אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרסום ראשון: האחים רכיב קונים את אגדת השבבים טרנסמטה ב-256 מיליון דולר צילום: שלום בר טל

פרסום ראשון: האחים רכיב קונים את אגדת השבבים טרנסמטה ב-256 מיליון דולר

זכי ושלמה רכיב, מייסדי חברת טראיון, שנמכרה בשנה שעברה למוטורולה, הפתיעו הבוקר את תעשיית השבבים עם ההודעה הפתאומית על רכישת החברה, שבעבר נחשבה לאינטל הבאה. מרבית המימון לעסקה יימשך מקופת המזומנים של החברה הנרכשת ויגיע לכיסם של בעלי המניות

18.11.2008, 18:06 | אסף גלעד

חברת נובהפורה (NovaFora) הישראלית-אמריקאית, בבעלותם של האחים זכי ושלמה רכיב, רוכשת את אגדת השבבים טרנסמטה, שבסיסה בסן-חוזה שבקליפורניה, תמורת 255.6 מיליון דולר במזומן. העסקה אושרה על-ידי הנהלות שתי החברות, אך לא על-ידי בעלי המניות של טרנסמטה, חברה בורסאית שנסחרת בנאסד"ק כיום בשווי שוק של כ-213 מיליון דולר. בחברת טרנסמטה כ-30 עובדים בלבד.

זכי רכיב אמר הבוקר לתקשורת האמריקאית, כי הוא מקווה שהעסקה תאושר סופית עד הרבעון הראשון של 2009. עוד אמר רכיב, כי המימון לרכישה יגיע מהונו האישי שלו ושל אחיו, שלמה רכיב. מימון נוסף יגיע מקופת המזומנים של טרנסמטה בשווי 255.6 מיליון דולר,שעתידה לצאת מהמסחר בנאסד"ק בעקבות כך. החברה נסחרת בכ-40 מיליון דולר מתחת לקופת המזומנים שלה, כך שעבור בעלי המניות מדובר בעסקה נאה. בניגוד לפרטים שפורסמו בתקשורת, לחברה אין חובות מהותיים לעובדיה או למשקיעים בה. הקרנות הישראליות ורטקס וג'מיני השקיעו בשנת 2006 בנובהפורה כ-12 מיליון דולר, אך לא השתתפו בסבב זה.

האחים רכיב ידועים כמייסדי טראיון, שנמכרה ב-140 מיליון דולר למוטורולה בשנה שעברה. מכירת טראיון למוטורולה אמנם הניבה להם 160 מיליון דולר, אך זאת לאחר שהשקיעו כספים רבים במהלך חייה של טריון, על מנת לרכוש 9 חברות בת.

לדברי רכיב, המשבר הכלכלי העולמי הקל על חתימת העסקה. "כשיכולתך לגשת לכסף מזומן או לאשראי מצטמקת, עליך להיות יצירתי ואמיץ בגישתך".

חיפשה קונים

 

חברת טרנסמטה (Transmetta) נחשבה לפני כ-10 שנים לחברה בעלת פוטנציאל האיום הגדול ביותר על שבב הפנטיום של אינטל. בטרנסמטה השקיעו ג'ורג' סורוס ופול אלן, ממייסדי מיקרוסופט. אפילו מפתח הלינוקס המפורסם, לינוס טורוולדס, נשכר לשירותיה בימיה המוקדמים כמפתח תוכנה.

אלא שבסופו של דבר המציאות טפחה על פניה של החברה: התגלו בה כשלים בייצור בדור השבבים הראשון, ולאחר שכבר הוציאה דורות שבבים מתוקנים, החלה אינטל לצמצם מולה פערים טכנולוגיים והקטינה את היתרון התחרותי של טרנסמטה. בשנים האחרונות היתה החברה עסוקה באספקת רשיונות על פטנטים למתחרותיה. כעת, כל 300 הפטנטים שבבעלותה, יועברו לנובהפורה, אשר תעשה בהם שימוש לשבביה.

 

חברת נובהפורה של זכי ושלמה רכיב מפתחת שבבים להעברת וידאו ופועלת מאז היווסדה ב-2005 תחת מעטה של חשאיות. זכי רכיב אמר לתקשורת האמריקאית, כי "המוצר הראשון של נובהפורה ייצא רק בשנה הבאה. נביא את בשורת שידורי הוידאו לכל מקום ובכל זמן באיכות שעדיין לא נראתה".

