אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"סיוע החירום של האוצר הוא מעט מדי ומאוחר מדי" צילום: בועז אופנהיים

"סיוע החירום של האוצר הוא מעט מדי ומאוחר מדי"

בסטארט־אפים לא מיהרו לברך על סיוע האוצר לתקציב המדען הראשי, שנחשף ב"כלכליסט". בינתיים נערך המדען הראשי אלי אופר לקרב על תקציב 2009

17.11.2008, 12:03 | נעמה סיקולר ואסף גלעד
המדען הראשי במשרד התמ"ת אלי אופר נערך לסיבוב הבא בקרב על עתיד הסטארט־אפים. אתמול נחשף ב"כלכליסט" כי אופר יקבל תקציב חירום מיוחד של 200 מיליון שקל לסייע לחברות הזנק שהוכיחו כי ביכולתן לשרוד במשבר אם יקבלו מימון נוסף. לאחר הניצחון בסיבוב הנוכחי נערך כעת אופר לקרב האמיתי מבחינתו - תקציב 2009. בשנת 2008 עמדו תקציבי המדען הראשי על 1.3 מיליארד שקל בכל התוכניות; לקראת השנה הנכנסת ובעיקר על רקע המשבר הפיננסי הובטח לאופר כי תקציבו יוגדל והוא מייחל לסכום של 2 מיליארד שקל ואולי אף ליותר מכך. רק סכום כזה יאפשר, לדבריו, לשמור על הקדמה הטכנולוגית של התעשייה הישראלית.

נערך לקרב על תקציב 2009. המדען הראשי, אלי אופר, צילום: בועז אופנהיים נערך לקרב על תקציב 2009. המדען הראשי, אלי אופר | צילום: בועז אופנהיים נערך לקרב על תקציב 2009. המדען הראשי, אלי אופר, צילום: בועז אופנהיים
כחלק מההיערכות לתקציב המיוחד שייכנס לקופת המדען הראשי כבר בימים הקרובים אישרה אתמול ועדת החממות הטכנולוגיות בראשות המדען הראשי חמישה מיזמים חדשים בתחומי הביוטכנולוגיה, איכות הסביבה והתקשורת.

ועדת החממות לא התכנסה לדיונים זה כמה חודשים על רקע היעדר התקציב (תקציב שנת 2008 נגמר כבר לפני חודשיים־שלושה), אולם כעת, עם קבלת ההבטחה מהאוצר, חידשה הוועדה את דיוניה כאשר דיונים במתכונת זו צפויים להתרחש באופן אינטנסיבי יותר השבוע. בסך הכל עומד תקציב החממות שעליו דווח אתמול על 9 מיליון שקל.

אלא שלא כולם יצאו מסופקים מהכרזתו של המדען הראשי על העברת 150–250 מיליון שקל לחממות הטכנולוגיות ולחברות הסטארט־אפ. רו"ח דני יוניסיאן, שותף וראש מחלקת התמריצים בחטיבת המס של דלויט בריטמן אלמגור זהר, טוען כי אין מדובר במענק שיעזור לחברות במצוקה, אלא מדובר בכיסוי חובות ובכספים שכבר הובטחו לחברות, ולא הועברו בגלל מאבקים בין האוצר לבין משרד התמ"ת. "אין קשר בין המשבר הכלכלי שפקד את המשק לבין האישור שקיבל עכשיו המדען. מדובר במימון לפרויקטים שכבר אושרו לפני חודשים רבים ושלא הועבר עד כה. להציג זאת כאילו מדובר בתקציב חדש שיוזרם לחברות סטארט־אפ במשבר כלכלי מפספס את מהות העניין".

"חברות חממה לא ייצרו מקומות עבודה מחר". דני יניסיאן, צילום: ישראל הדרי "חברות חממה לא ייצרו מקומות עבודה מחר". דני יניסיאן | צילום: ישראל הדרי "חברות חממה לא ייצרו מקומות עבודה מחר". דני יניסיאן, צילום: ישראל הדרי
עוד טוען יוניסיאן כי ההחלטה להשקיע קרוב למחצית ההשקעה בחברות חממה מוגזמת: "חברות חממה לא ייצרו מקומות עבודה מחר. יש צורך כיום להשקיע דווקא בחברות בוגרות, ששרפו כסף רב על הוצאות פיתוח והגיעו לבשלות דווקא במצב של שוק מדמם". לשאלה האם הזרמת הכסף תמנע פיטורים בחברות הבוגרות עונה יוניסיאן כי מדובר במעט מדי, ומאוחר מדי. "החברות הוציאו כבר מיליונים על גבי מיליונים של תקציבי מחקר ופיתוח ופערו בורות תקציביים אדירים. לדעתי, התקצוב הנוכחי לא יצליח לכסות על הפערים הקיימים. לכמה חברות כבר ניתן להעביר 150 מיליון שקל? לא יותר מ־25 חברות". לדבריו, "כמה מאות מיליוני שקלים אינם שינוי מהותי, כל עוד המדען אינו מכין תוכנית אסטרטגית לטיפול במשבר הכלכלי".

לעומתו, מנכ"ל התאחדות חברות האלקטרוניקה והתוכנה שלמה וקס בירך אתמול על ההשקעה, אך בו זמן טען כי הבעיה האמיתית שנוצרה עבור החברות בתקופה האחרונה היא צמצום משמעותי באשראי מצדם של הבנקים, והקשחת תנאים פתאומית לקבלת אשראי. לדבריו, "הבנקים שומרים על תנאי ההסכמים שנחתמו איתם, אך מיד בתומם הם משנים מקצה לקצה את תנאי האשראי שעליהם בנינו כל השנים ומוסיפים בדיקות שלא היו קודם לכן, בסעיפים כגון ביטוח לסיכוני סחר חוץ החיוניים ליצוא".

תגיות