אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זוכה פרס נובל לכלכלה נגד המדיניות הכלכלית בארה"ב צילום: בלומברג

זוכה פרס נובל לכלכלה נגד המדיניות הכלכלית בארה"ב

"יש תחושה של נקמה מתוקה בממשל בוש", אומר פול קרוגמן, בעל טור ב"ניו יורק טיימס", שזכה בפרס על עבודתו בניתוח דפוסי המסחר ומוקדי הפעילות הכלכלית

15.10.2008, 07:26 | סוכנויות הידיעות

הזוכה בפרס נובל לכלכלה פול קרוגמן לא הפגין אתמול (ג') אופטימיות יתרה, אף שהביע שמחה על הזכייה. הוא התייחס למשבר הפיננסי הנוכחי ואמר שלדעתו ארצות הברית והעולם כולו צועדים לקראת מיתון עמוק למרות תוכניות ההצלה שמופעלות בארצות הברית ובאירופה. בכך מצטרף קרוגמן לרשימה של זוכי פרס נובל לכלכלה שהתבטאו נגד המדיניות הכלכלית של ארצות הברית בעקבות המשבר או נגד הכספים שהממשל מתכנן להעביר להצלת הגופים הפיננסיים.

קרוגמן שיבח את התוכניות הכלכליות המופעלות באירופה, ובעיקר את הפעולה המהירה של ממשלת בריטניה. יש לו, לעומת זאת, ביקורת קשה על תפקודו של שר האוצר האמריקאי הנרי פולסון, שמתווספת לביקורת שאותה הוא מביע באופן עקבי על ממשל בוש בטוריו ב"ניו יורק טיימס".

פרופסור פול קרוגמן, צילום: בלומברג פרופסור פול קרוגמן | צילום: בלומברג פרופסור פול קרוגמן, צילום: בלומברג

לדעת קרוגמן, פרופסור לכלכלה בפרינסטון, השיטה של הלאמה חלקית ומימון מחדש של בנקים המבוצעת כעת בבריטניה היא בעלת סיכויי הצלחה טובים יותר מזו של התוכנית האמריקאית לרכישת נכסים רעים של המוסדות הפיננסיים. קרוגמן אמר לעיתונאים בשבדיה: "אנחנו עומדים לפני מיתון, וייתכן שהוא יהיה ארוך, אך אולי לא יוביל להתמוטטות". בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס הביע קרוגמן סיפוק ממצבו של נשיא ארה"ב בסקרים. "יש תחושה של נקמה מתוקה. כשביקרתי את בוש (כבר בתחילת העשור), 80% מהציבור היו בעדו. עכשיו אני חושב ש־80% מהציבור מתנגדים למעשיו".

אף שקרוגמן שיבח את התוכנית האירופית שהביאה לעצירת הירידות בשווקים ולעליות חדות ביומיים האחרונים, הוא אמר שהאופוריה בשווקים אינה בהכרח סימן טוב. עם זאת, לתוכנית יש סיכוי טוב לדעתו להבריא את המוסדות הפיננסיים, כך שיוכלו לחזור לתפקד. קרוגמן הוסיף בראיונות עמו שהמשבר הנוכחי יביא להתרחקות מהאמונה העיוורת בכוחם העליון של השווקים, שקודמה על ידי ממשל בוש. "האנשים שהבטיחו לנו שהשווקים עובדים ושרדיפה פרטית אחרי עושר תביא תמיד לתוצאות טובות, טעו באופן די נחרץ", אמר.

קרוגמן נחשב לאחד הראשונים שהזהירו מפני המשבר הפיננסי שפקד את אסיה ב־1997 ולמבקר חריף של "קונצנזוס וושינגטון", של מדיניות הבנק העולמי ושל קרן המטבע הבילאומית. בטור שלו ב"ניו יורק טיימס" הוא תקף את ממשל בוש עוד לפני פרוץ המשבר הנוכחי, וביתר שאת לאחר פריצתו. בחודשים האחרונים כתב קרוגמן טורים ביקורתיים גם נגד המועמד הרפובליקני לנשיאות ג'ון מקיין.