זכי רכיב. הוביל מס זכי רכיב. הוביל מס' נסיונות רכישה שלא צלחו | צילום: שלום בר טל זכי רכיב. הוביל מס

רכישת טרנסמטה אמורה לסייע לנובהפורה לפתח מעבד הצורך הספק נמוך בכ-50% מההספק הנוכחי של שבבי נובהפורה, ובכך לחסוך בזמן הסוללה.

יהיה זהיר וסבלני יותר

 

עם היוודע דבר העסקה, ענה זכי רכיב לשאלות "כלכליסט" בעקבותיה.

מדוע ביצעתם את הרכישה?

נובהפורה פעילה בשנים האחרונות בפיתוח ארכיטקטורה חדשה לעיבוד וידאו. החזון שלנו הוא להיות הראשונים בנישה הזו, כפי ש-NVIDIA דומיננטים בשבבים לעיבוד גרפי. מצאנו בטרנסמטה טכנולוגיה ייחודית להקטנת הספק השבבים, דבר שיעזור לחסוך בחיי הסוללה של מכשירים ניידים, בהם נשבץ את שבביה".

האם תתחרו באינטל, כפי שטרנסמטה הכריזה עם הקמתה ולפני שנפלה?

"לחלוטין לא. יש לנו נישה מאוד ייחודית. נתמקד בטכנולוגית חומרה להעברת וידאו לכל מכשיר ובכל זמן. יש לנו יכולת סקלביליות טובה וכעת גם צריכת הספק מצוינת, שתעזור לנו להשיג יתרון תחרותי, לצד אינטל ולא מולה".

טרנסמטה היא חברה גדולה יותר ובורסאית. מדוע בעצם אתם לא התמזגתם אליה?

"אנחנו נישאר חברה פרטית", אומר רכיב, "וכעת גם טרנסמטה, שאינה רוצה כבר להיות חברה ציבורית, תהפוך לחברה פרטית. שני הצדדים מרוויחים מכך. כמובן שבעלי המניות צריכים לאשר זאת קודם לכן, אך אני מעריך שזה יקרה לקראת תחילת 2009".

אילו לקחים למדת מתקופתך כמנכ"ל טראיון?

"טראיון ביצעה מיזוגים רבים ובמהירות. אני בטוח שהפעם אפעל בזהירות ובסבלנות רבה יותר".

התרסקות של 90%

 

ד"ר זכי רכיב ידוע בעיקר כמייסד והמנהל של טראיון. טראיון ורכיב היו מכוכבי הבורסה בשנת 2000, כאשר זו רכשה חברות סטארט-אפ ישראליות ומניותיה נסקו, אולם היא נפלה ב-90%, כאשר התפוצצה הבועה של מחירי מניות הטכנולוגיה בנאסד"ק.

האחים רכיב עשו את מירב הונם מחברת טראיון תקשורת, אותה הקימו יחד בשנת 1993. מניית טראיון שהתה בתקופת הבועה ברמות מחירים של למעלה מ-130 דולר והחברה גייסה כחצי מיליארד דולר באגרות חוב להמרה וכ-160 מיליון דולר בהנפקת מניות. בנוסף, ניהלו האחים המהנדסים מסע רכישות של חברות סטארט-אפ במאות מיליוני דולרים, שירדו לטמיון.

זכי רכיב הוביל מספר ניסיונות רכישה בישראל, שלא יצאו אל הפועל. בשנת 2006 הוא גיבש קבוצת משקיעים, שכללה גם את אל. אר אוויוניקס וקרנות השקעה נוספות, על מנת לרכוש 51.8% במניות פרטנר מידי האצ'יסון הסינית.

באותה שנה התעניין רכיב גם ברכישת קבוצת מכבי תל אביב בכדורגל, רעיון שלא הוציא אל הפועל.

רכיב, המחלק את זמנו בין ארה"ב לישראל, מתגורר בבית שנחשב כיקר בישראל, וילה על צוק מול הים בהרצליה פיתוח, אותה רכש בשנת 2005 מאיש עסקי הקזינו מרטין שלאף, תמורת 20 מיליון דולר.

תגיות