אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
4 סיבות שעלולות לעצבן את השווקים צילום: בלומברג

4 סיבות שעלולות לעצבן את השווקים

השבוע מתפרסמים בארה"ב כמה נתונים שאמורים לשפוך אור על המציאות שמאחורי הפאניקה - המכירות הקמעונאיות, מדד מצב רוח הצרכנים, התחלות בנייה ודו"חות של חברות גדולות. אל תקפלו עדיין את הפרצופים המודאגים

16.10.2008, 07:58 | קריסטינה דל, "טיים"

זוהי הודעה לוול סטריט: אל תקפלו עדיין את הפרצופים המודאגים. גם אם הזינוק של 11% שרשם מדד דאו ג'ונס ביום שני אכן מסמל את סיום הצניחה בשווקים (והוא לא), הוא עדיין לא משנה את העובדה שיש גם כלכלה אמיתית אי שם, והכלכלה הזו עדיין פגועה. השבוע וול סטריט מקבלת כמה תזכורות שעלולות להוציא את הרוח ממפרשי האופוריה שהביאו העליות ביום שני.

הנתונים שיתפרסמו השבוע כוללים דו"חות לרבעון השלישי של חברות גדולות, את נתוני המכירות הקמעונאיות ואת מכירות הבתים בארצות הברית. הם יוסיפו ככל הנראה לתמונה העגומה, הן מבחינת אמון הצרכנים והן בהיבט של בריאותה הכוללת של כלכלת ארה"ב. "הנתונים יראו כלכלה שאיבדה הרבה אוויר מאוגוסט עד ספטמבר", אומר ג'ו לבורגנה, הכלכלן הראשי לארה"ב בדויטשה בנק. "עדיין צריך לחכות ולראות כמה גרועים נתוני אוקטובר יהיו, אבל כבר ברור שזה היה רבעון ממש גרוע במונחי תמ"ג, וירדנו לפחות בשני אחוזים".

אנליסטים וקרנות השקעה צריכים לשים לב לנתונים הבאים, אלה הנתונים שעשויים להשפיע על תנועות השוק:

1. מכירות קמעוניות
מכירות קמעונאיות - הירידה החדה ביותר בשלוש שנים, צילום: חיים הורנשטיין מכירות קמעונאיות - הירידה החדה ביותר בשלוש שנים | צילום: חיים הורנשטיין מכירות קמעונאיות - הירידה החדה ביותר בשלוש שנים, צילום: חיים הורנשטיין

נתוני המכירות הקמעונאיות שפורסמו אתמול הצביעו על ירידה של 1.2% במכירות בספטמבר - הירידה החדה ביותר בשלוש השנים האחרונות. מכירות קמעונאיות מהוות כמחצית מכל הוצאות הצרכנים בארה"ב. "מדובר בנתון החשוב ביותר כי הוא בודק מה אנשים עושים בפועל, זו אינדיקציה טובה", מסביר מייקל אנגלונד, כלכלן ראשי בחברת ייעוץ פיננסי. "החדשות הטובות עבור משקי הבית הן שמחירי המזון והדלק יורדים, למרות שייתכן שזה קורה רק בגלל ההאטה בביקושים, וזה עוד סימן להיחלשות הכלכלה".

2. מצב הרוח של הצרכנים - יורד כשמחירי הדלק עולים

מחר תפרסם אוניברסיטת מישיגן את מדד מצב רוח הצרכנים שלה לתחילת אוקטובר. זה מדד שבודק את הציפיות של הצרכנים בזמן שהם מתכוננים לקניות לקראת החגים, תקופה קריטית שאחראית ל־35%–40% מכלל המכירות בארה"ב. "בדרך כלל כשמחירי הדלק עולים, מצב הרוח של הצרכנים יורד", אומר אנגלונד, "אני לא בטוח מה יראה מדד מישיגן, אבל אני חושב שהוא ירד מפני שמדדים דומים אחרים ירדו, וזהו הניחוש האינטואיטיבי שלי". לפי מדד RBC שכבר פורסם, מצב רוח הצרכנים צנח ב־32 נקודות באוקטובר, הצניחה החודשית הגדולה ביותר מאז נוסד המדד ב־2002.

3. התחלות בנייה - אין עוד הרבה לאן לרדת

מחר יתפרסמו גם נתוני לשכת הסטטיסטיקה בארה"ב על התחלות בנייה של בתים בבעלות פרטית. אנליסטים צופים שמספר התחלות הבנייה יישאר ללא שינוי או שימשיך לנדוד כלפי מטה באופן מתון אחרי שירד באוגוסט ל־895 אלף. "אין עוד הרבה לאן לרדת", מסביר אנגלונד. מומחים רבים חושבים כמוהו. לבורגנה אומר שזה רק עניין של זמן עד שמספרן יצנח אל מתחת ל־800 אלף.

4. דו"חות החברות הגדולות - גוגל תהווה אינדיקציה

החדשות הטובות הן דו"חות ג'ונסון אנד ג'ונסון שפורסמו ביום שלישי. החברה דיווחה על עלייה של 30% ברווחי הרבעון השלישי, והיכתה את תחזיות האנליסטים ב־6 סנטים למניה. ענקית מוצרי הבריאות הרוויחה 3.31 מיליארד דולר לעומת 2.55 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד. מתברר שהאמריקאים עדיין קונים, לפחות מוצרים מסוימים, אך לא כל החברות מצליחות כל כך. פפסיקו, יצרנית פפסי קולה, הרוויחה פחות מציפיות האנליסטים, מה שגרם לנפילה במניותיה. החברה כבר הודיעה על פיטורים של 3,300 איש, כמעט 2% מכוח העבודה שלה.

גוגל, צילום: בלומברג גוגל | צילום: בלומברג גוגל, צילום: בלומברג
אנליסטים מחכים גם לדו"ח הרבעון השלישי של גוגל היום שיהווה אינדיקציה להתמודדות של ענקית הטכנולוגיה עם הזמנים הקשים. רוס סנדלר, אנליסט אינטרנט בכיר ב־RBC שוקי הון, צופה שהכנסות גוגל יעלו ב־33.5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ולגידול של 3% בהכנסות לעומת הרבעון השני, למרות שמחיר המניה צנח לאחרונה לשפל של שנתיים. "גוגל ירדה ב־25% בחודש האחרון, אבל אין שום בעיה מבנית בחברה", אומר סנדלר. "כל חברה שחשופה לענף הפרסום מתנסה בקשיים מפני שהתקציבים מצטמקים ואף אחד לא חסין בפני ההצטמקות". למרות זאת, כולם מחכים לתוצאות של ענקית התוכנה מקליפורניה. "אם אני טועה וגוגל תרוויח פחות מהתחזיות, זה ידגיש מאוד את החולשה בשוק", אומר ג'ייסון אווילו, אנליסט בקאופמן ברדרס. "אם היא תכה את התחזיות, זה יעזור לשוק כולו, אבל אני מצפה לסטטוס קוו".

תגיות