שהם חלקו המוערך בפרויקט) "אומרת דרשני".

איש העסקים הישראלי רן פקר, שמונה על ידי היזמים כנציגם וכמקדם הפרויקט, הוא תא"ל במיל' וטייס קרב בחיל האוויר ושימש בעבר כקונסול ישראל בלוס אנג'לס. מבקר המדינה כותב בדו"ח, כי על קשריו של פקר עם אולמרט ניתן ללמוד, בין היתר, ממכתבו של פקר בינואר 2005 לאולמרט, בו נכתב, כי "קראתי בעיתון שאתה מרכיב רשימת חברים חדשים למליאת רשות השידור. הנני מוכן לשרת תחת פיקודך. לשיקולך. מבקש בזאת רשימת פגישה אישית עימך בנושא אקווריה. יש כמה נושאים שאני חייב לעדכנך כמו בעבר".

אולמרט השיב למבקר המדינה בעניין, כי כחלק מהיותו שר ואיש ציבור, מתקבלות אצלו עשרות פניות מדי יום, ואך טבעי כי חלק מהפונים מתפארים בקשריהם הטובים איתו, וכי אין ביכולתו למנוע פניות כגון אלה.

מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה, כי "הדו"ח התקבל ואנו נלמד אותו ואת ממצאיו בתקופה הקרובה. נציין רק כי משרדי ממשלה רבים היו שותפים לשלבי התכנון השונים של פרויקט 'אקווריה', ולאחר בדיקות היתכנות שונות הסכימו משרדי התיירות והאוצר, כי יש לקדם פרויקט זה. כך סברו גם מומחים חיצוניים שונים, כפי שעולה מהדו"ח. על פי תפיסה מקצועית זו, ובשיתוף פעולה עם משרדי הממשלה האחרים שהיו מעורבים בנושא, פעל גם משרד התמ"ת על עובדיו. ראשי משרד התמ"ת דאז, סברו ועדיין סבורים, כי תפקידם היה לקדם פרויקטים מסוג זה והם לא שינו את דעתם".

יו"ר הועדה לביקורת המדינה, ח"כ מיכאל איתן (ליכוד), מסר לאחר פרסום הדו"ח, כי "ממצאי המבקר מעלים תמונה של מינהל ציבורי מסורבל שאינו מתפקד כנדרש ושל דרג פוליטי שבמקום לתקן את הפגמים במנהל הציבורי ולהבריאו - מנצל את חולשותיו כדי לקדם יזמים מקורבים על בסיס אישי". איתן הודיע כי ייכנס ביום ג' את הוועדה לדיון בממצאי דו"ח המבקר.

תגיות