אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הציבור הרוסי חושש להפקיד בבנקים: זינוק של 80% בביקוש לכספות צילום: בלומברג

הציבור הרוסי חושש להפקיד בבנקים: זינוק של 80% בביקוש לכספות

הבנק המרכזי שוקל לאסור על עשרות בנקים לגייס פיקדונות מהציבור, שכן הם אינם עומדים בתנאי הסף לביטוח הפיקדונות

19.11.2008, 21:53 | אולגה ויניאר

בעוד בורסת מוסקבה ממשיכה לדשדש, המשבר מחלחל לכל ענפי הכלכלה ובראש ובראשונה למערכת הבנקאית. בבנק המרכזי של רוסיה טוענים כי מרבית הבנקים המסחריים לא עומדים בתנאי הסף של תוכנית ביטוח פיקדונות הציבור ועלולים לאבד את רישיון הפעילות.

 

"אנו שוקלים לאסור על עשרות בנקים לגייס פיקדונות מהציבור מאחר שהם אינם יכולים להבטיח את החזרת הכסף", מסביר בכיר בבנק המרכזי. לדבריו, פועלים היום ברוסיה קרוב ל־900 מוסדות בנקאיים כאשר חלק גדול מהם אינו עומד בדרישות הסף. החשובה שבדרישות אלה היא יציבות פיננסית.

 

הציבור הרוסי מרגיש את הסכנה שבהפקדת כספים בבנקים המקומיים ומחפש דרכים חלופיות לבטח את נכסיו הפיננסיים. בנקים רבים, בייחוד במוסקבה, מדווחים על זינוק בביקוש לכספות. בסברבנק, הבנק הגדול במדינה, מציינים כי הביקוש לכספות עלה ב־80%. בסניפים רבים, בעיקר במרכז הבירה, כמעט ולא נותרו כספות פנויות. במקביל מעלים הבנקים את דמי שכירת הכספות כאשר עלות שכירת כספת נעה בין 300 ל־1,100 דולר בשנה, לא כולל דמי ביטוח של 120 דולר.

 

יצוין כי באוקטובר לבד איבדו הבנקים הגדולים כ־9.2% מכלל הפיקדונות שלהם - קרוב ל־10 מיליארד דולר. ההערכה היא שהציבור מעדיף להמיר רובלים לדולרים ולנעול אותם בכספות. בספטמבר עלה הביקוש לדולרים ב־22%, ולקוחות פרטיים רכשו 6 מיליארד דולר בבנקים. ההערכות הן כי בנקודות המרת המט"ח נרכש סכום דומה.

 

מנתוני הבנק המרכזי עולה כי העלייה בפיקדונות המט"ח הסתכמה ב־2.8% בלבד, כלומר הציבור מעדיף לשמור את הכסף במקומות אחרים. בתוך כך, גם הבנקים הרוסיים נותנים פחות אמון בציבור. עשרה מוסדות פיננסיים בלבד עוסקים היום במתן משכנתאות כאשר 40% מהבקשות נענות בחיוב, כך טוענים הבנקים עצמם. לפי נתונים פחות רשמיים, כ־10% בלבד מהפונים מקבלים את המשכנתאות.

תגיות