אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המנהיג ששינה את הכלכלה התאילנדית צילום: בלומברג

המנהיג ששינה את הכלכלה התאילנדית

כלכלנים צחקו על ראש הממשלה המודח של תאילנד, והרשויות רוצות להעמידו לדין על שחיתות. אבל תוכניתו של טקסין שינוואטרה לחילוץ הכפריים מעוני צוברת תאוצה

02.09.2008, 12:05 | ג'ורג' וורפריץ, ניוזוויק, מיוחד לכלכליסט

פוליטית, טקסין שינוואטרה הולך ודועך. בחודש שעבר חמק ראש ממשלת תאילנד לשעבר אל מחוץ למדינה, וחזר לאחוזותיו הבטוחות בבריטניה. בכך נגוזו התקוות שחזרתו בינואר השנה תבשר גם על חזרתו לפוליטיקה התאילנדית. טקסין ניסה להצדיק את בריחתו, ואמר שההאשמות נגדו, בענייני שחיתות ובעניינים נוספים, שמתבררות עכשיו בבית המשפט התאילנדי, "נתפרו ונקבעו מראש כדי להיפטר ממני וממשפחתי". הימלטותו המפתיעה של המיליארדר השנוי במחלוקת הציתה ויכוחים עזים בנוגע להשפעתו הפוליטית.

מורשתו הכלכלית של טקסין נחשבת לעמידה יותר: את הגישה הכלכלית של פעולה מלמטה למעלה, שנהפכה לפופולרית ונפוצה בעולם המתפתח, הוא מיתג כ"טקסינומיקס". טקסין הציג אותה כתוכנית לחלץ את התאילנדים הכפריים, שהם רוב הבוחרים התאילנדים, מעוני וממצוקה. היוזמות של טקסין שיקמו במהירות את החורבן שגרם המשבר הפיננסי באסיה בשנים 1997-1998, והפכו את הצמיחה החזקה של תאילנד למושא קנאתן של השכנות.

שינוואטרה. חמק לאחוזתו בבריטניה, צילום: בלומברג שינוואטרה. חמק לאחוזתו בבריטניה | צילום: בלומברג שינוואטרה. חמק לאחוזתו בבריטניה, צילום: בלומברג

המבקרים המעיטו בערך התוכנית של טקסין וראו בה פופוליזם זול, אבל גם המפקפקים השתכנעו במהירות כשמחיקת חובות לכפריים והלוואות עסקיות לעסקים קטנים הפיחו רוח חיים בעסקי הייצור והשירותים של המגזר הכפרי, ואף שיפרו את מצבם הקשה של שירותי הרווחה התאילנדיים. לכך תרמה בעיקר הקמתה של מערכת שמספקת טיפולי בריאות בסיסיים בעלות כמעט אפסית - מה שאפשר למשקי הבית הכפריים לחסוך פחות לעת צרה, ולהוציא יותר. טקסין קרא לזה פיתוח "דו־כיווני" - יצירת שוק מקומי נמרץ לצד מגזר היצוא.

החוב הציבורי של תאילנד אמנם עלה, אבל הזינוק בשיעורי הצמיחה ובהכנסות ממסים פיצה על כך. כלכלת תאילנד התרחבה בכמעט 6% בשנה בין 2001 ל־2006, התלות בהשקעות זרות וביצוא פחתה, ואפילו פער ההכנסות במדינה הצטמצם, בעוד בכל מקום אחר באסיה התרחבו הפערים הכלכליים. ההיגיון מאחורי השיטה של טקסין נהפך עכשיו לתובנה מקובלת: באינדונזיה כבר מיישמים את העקרונות; ראש ממשלת הודו מנמוהן סינג יצר כך מיליוני משרות באזורים כפריים; נשיאת הפיליפינים גלוריה מאקפאגל ארויו הצהירה: "אני חסידה חסרת בושה של הטקסינומיקס"; ואפילו סין הולכת בעקבות טקסין - אנליסטים סינים וזרים סבורים שבייג'ינג תחשוף בקרוב חבילת תמריצים ענקית שמטרתה לעזור למגזרים הלא מפותחים של כלכלתה.

כמנהיג האסייתי הראשון שהנהיג פיתוח דו־כיווני, טקסין יכול היה להיכנס לפנתיאון הוגי הדעות הכלכליים הגדולים, אילולא הצרות הפוליטיות והמשפטיות שאליהן הכניס את עצמו. בסוף 2005 הוא מכר את תאגיד הטלקומוניקציה שלו לקרן ההשקעות של ממשלת סינגפור תמורת 1.9 מיליארד דולר פטורים ממס; העסקה התבררה כקש אחד יותר מדי. קואליציה של אליטות עסקיות ישנות, מפלגות מהאופוזיציה וגורמים בצבא דרשה את התפטרותו, ואירגנה מרתון הפגנות מחאה, ששיתקו את בנגקוק במשך חודשים. בספטמבר 2006 התבצעה הפיכה צבאית בתאילנד בזמן שטקסין שהה מחוץ למדינה.

החונטה ניסתה להחליף את הטקסינומיקס בעיקרון הבודהיסטי של הסתפקות במועט. ההתנגדות לכך היתה כה עזה, עד שהגנרלים נאלצו לשנות כיוון במהירות, ואפילו הפכו את תוכנית ה"ביקור אצל רופא בדולר" של טקסין לתוכנית טיפול רפואי חינם. הממשלה החדשה של תאילנד, שהחזירה את טקסין לשלטון, המשיכה במגמה עם הפחתת המיסוי על הדלק, אספקה של מים זורמים ושל חשמל בחינם למשקי בית קטנים, ואפילו נסיעות בחינם באוטובוסים וברכבות. שר האוצר סוראפונג סואבוונגלי אומר שהתוכנית תעלה את שיעור הצמיחה השנתי בתאילנד ל־6% ותביא לחיסכון ממוצע של 350 דולר בהוצאות משקי הבית. "תומכי המדיניות הזו זוכים בקולות המצביעים", אומר הכלכלן ניתינאי סיריסמטאקרן. וזו הסיבה העיקרית לפופולריות של טקסין: מדיניות הפיתוח הדו־כיווני החכם פשוט עובדת.

תגיות