אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סדר עולם מתוקן: מערכת הנחות שלמה קרסה צילום: דן פורגס

סדר עולם מתוקן: מערכת הנחות שלמה קרסה

הגורם העיקרי למשבר הנוכחי הוא התחושה שהשתררה בקרב המשקיעים שאנשי קרנות הגידור יכולים לתת ביטחון להשקעות בסיכון גבוה. אותם אנשי קרנות, ואחריהם המשקיעים, שכחו כי סיכון נובע בראש ובראשונה מתוך חוסר ידיעה

16.09.2008, 19:57 | בעז תמיר

הגענו לרגע של אמת. בימים אלו אנו מגיעים לתחתית ומיד נתחיל תהליך של ניקוי אורוות, לאחר שמערכת שלמה של הנחות עבודה לכאורה־כלכליות קרסה.

כל מערכת שוק ההון האמריקאית, מאז היציאה מהמיתון של 2001–2004, יצרה בועה פיננסית שהיתה בנויה על כמה הנחות יסוד שהתברר שהן ריקות מתוכן. הנחות היסוד האלה טענו שהבסיסים הכלכליים שאנו מכירים מהחוגים לכלכלה באקדמיה, כגון קיומו של שוק עבודה או חשיבות הביטוח, כבר אינם חשובים. כלומר, אפשר לעקוף את השוק הריאלי ולשחק בהון בלבד, כאילו ישנה מעין מטא־כלכלה או מטא־הון.

הגורם העיקרי למשבר הנוכחי הוא התחושה שהשתררה בקרב המשקיעים שאנשי קרנות הגידור יכולים לתת ביטחון להשקעות בסיכון גבוה. זאת, בין השאר, משום שההנחה הרווחת היתה שערך הנדל"ן תמיד עולה.

אותם אנשי קרנות, ואחריהם המשקיעים, שכחו כי סיכון נובע בראש ובראשונה מתוך חוסר ידיעה. וכך, לאורך שרשרת השקעות מה שהתחיל כסיכון מחושב נהפך לחסר סיכון - הגדר טושטשה. כאשר הבנקים האמריקאיים נתנו משכנתאות ללווים, הם היו אמורים לדעת מהו הסיכון העומד מולם ולחשב את העלויות בהתאם, וכך גם את הגיבוי שנדרש מהם. עם זאת, הסיכון נמכר למשקיע כלשהו, וכך הלאה בשרשרת ההשקעות, עד שהסיכון טושטש לחלוטין והריבית נהפכה לחסרת סיכון - לכאורה. הקריסה של ליהמן ברדרס היא גם ראשונה בשרשרת - קודם קורסים בנקי ההשקעות וחברות ביטוח ואחריהם כל השאר.

מסקנה נוספת ממצב זה היא שוועדת בכר, שהפרידה בין קופות הגמל והבנקים, צדקה. אם קופות הגמל היו נשארות בבנקים ההפסד היה מגיע אל הכיס של כל אחד מאיתנו, כמו המבוטחים של AIG או UBS.

גם אם לא נעים לשמוע, מדובר בתהליך ריפוי נהדר שבסופו נחזור לבסיס של הכלכלה. המשקיעים יהיו משקיעים, ריבית סיכון תהיה ריבית סיכון וריבית הביטחון כנ"ל. כך, כל אדם יקבל החלטות על פי הסיכון האמיתי המונח לפניו.

יש לקוות שיופקו שלושה לקחים: נבין את העיקרון של סיכון ואי־סיכון - כלומר שאדם כמפקיד שמעניין אותו לשמור על החסכונות שלו יבין שהוא לא יכול לתת אותם בידיים לא מקצועיות. הלקח השני הוא ההבנה שהשוק לבדו לא יכול לפתור את הבעיות האלה, ויש מקום חשוב מאוד לרגולציה. כבר ראינו כי במקרה הצורך גם במקדש הקפיטליזם האמריקאי הממשלה הלאימה שני בנקים כדי למנוע קריסה כללית של השוק. הלקח השלישי הוא שהאנליסטים ואנשי הבנקים להשקעות כבר לא רלבנטיים. יקום זן חדש של משקיעים שיעבוד על פי העקרונות הבריאים של הכלכלה האמיתית.

מי שישקיע היום בחברות שכבר הפיקו את הלקח עתיד לראות תשואה טובה.

הכותב עומד בראש קבוצת המחקר www.worldview.biz המתמחה במחקר תומך החלטה להשקעות בזירה הבינלאומית

תגיות