אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
BDI: היעדר ביטוח פיקדונות עלול להביא לבריחה של כ-23 מיליארד דולר צילום: סי די בנק

BDI: היעדר ביטוח פיקדונות עלול להביא לבריחה של כ-23 מיליארד דולר

כלכלני BdiCoface מעריכים כי קיים סיכון משמעותי שללא ביטוח פיקדונות יפדו כספים מהבנקים בישראל בעיקר בקרב לקוחות יהדות התפוצות, לבנקים בארצות בהן מונהג ביטוח זה

15.10.2008, 13:19 | רונית גודמן

כלכלני חברת המחקר BdiCoface מעריכים כי העדר ביטוח פיקדונות בבנקים בישראל עלול לגרום לבריחה של כ-23 מיליארד דולר למדינות בהן פועל הסדר ביטוחי.

פישר. ביורוקרטיה מסובכת, צילום: חיים צח פישר. ביורוקרטיה מסובכת | צילום: חיים צח פישר. ביורוקרטיה מסובכת, צילום: חיים צח

חלק גדול מהמדינות המפותחות, כארה"ב, קנדה, יפן, צרפת, איטליה ועוד, הנהיגו תכניות ביטוח פיקדונות עוד לפני פרוץ המשבר הפיננסי. ברובן, הביטוח הפורמאלי הגיע לפיקדונות בגובה של כ 100 אלף דולר.

בשל המשבר החריף, החליטו רוב מדינות אלו להעלות את סכום הביטוח על הפיקדונות. ארה"ב העלתה את סכום הביטוח מ-100 אלף דולר ל-250 אלף דולר לפיקדון ומדינות נוספות אף החליטו להנהיג ביטוח בלתי מוגבל על פיקדונות. גם גרמניה, דנמרק, אירלנד ואחרות שוקלות צעדים בכיוון זה.

בישראל טרם הונהגה תכנית ביטוח פיקדונות. בסוף שנת 2007 סה"כ הפיקדונות של תושבי חוץ הגיע לסכום של כ-23.2 מיליארד דולר. כלכלני חברת BdiCoface מעריכים כי קיים סיכון משמעותי כי ללא ביטוח פיקדונות יפדו כספים מהבנקים בעיקר בקרב לקוחות יהדות התפוצות, לבנקים בארצות בהן מונהג ביטוח זה.

על פי הודעת ארגון המדינות המפותחות, ה-OECD, הנהגת רשת ביטחון פיננסית מורכבת משלושה אלמנטים עיקריים הקשורים אחד בשני: רגולציה ופיקוח אשר מונהג בישראל, אפשרות להעניק הלוואות למערכת הבנקאית שגם מונהג בישראל וביטוח פיקדונות אשר אינו מונהג.

על פי ה-OECD, מדינה בה מונהגים שניים מתוך שלושת האלמנטים הללו עלולה להתמודד עם קשיים משמעותיים במניע או בפתרון של משבר פיננסי במערכת הבנקאית.

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, אמר בראיון ל"כלכליסט" לגבי אפשרות לביטוח פיקדונות כי בבנק ישראל לא שוקלים לבצע ביטוח פקדונות. הוא טוען כי הקמת מערכת ביטוח פקדונות היא עבודה ביורוקרטית גדולה ומסובכת שתחייב את הבנקים להתמודד עם מערכת פיקוחית נוספת. בניית מוסד כזה תחייב להטיל עוד מס על הבנקים. בסוף, כשיגיע הזמן, נמצא דרך לטפל בזה והדבר לא יהיה כלל לפי הכללים שנקבעו בהתחלה, כמו מה שקורה היום בארה"ב ובאירופה.

תגיות