קרוגמן סיים תואר שני ב־M.I.T בשנות השבעים עם בן ברננקי, כיום יו"ר הבנק המרכזי של ארה"ב, ולימד עמו בפרינסטון. קרוגמן נשוי לרובין וולס, גם היא פרופ' בפרינסטון.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
קרוגמן היה קול קורא במדבר
כקורא וותיק של הניו יורק טימס אני יכול להעיד שקרוגמן זעק נגד הגידול הכלכלי מבוסס על אשראי מזה כמה שנים . היום כל החכמים בדיעבד " מופתעים " אך כל כלכלן עם ידע בסיסי ויושרה אינטלקטואלית היה יכול להגיע לאותם מסקנות. לגבי העתיד , אין בכלל ספק שהעולם צועד לקראת מיתון עמוק בגלל שמודל הצמיחה המבוסס על אשראי זול ( שעדיין בועט - הריבית הדולרית נכון להיום היא שלילית ... ) צריך להעלם , אבל ההתאמה לעידן עם פחות אשראי יפיל בדרך המון חברות . אגב, זה יקרה כאשר הממשלות יחליטו על העלאת המסים השוליים לעשירים ביותר , הגדלת הביקוש הצבורי ( מקווה שלא דרך מלחמות ...) , הגדלת מס הבורסה וחיסול מקלטי המס. רק צעדין אלו יוציאו אותנו מהשמבר מהר יותר כי כל האקרובטיקה המויניטרית לא פותרת משברים .
צבי כלכלן , חול  |  15.10.08
8.
הרפובליקאים תמיד מחריבים, והדמוקרטים מצילים
כבר כמעט מאה שנה שבארה"ב מתקיים המחזור הבא: א. הרפובליקאים עולים לשלטון, מיישמים קפיטליזם קיצוני, דואגים לבעלי ההון, מפחיתים מיסים (בעיקר על הון/נכסים), מגדילים הוצאה פדרלית לכיוונים מטומטמים (נשק, תמיכה ברודנים, מלחמות מיותרות, פרוייקטים מטופשים, ומגדילים את פערי ההכנסה. לפעמים יוצרים ממש משבר כלכלי, ולפעמים סתם המצב חרא. ב. לציבור נמאס, ואחרי שתי קדנציות (בדרך כלל) בוחרים דמוקרטים. ג. הדמוקרטים משנים מדיניות, משניםאת כיוון ההוצאות לתחומי רווחה, חינוך והקטנת פערים, מגדילים גביית מס, ומשפרים את המצב. ד. אחרי 8 שנים לציבור טוב, הכל נראה לו ורוד, והוא בשל לבחור שוב ברפובליקאים. ה. ראה א. ו. ראה ב. וכן הלאה. והדבר חוזר על עצמו שוב, ושוב, ושוב; כמו שאומרים - הפריירים לא נגמרים - הם רק מתחלפים....
חומד לצאן , בערבות הנגב  |  15.10.08
6.
זכיה בנובל לא מבטיחה ניבוי נכון
קרוגמן לא היה היחיד וכנראה גם לא הראשון שהזהיר מפני המדיניות הכלכלית אותה הנהיג בוש. למעלה מכך, היו לבוש יועצים בעלי תארים מתקדמים בכלכלה ומנהל עסקים אשר יכלו, לו אך רצו, לדעת לאיזה אסון גלובלי מוליכה כלכלת בוש ושות'. עם זאת, לגמרי לא ברור שמה שקרוגמן טוען אכן יקרה בעוצמה לה מנבא קרוגמן. למשק העולמי כנראה נכונו ימים קשים, אבל האם זה יהיה "מיתון עמוק"? למרות השמחה לאיד אותה מביע קרוגמן, אין לנו אלא לקוות שכמו שהרבה טובים וחכמים המתהדרים בתארים בכלכלה ומנהל עסקים טעו, גם הוא טועה. ולסיום, היה טוב לו במקום לשגר נבואות זעם נקמניות וכועסות היה קרוגמן מציע לנו מה כדאי לעשות כדי למנוע "מיתון עמוק" אשר ממנו יסבלו רבבות בני אדם. אדרבא, במקום להיות כועס וצודק, או אף בנוסף לכך, יתכבד קרוגמן ויתן לנו הצעות לנתיב מילוט מה "מיתון העמוק" ואז נדע גם הוא יודע להיות מועיל ועוזר ולא רק נוקם ונוטר בשעה לא פשוטה זו.
תוהה ומשתומם , ירושלים  |  15.10.08
לכל התגובות