אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תכנית החילוץ האלטרנטיבית לוול סטריט

תכנית החילוץ האלטרנטיבית לוול סטריט

ניתן להקטין את עלות התכנית על ידי מתן תמיכה ממשלתית לגופים פיננסים שירכשו את הנכסים

26.09.2008, 19:46 | עמית שרביט
ג'ורג' בוש, נשיא ארה"ב, אמר היום כי תכנית החילוץ לשווקים הפיננסים תעבור בסופו של דבר. עיני כל העולם נשואות לוושינגטון. אם נכונות תחזיותיהם של בן ברננקי העומד בראש ה"פד", הנרי פולסון שר האוצר ובוש, הרי שאי אישורה של התכנית יגרום לתוצאות הרסניות לכלכלת ארה"ב. אך עדיין לא ברור אם ואיך תאושר.

ה"בוסים" של וול סטריט, ברננקי ופולסון שר האוצר, היו יכולים אולי להעביר תכנית אחרת: מתן תמיכה –"סובסידיה" לטווח קצר, על מנת לתמרץ גופים פיננסים לרכוש את הנכסים הבעייתיים. לתכנית כזו תג מחיר נמוך יותר שהיה מקל על הקונגרס לבלוע את הגלולה, ובדרך גם היו מחזירים את האמון בשיטה האמריקאית.

BOS - קנה, תפעל ומכור

הנחת היסוד היא כי התכנית המוצעת כיום לא באה על חשבון משלם המיסים אלא לטובתו, מאחר והאלטרנטיבה היא קריסת השווקים הפיננסים. על פי הערכות החזקת הנכסים לאורך זמן תניב תשואה של כ-8%.

כלומר, מישהו בממשל יודע לעשות את החשבון - כמה צריך לשלם ואיזו תשואה הוא מעריך לקבל. אולם אם הפקידים יכולים – גם השוק יכול לעשות חשבון.

הממשל מתכוון להוציא 700 מיליארד דולר, פקידיו ירכשו את הנכסים, ינהלו אותם, ולאחר מכן ימכרו אותם בשוק או יחכו לפדיונם. במקום זאת היה עדיף לחשב מהו גובה התמיכה - "הסובסידיה" - הנדרשת לטווח הקצר, על מנת שגורמים פיננסים יסכימו לרכוש את הנכסים הבעייתיים.

את גובה הסובסידיה ניתן לקבוע בדרך של מכרז, שיהיה בוודאי אטרקטיבי גם עבור הסקטור הפיננסי הבינלאומי. הגוף שיבקש לקבל את התמיכה הנמוכה ביותר מהממשל - יזכה. הוא זה שירכוש את הנכסים הרעילים מהבנקים, "יתפעל" אותם וימכור אותם בסופו של דבר.

היתרונות ברורים:

עלות התכנית תוקטן, ולקונגרס יהיה יותר קל לאשרה (לא יותר מעלות של כמה חודשי לחימה בעירק);

הממשל לא יצטרך להתעסק עם ניהול ותחזוק של נכסים פיננסים;

הממשל לא יצטרך לגייס את הכסף - הגרעון לא יגדל, האינפלציה לא תרים ראש והדולר לא ימשיך להיחלש;

קיום המכרז ייצור תג מחיר ושוק לנכסים שמכבידים היום על מאזני הבנקים בגלל שאין להם שוק ומחיר, וישחרר את מחנק האשראי המתפתח במערכת;

הממשל יוכל להתפנות לטפל בשוק הדיור ובבעיות המאקרו כלכליות של ארה"ב.

בשיטה כזו ניתן יהיה לשלב מנגנון של החזר הסובסידיה או חלקה אם התשואה שיניבו הנכסים לבסוף תהיה גבוהה משיעור מוסכם שיקבע מראש.

אולם לא פחות חשוב: אמריקה תחזיר את האמון והביטחון של המשקיעים ב"שוק החופשי" – המנגנון הבעייתי, שבינתיים לא מוצע לו תחליף ונראה כי לא ישתנה בקרוב.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
רעיון טפשי
במקום שהממשל יקנה במחיר גבוה מערך השוק נכסים בעייתיים, מציע המחבר שמישהו אחר יקנה אותם, ויקבל סובסידיה מהממשל. הגוף שיתמחר את הנכסים במחיר הכי גבוה, ולכן ידרוש סובסידיה נמוכה יותר יזכה. ומה יקרה כשאלו שתימחרו גבוה מדי את הנכסים וקנו אותם יגלו שהתמחור מוטעה, יפסידו כסף, ויהיו על סף קריסה? אז נוכל לעשות את כל הסיפור שוב. מה גורם למר שרביט לחשוב שהפעלת שיקול הדעת של אותם אנשים שטעו, ביחד עם אותם תמריצים הרסניים שגרמו למנהלים לעשות טעויות כדי להראות רווח בטווח הקצר (וסובסידה מהממשל היא לגמרי רווח בטווח הקצר), יעבדו הפעם? במקום להפעיל רפורמה מקיפה, קוצר הראות של המחבר מציע עוד מאותו תבשיל מר.
חסר  |  27.09.08
4.
גם השוק יכול לעשות חשבון - האומנם ?
הטענה ש"אם הפקידים יכולים – גם השוק יכול לעשות חשבון" היא אגדה שאין לה שום בסיס במציאות ! מיותר לציין מי הם הגורמים שהביאו את השוק למשבר הנוכחי וללא התערבות מסיבית של הממשלות במערב, הכלכלה העולמית עלולה להיקלע למשבר, ששנים יקח לתקן. (ואגב, אף אחד לא מזכיר את ההפסדים האדירים של קרנות הפנסיה האמריקאיות, שמשקיעות חלק נכבד מנכסיהו בשוק ההון האמריקאי) ולכן, קפיטליזם ושוק חופשי כן ! הפקרות ורדיפת בצע לא וכאן הרגולציה חייבת לפעול ולא בשעת משבר בלבד אלא על בסיס יומי ! מ. רגב
משה רגב , פתח תקוה  |  27.09.08