אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבחן טעימה: פותחים בקבוק

מבחן טעימה: פותחים בקבוק

יקב ברקן של היום הוא גלגולו הנוכחי של יקב פרידמן שפעל לפני 109 שנה בפתח תקווה. סדרת יינות הרזרב האדומים החדשה שלו משמרת משהו מהמסורת הוותיקה

12.10.2008, 08:58 | שלמה פפירבלט

מישהו עוד זוכר שפעם היה יקב בפתח תקווה? בשנת 1899 הקים שלמה פרידמן, מול מה שהיום הוא גן המייסדים בלב העיר, את יקב פרידמן, כדי לעשות יינות מתוקים וברנדי ארץ ישראלי. אחרי קום המדינה, כשהעסק התרחב, עברה המשפחה לקריית מטלון באזור התעשייה של המושבה, אז אזור חולות שומם שבו תנים מייללים בלילות.

הוצאות המעבר הכניסו את הפרידמנים לחובות, וב־1964 נמכר היקב לתנובה, ששלטה אז, בימי מאפ"י העליזים, על תחום המזון. תחת השם החדש, תנובה־פרידמן, נוצרו יינות שולחניים פשוטים, מזני קרינאן ואליקנט, שהיו פופולריים באולמות החתונות. בתחילת שנות השבעים מכרה תנובה את היקב לחברת המשקאות החריפים סטוק הנתנייתית, יצרנית הברנדי סטוק 84, וודקה קגלביץ ויין מונפורט. היקב זכה לשם חדש, המרתף, ויינניו יצרו גם יינות מזנים אצילים שהחלו לגדול בכרמי הארץ, קברנה סוביניון ומרלו.

ב־1988 החלה החברה בהקמת יקב חדש ומודרני באזור התעשייה ברקן שליד אריאל. מעט אחרי הוא נמכר שוב, והפעם לשני בני משפחות כורמים ותיקות, המנהלים אותו עד היום, שמואל בוקסר ויאיר לרנר. השניים החליפו את שם היקב לברקן וחלמו להתחרות במונופול של כרמל מזרחי.

מהפכת היין בארץ דרשה מהם עדכון נוסף. ב־1999 רכשו בוקסר ולרנר 45 דונם ליד קיבוץ חולדה והחלו בפרויקט הקמת יקב גדול, חדיש, בסגנון יקבי עמק נאפה שבקליפורניה. הפרויקט הגדול הולך ונשלם ממש בימים אלה: 16 אלף מ"ר של מתקני ייצור, חוות חביות, מרכז מבקרים ועוד. על פי מיטב מסורת יקבי ארצות היין הקלאסיות משתרעים סביב היקב 1,200 דונם של גפנים, השייכים ליקבי ברקן ולקיבוץ חולדה. ב־2005 נכנסה חברת המשקאות טמפו כשותפה בברקן, והזרמת ההון שלה אפשרה את הגשמת החלום.

פינוטאז פינוטאז', ברקן רזרב 2006 פינוטאז
ארבע לב אדום

 

הבציר הנוכחי יהיה הגדול בתולדות היקב: כ-9,100 טון ענבים מכרמים שונים בארץ, שמהם ייצרו השנה כ־9 מיליון בקבוקים בסדרות שונות של איכות ומחיר, ו־20% מהייצור הולך לייצוא. בימים אלה הביאו שניים מיינני ברקן, יותם שרון ועירית בוקסר־שנק (בתו של שמואל בוקסר), ארבעה יינות רזרב אדומים חדשים להשקה במסעדה התל אביבית באבא יאגה. רביעייה המדגימה היטב את תפיסת העולם של היקב: יין איכותי מכרמים איכותיים במחירים סבירים ביותר.

קברנה סוביניון, ברקן רזרב, 2005

עשוי על טהרת הזן, מפרי חמישה כרמים שונים ברמת הגולן ובגליל העליון. היין התיישן 20 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות, אמריקאיות והונגריות. שנת הבציר הטובה הזאת נתנה יין עם ארומות נהדרות של פרי בשל, המותיר תחושה נעימה של רוך אחרי נגיעתו בחך. מחיר מומלץ: 69 שקל.

מרלו, ברקן רזרב, 2006

עשוי 100% מרלו, מכרמים ברמת הגולן והגליל. יש בו הניחוחות הטובים האופייניים, פרי אדום, שזיף בשל, המנהלים דיאלוג הרמוני עם ארומות התבלינים מעץ החביות שבהן התפתח היין במשך 14 חודשים. עסיסי, קטיפתי, טעים וידידותי. מחיר מומלץ: 69 שקל.

פינוטאז', ברקן רזרב, 2006

עשוי על טהרת הזן, אשר פותח לפני כמאה שנה בדרום אפריקה, כהכלאה של פינו נואר וסינסו. זהו ענב יין מעניין ומושך, אשר נקלט יפה בארץ, המגיע מכרם מובחר בתל צפית, למרגלות הרי יהודה. היין התפתח במשך 12 חודשים בחביות עץ, רק מחציתן חדשות, והוא מציג ארומות מרתקות ומיוחדות, פרי, תבלינים ועישון, ונגיעתו על החך רעננה ומורכבת. מחיר מומלץ: 69 שקל.

שיראז, ברקן רזרב, 2006

היין המפתיע הזה, עז הניחוחות והטעמים, העשיר בארומות פרי מפתות, דובדבן בשל וגרגרי יער שחורים, נעשה מענבי כרם הסמוך לקיבוץ קריית ענבים. זהו בסך הכל הבציר השני מפרי הכרם הזה, הנטוע על טרסות בגובה של כ־700 מטר מעל פני הים, ועל פי התוצאה הנוכחית, צפוי לו עתיד מלבב. מחיר מומלץ: 69 שקל.

שיתוף בטוויטר שיתוף בוואטסאפ שיתוף בפייסבוק שיתוף במייל

תגיות



10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
ברקן ק.ס. רזרב 93
ברקן ק.ס. רזרב 93 היה היין הראשון שקניתי בקרטון, כלומר, בכמות ולא בקבוק פה ובקבוק שם - כל כך אהבתי את היין. היין הזה היה עטור מדליות בתקופה שיינות ישראליים עוד לא כל כך נשלחו לתערוכות, ירידים ותחרויות. היה בו את כל מה שאנו אוהבים בקברנה: עוצמה אך אלגנטיות, טאנינים טובים אולי אפילו מתיקות קלה. מאז, כאשר אני קונה ברקן אני שומר אמונים לסדרה הזו שבה, אגב, גם המרלו מצוין.
אבי , קרית אונו  |  16.10.08
לכל התגובות