אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה חייב להיות במגירת המטבח צילום: דן לב

מה חייב להיות במגירת המטבח

החך הישראלי עלה כיתה ומצריך כיום יותר תחכום במחלקת העזרים. כלכליסט מביא את הסכינים והפטנטים שאי אפשר בלעדיהם (וגם כמה שתשמחו לקבל במתנה)

11.09.2008, 09:08 | גלי וולוצקי

חנויות לאביזרי מטבח הן כמו בית הממתקים בסיפור עמי ותמי מבחינתם של חובבי בישול. קשה להם שלא להיכנס, וקשה להם עוד יותר שלא לקנות. מי לא רוצה ידית קטנה ואדומה שכל תפקידה בעולם הוא לשלוף את העוקץ מהתות? ובעצם, למה לא לקנות גם שולף קיווי, או מתקן קטן בצורת מכונית, שכאשר מסיעים אותו הלוך ושוב הוא קוצץ שום?

מגירה ביתית טובה צריכה להכיל אביזרי יסוד שבאמת אי אפשר בלעדיהם: סכינים טובות (שאותן בכלל ראוי לתלות על פס מגנטי), שטול (להשחזה), מריות וכפות לערבוב, מדחום למדידת הטמפרטורה של בשר וטמפרטורת נוזלים, פותחן איכותי לבקבוקי יין, מספריים טובים ומלקחיים. אבל ההיצע המתרחב של אביזר מתמחה לכל מטרה מאפשר למורעלים האמיתיים לחגוג איש־איש על האובססיה הפרטית שלו.

את התמורה שעבר הענף אפשר לסכם בשלוש מילים: סיליקון, סיליקון ועוד סיליקון. היצרנים גילו את סגולות החומר השימושי הזה רק קצת אחרי שגילו אותו הפלסטיקאים: הוא נוח לעיבוד, מתעצב לכל צורה, עמיד בטמפרטורות גבוהות, מתנקה בקלות, אינו רעיל, אינו סופח חומרים, והכי חשוב: בזכותו קיבלנו אביזרי מטבח יפים וצבעוניים יותר.

 

סכינים

סכין היא עניין אישי מאוד ויש להתאימה למשתמש. כמו נעל, גם את הסכין יש "למדוד" על היד, להרגיש את משקלה, לחוש אם האורך שלה נוח לכם, ורק אז לקנות. לארץ מיובאים כמה מותגים של סכינים איכותיות: גלובל, צווילינג, ארקוס, דרייצק ווסטהוף, ויקטורינוקס, סולינגהן, דיק, ברגהוף ואחרים.

אף שבמטבחי המסעדות חייבים סכינים לפירוק ולניקוי בשר וסכינים לפילוט דגים, הרי שהמשתמש הביתי - שבדרך כלל רוכש את הבשר והדגים שלו מוכנים לבישול - יכול בהחלט להסתפק בנבחרת מצומצמת יותר.

סכין שף: הרכישה ההכרחית ביותר, שיכולה בעצם למלא כל מטלה במטבח, גם חיתוך לחם, ירקות ואפילו עגבניות. המשתמש המתחיל יחוש לרוב נוח עם הגרסאות הקצרות יותר (אורך להב 18-20 ס"מ). סכין לחם: ארוכה ומשוננת. סכין ירקות: קטנה, בעלת להב חלק ומשמשת לחיתוך ירקות עבור מי שקשה לו לעבוד עם סכין השף הארוכה. סכין לחיתוך עגבניות: בעלת להב משונן או חלק. המהדרים מתנגדים ללהב המשונן, בטענה שהוא פוצע את קליפת העגבניה, אבל הוא נוח יותר לבשלנים פחות מקצועיים. סכין טורנה: קטנה ובעלת קצה מעוקל, המשמשת לכל העבודות העדינות במטבח, בעיקר חיתוך, ניקוי, גלעון ועיצוב של פירות וירקות. סכין גבינות: גמישה יחסית, מרוקעת או מחוררת, למניעת הידבקות של הגבינה ללהב לאחר הפריסה. סכין חצי ירח: בעלת להב מעוגל יחיד או כפול וידיות, המשמשת לקיצוץ עשבי תיבול או בשר. שטול: מוט ברזל ארוך המשמש להשחזה יומיומית של הסכין.

מומלצים: סכין השף של חברת גלובל, באורך 18 ס"מ. סדרת הסכינים הצבעוניות של חברת קאי, בעיקר בגלל המראה. סכין גבינות של חברת ברגהוף. סכין קטנה לחיתוך ירקות של חברת קיצ'נאייד, בעלת ידית ורודה.

כלי המטבח שאי אפשר בלעדיהם, צילום: דן לב כלי המטבח שאי אפשר בלעדיהם | צילום: דן לב כלי המטבח שאי אפשר בלעדיהם, צילום: דן לב

 

חותכנים, פותחנים, מגררות וקולפנים

כיום יש היצע כמעט לכל מטרה. כותשי שום מגיעים בעשרות וריאציות, ולהם נוספו קוצצי שום בעיצובים מקוריים, קוצצי עשבי תיבול קטנים, מגרדות לגבינה, לתבלינים ולקליפות הדרים (זסטרים), חותכני בצק וממעכי תפוחי אדמה.

