אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האיום הגרמני על החברות הישראליות צילומים: אוראל כהן, עמית שעל

האיום הגרמני על החברות הישראליות

כלכלת גרמניה נכנסה בסוף השבוע רשמית למיתון והיזמים הישראלים נערכים לימים קשים. פרויקטים במיליארדים עלולים להיכנס להקפאה ועסקאות חדשות לא נראות בשטח. עדי קייזמן: "הגרמנים אטיים ושמרנים. קשה לצפות כמה זמן זה ייקח"

17.11.2008, 07:14 | גולן חזני ודותן לוי

בשנים האחרונות נחשבה גרמניה לאחת משותפות הסחר הטובות של ישראל. היצוא הישראלי למדינה, הנחשבת ליעד היצוא השישי בגודלו לתוצרת הישראלית, הולך וגדל. ב־2008 עתיד היצוא הישראלי לגרמניה להסתכם ב־2 מיליארד דולר - עלייה של 5% לעומת 2007. לא פחות מ־2,629 חברות ישראליות פעלו בגרמניה בשנה שעברה, והשנה עלה מספרן. ואולם, כעת הולך וגובר החשש כי מה שהיה לא יהיה עוד. אחרי חודשים של ניחושים והערכות התקבל בימים האחרונים הנתון הרשמי המעיד על כך שגרמניה נכנסה למיתון והציגה צמיחה שלילית של 0.5%, שעתידה לרדת עוד יותר ברבעון האחרון ואולי גם בשנה הבאה.

הכלכלה הגרמנית, בהיותה משופעת במפעלי ייצור, היא אחת הנפגעות הגדולות מהמשבר העולמי. כשברחבי העולם יש מיתון נפסקות הרכישות, ואת התוצאה מרגישים הפועלים בגרמניה, אבל לא רק הם אלא גם מי שמוכר להם ממחשבים ועד ציוד תקשורת. היצואניות הישראליות הגדולות לגרמניה הן דל ישראל, מוטורולה, אפלייד מטריאלס, אגרסקו, אליאנס, אי.סי.איי טלקום, קומברס, ישקר, כתר פלסטיק ואחרות. משיחות שערך "כלכליסט" עם חלק מהחברות עולה כי נכון לעכשיו עדיין לא מורגשת האטה בקצב ההזמנות מגרמניה, אולם ההערכה היא כי הירידה תתרחש בחודשים הקרובים.

אליעזר פישמן אליעזר פישמן אליעזר פישמן

אלו שעלולים גם כן לשלם את מחיר המשבר הם יזמי הנדל"ן הישראלים, שבשנים האחרונות נכנסו לפעילות מוגברת בגרמניה לאור הפוטנציאל וקצב הצמיחה שהפגינה. שמות כגון אליעזר פישמן, לב לבייב, מאיר גורביץ, עדי קייזמן ורבים אחרים מיהרו להשיק שורת פרויקטים נוצצים במדינה, והשאלה היא מה יקרה עכשיו, כשהעסק נראה פחות נוצץ.

"אין הסבר כלכלי למה שקורה", אומר עדי קייזמן, בעל השליטה בחברת ADO, הפעילה בתחום הנדל"ן בגרמניה. "אני לא צופה התאוששות לפני הרבעון הראשון של 2010. אנחנו הולכים לתקופה ממושכת של קיפאון, אבל לא צפויה ירידה משמעותית בשווי הנכסים למגורים בברלין".

 

"הולכים לקיפאון"

לפי קייזמן, ב־2007 נעשו ברחבי אירופה עסקאות בהיקף של 300 מיליארד יורו, מתוכם 70 מיליארד יורו בגרמניה. "השוק הזה נותן מקום לעשות עסקאות לשחקנים פיננסיים מאוד גדולים", הוא אומר, "חברות ביטוח, קרנות פנסיה, זרים ומקומיים. אבל ברגע שהמערכת הפיננסית נעצרת, זה עוצר את כל הפעילות העסקית. בברלין אנחנו לא רואים ירידת מחירים, אבל בהחלט רואים ירידה בהיקף העסקאות המתבצעות בשוק. הבנקים הגדולים יושבים על הגדר. היחידים שעובדים הם בנקים קטנים, שמלווים מההון העצמי שלהם. יחסי המימון השתנו, בעבר יכולת לקבל מימון ברמות של 80%-90% והיום זה ירד ל־70%–75%, לדעתי היקף העסקאות ירד ב־70%-80%".

עדי קייזמן, צילום: בועז אופנהיים עדי קייזמן | צילום: בועז אופנהיים עדי קייזמן, צילום: בועז אופנהיים

אתם עדיין קונים?