מומלצים: חותכן אליגטור לקיצוץ עשבי תיבול ושיני שום. מגררות של חברת מיקרופלאן הן הטובות ביותר בנמצא ומשווקות בשלל גדלים לשימושים שונים - מגירוד קליפת לימון (ללא פגיעה בציפה) ועד מגרדות לגבינה, לאגוזי מוסקט ולירקות. חותכן של מרקטו לחיתוך בצק לרביולי, טורטליני ועוגיות, בעל תשעה חותכנים מקבילים. מנדולינה קטנה של חברת אוקסו לחיתוך ופריסה של ירקות ופירות. ממעך הפירה היפהפה של חברת ArtCook. קולפן ידני המתלבש על האצבע של חברת chef'n. קולפן הירקות הפשוט והטוב ביותר בנמצא, של חברת רקס.

כפות וציוד לאפייה ולקינוחים

הסיליקון שולט ביד רמה בתחום האפייה. המערוכים מצופים סיליקון ומתכווננים (חלקם אף מרוקעים דוגמאות לקישוט הבצק), המברשות המשמשות למריחה על המאפים החמים עשויות סיליקון, וכמובן התבניות הגדולות והאישיות. כל אלה הופכים את מלאכת האפייה לקלה וצבעונית מבעבר.

מומלצים: מערוכים מצופי סיליקון, למשל של קיצ'נאייד, זיליס או ווילטון. כף ענקית להגשת גלידה וקינוחים של חברת קיצ'נאייד (שתשמש גם לחילוץ אורז שרוף מתחתית הסיר). מרית מסיליקון של קיצ'נאייד, מעוצבת בצורה מאורכת ונוחה במיוחד.

להביור קטן המופעל בגז מצתים להשחמת קרם ברולה, וגם לשריפת נוצות מיותרות על העוף. כפות מידה מפלסטיק ומסיליקון של החברות ג'וי, קוויסיפרו או קיצ'נאייד. מטרפה ידנית עם כדור להוספת נפח למסה של חברת ArtCook.

מדחום לבשר ולנוזלים (לסירופ סוכר ולקרמל, למשל) עד 300 מעלות, של חברת TFA.

ציוד לאירוח ולמסיבות

הם קטנים, צבעוניים והופכים כל אירוח פתע לפחות מלחיץ. הציוד לאירוח ולמסיבות הפך אף הוא צבעוני ומחויך מתמיד, והשפע בחנויות אינסופי. יש כמה אביזרים שאינם תופסים מקום רב, ואפשר בהחלט לאחסנם במגירה לעת הצורך.

מומלצים: קיסמי פלסטיק צבעוניים בצורת דגים לנעיצה בכריכונים או בגבינות, של חברת זאק. בחשנים במגוון צורות הומוריסטיות, למשל ידיים מושטות אל על, של חברת Fangoin. כוס מידה כפולה למדידת משקאות לקוקטיילים של קיצ'נאייד. פקק רב־פעמי לבקבוקי יין, עם אפקט ואקום לשימור טוב יותר, של חברת מאסטרד, או הפקקים הנוחים של זיליס. פותחן לבקבוקי בירה ולמשקאות קלים של חברת זאפקאפס. תבניות קרח במגוון צורות - יהלומים, גיטרות, חיות ואפילו שיניים תותבות. סט סמנים לכוסות יין ובירה (למניעת החלפה בין האורחים) של מאסטרד.

גאדג'טים נוספים

זהו התחום של המכורים לנושא. מדובר במוצרים שאין בהם הכרח, אבל הם כל כך מדליקים שקשה לוותר עליהם. אין חובב בישול שלא ישמח לקנות (או לקבל במתנה) כל אחד מהאביזרים הבאים: שרוול סיליקון בצורת בננה לאחיזת מחבת חמה, של חברת פרד; כפפות סיליקון בצורה של חיות לאחיזת תבניות חמות, מתוצרת חברת זאנ'ס; משטחי סיליקון קטנים לפתיחה קלה של מכסים, של קיצ'נאייד, זיליס ואחרות; שולף קיווי של Chef'n; מגלען מנגו של חברת אוקסו; פורס אבוקדו של חברת Chef'n; ידית לניקוי העוקץ מתותי שדה של חברת ג'וי; טפטפת ענקית לשאיבת רוטב, של קיצ'נאייד; טבעות מסיליקון לטיגון ביצי עין וחביתות בצורת פרח, לב או עיגול, של חברת האמיק.

איפה משיגים

  • גרובשטיין, החלוצים 18 תל אביב, טל': 03-6824619.
  • קריאולי (למוצרי קיצ'נאייד, הנמכרים גם בחנויות לכלי בית), יוניצ'מן 21, מתחם מנדרין, תל אביב. טל': 03-6996100
  • ברשתות סוהו, דומו, 4chef, The Cook Store, ספייסס ולובלינסקי.

תגיות