"במקרה שלנו, בנינו תוכנית עסקית לחמש שנים, ובהתאם לכך לקחנו הלוואות לחמש שנים קדימה. קונים? פחות. צמצמנו את היקף הרכישות ביותר מ־80%-90%".

 

"לא נהנו מהחגיגה"

לדברי קייזמן, "אני בפירוש צופה האטה. בבסיסו העם הגרמני הוא שמרן יותר, וזה בא לידי ביטוי ביתרות המטבע של הגרמנים. בניגוד לאמריקאים הפזרנים, הגרמנים חסכנים. הצריכה תתכווץ. אמרו לי, למשל, שיש דגם ספורט של ב.מ.וו שמכר עד עכשיו 33 מכוניות בחודש, ובאוקטובר מכרו רק שתיים. כך שיש האטה בשטח. החיסרון של הגרמנים הוא שהאמריקאים נכנסו למשבר אבל הם מבצעים שינויים ארגוניים ומפטרים, אבל הגרמנים הרבה יותר אטיים. קשה לצפות כמה זמן זה ייקח".

קייזמן טוען כי מה שמציל את שוק הנדל"ן הגרמני הוא העובדה שבניגוד למקומות אחרים באירופה, לא נוצרה בו בועה. "בשנים האחרונות, כשבכל העולם היתה גאות בנדל"ן למגורים, השוק בגרמניה לא נהנה מכל החגיגה מסביב", הוא מסביר. "במקומות אחרים באירופה השוק זינק במאות אחוזים, ורק בגרמניה השוק היה סולידי ושמרני. השוק בגרמניה שונה מישראל. בישראל 80% מתחום המגורים הוא בבעלות פרטית, ו־20% בשכר דירה. בגרמניה היחס הוא הפוך, 80% בשכר דירה ו־20% בבעלות פרטית. בשנים האחרונות גרמניה לא עלתה לגבהים של מדינות אירופה בנדל"ן. אם משווים את שוק המגורים בברלין לערים קטנות במזרח אירופה, רמות המחירים בהן גבוהות ב־80% מאשר בברלין".

"היתרון בגרמניה הוא שהמחירים בה נורא זולים, ולכן לא יכולים ליפול הרבה", מסכים איתו גורם בקבוצת פישמן, שלה פעילות במאות מיליוני דולרים במדינה. "גם בתקופה הטובה קניית נכסים במחיר נמוך יותר ממחיר הבנייה של בניין חדש. זה לא היה מנופח, ולכן לא יכול לרדת הרבה". לדבריו, "אנחנו לא מרגישים כל כך בשכירויות את המיתון עדיין, אבל ברור שהמרווחים בין הריבית למימון העיסקאות לבין התשואה שמקבלים בשכירות צריכים להתייצב, מאחר והיום הם גדולים מדי".

עם זאת, הגורם בקבוצת פישמן נחרץ כשהוא נשאל על עסקאות חדשות: "אין כיום כמעט עסקאות חדשות בגרמניה", הוא אומר. "גם אנחנו הקפאנו רכישות".

"הבעיה העיקרית בבנקים"

לדברי אילן גיפמן, מנכ"ל אספן נדל"ן, בעקבות המצב בגרמניה והקושי הכללי להשיג מימון, כמה עסקאות של החברה נמצאות כעת בהמתנה לאישור הבנקים. "תהליך האישור, שארך בעבר שבועות ספורים, יכול להגיע כעת לשמונה חודשים", אומר גיפמן. "בנכסים המסחריים כבר רואים ירידות מחירים. אבל הבעיה העיקרית כרגע היא הבנקים".

בנוגע לעתיד, אומר עופר לינצ'בסקי, מנכ"ל אפי אירופה מקבוצת אפריקה ישראל כי "גרמניה היא הכלכלה הגדולה באירופה, שוק של 80 מיליון איש, כך שלאורך זמן זו השקעה מעניינת. אבל אי אפשר לומר שזה שוק שהמשבר לא מגיע אליו ועובר לידו. זה שוק שמתאים לשחקנים עם אורך נשימה ולמרחקים ארוכים, ומהבחינה הזו היום זו הזדמנות מעניינת".

 

לדבריו, "אנחנו גוף גדול שמנהל מאות יחידות דיור ולא עוסק בייזום, כך שההשפעה עלינו מוגבלת. האופי שלנו סולידי יותר, אבל גם כך קשה לי להאמין שבטווח הקרוב נבצע עסקאות".

תגיות