אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במת כלכליסט: בגנות הסוציאליזם צילום: בועז אופנהיים

במת כלכליסט: בגנות הסוציאליזם

המשבר הכלכלי מוכיח שהקפיטליזם הוא השיטה הטובה ביותר להגדיל את התפוקה, התוצר ורמת החיים. כדי לפתור את כשלי השוק, המערכת הכלכלית זקוקה לרגולציה מתאימה מצד הרשויות השונות, ולא לעוד התערבות ישירה וכושלת של הממשלה בשווקים

23.11.2008, 07:43 | אמיר שהם

אם ישנו דבר אחד שהמשבר בכלכלה הגלובלית מוכיח מעל לכל ספק זה שהקפיטליזם הוא השיטה הכלכלית הטובה ביותר כדי להגדיל את התפוקה, את התוצר ואת רמת החיים של תושבי העולם בכלל ואזרחי ישראל בפרט. למסקנה הזו ישנם סימוכין רבים הנובעים מהמשבר הנוכחי בכלכלת העולם. אפרט רק שניים מתוכם.

מה קורה כשארצות הברית חולה

המשבר הנוכחי מראה לכל את גודלה, את עוצמתה ואת חוזקה הכלכלי של ארצות הברית. ארה"ב היא ללא צל של ספק מדינה הדוגלת בכלכלת שוק, והמדינה המזוהה באופן המובהק ביותר עם התורה הקפיטליסטית. בארה"ב חיים כ־5% מאוכלוסיית העולם, המייצרים כ־20% מהתפוקה הגלובלית; כאשר הם חולים - כל העולם חולה עמם.

לפני כשנה היה חשש שבמדינות המפותחות תשרור סטגפלציה (מיתון עם אינפלציה). ההשערה שעמדה מאחורי הפחד האינפלציוני היתה שהמדינות המתפתחות, דוגמת סין והודו, ימשיכו להגדיל את צריכתם וצמיחתם תיפגע באופן שולי, ולכן יוסיפו מחירי הסחורות לעלות בזמן המיתון. בפועל התברר שכשארה"ב חולה, גם מדינות מתפתחות בעלות שיעורי צמיחה גבוהים אינן חסינות. בסופו של יום ירדו מחירי הסחורות באופן דרסטי בעקבות הירידה בביקושים הגלובליים, והלחץ האינפלציוני מצד הביקוש פג ונעלם במהירות הבזק.

במקביל, המשבר הנוכחי נותן דוגמה מאלפת לנכונות תיאוריית התועלת האישית. ביסודה של כלכלת השוק עומדת ההנחה שמטרתו של כל פרט היא למקסם את תועלתו האישית. כל בן אנוש, במגבלותיו, רוצה לחיות ברמת החיים הגבוהה ביותר שאפשר. המנהלים בוול סטריט קיבלו בשנים האחרונות תמריצים ובונוסים גבוהים שהיו מבוססים על רווחיות קצרת טווח. לכן לא עניין אותם מה יהיו ההשלכות ארוכות הטווח של מעשיהם על החברה שבה עבדו. הדבר היחיד שעניין את אותם מנהלים הוא הרווח לטווח הקצר, שהביא להם תועלת אישית גבוהה.

לפתור את המשבר בעזרת השוק החופשי

כל שנותר ללמוד, לבדוק ולהבין מהמשבר הנוכחי הוא כיצד להשיג תוצאות טובות יותר לרוב האוכלוסייה בעזרת השווקים. יש צורך בזיהוי ובמיון כשלי השוק שמונעים משווקים להיות תחרותיים. שוק תחרותי תורם לצמיחה, ובמקביל מייצר צדק חברתי טוב יותר מכל סוציאליסט. השוק התחרותי גורם לתוצר גדול יותר, לשוויון רב יותר בחלוקת ההכנסות בין העובדים ובין בעלי ההון, וחשוב מכל - הוא יוצר חירות לפרט.

הסוציאליסט טוען שהממשלה צריכה לעשות פעולות רבות יותר לטובת הפרט, כלומר לקבל כוח כלכלי רב יותר מזה של הפרטים. כוח כלכלי רב יותר מתורגם באופן אוטומטי לכוח. הכוח משמעותו פרט שתלוי יותר בשלטון ובשלוחיו, ולכן אינו יכול לפעול ולבטא את עצמו כאוות נפשו.

כדי לפתור את כשלי השוק, המערכת הכלכלית זקוקה לרגולציה מתאימה מצד הרשויות השונות, ולא לעוד התערבות ישירה וכושלת של הממשלה בשווקים. הקטנת החופש בשווקים בעזרת הרגולציה חייבת להיות מתועלת למטרה אחת ויחידה - יצירת שווקים תחרותיים. אסור לרשויות ליצור מצב של רגולציה שמעבירה כוח מהשוק לידי פוליטיקאים וביורוקרטים ברשויות השונות.

פעמים רבות משבר בשווקים מתועל על ידי פוליטיקאים ופקידי ממשל לחקיקה המוסיפה להם כוח, אך אינה תורמת דבר לפתרון המשבר או כשל השוק שיצר אותו. הרגולציה הנכונה היא זו המורידה חסמי כניסה לשוק, מונעת מהיצרנים הגדולים לפגוע ביצרנים הקטנים ומונעת מצבים הרי אסון דוגמת שיטת התמריצים שהיתה נהוגה בוול סטריט. כוחות השוק, בכוונון מתאים של הרגולטור, יביאו אותנו מהר יותר ובטוח יותר לחוף מבטחים מאשר שיטות סוציאליסטיות על גוניהן השונים.

 

הכותב הוא ד"ר לכלכלה וניהול בינלאומי במכללה למינהל ובמכללת ספיר

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
יחי ההבדל בין " שוק חופשי " לשוק תחרותי "
יש הבדל מהותי בין שוק חופשי לשוק תחרותי. בשוק חופשי ( התערבות של הרגולטור נמוכה ) כל אחד יכול לעשות מה שהוא רוצה וזה כולל קרטלים, קוגלמרטים וכדומה. אין ספק ששוק חופשי הוא רע מאוד לצרכנים. תפקיד הרגולטור הוא להגביל את כוחם של בעלי ההון וכך ליצור " שוק תחרותי ". ככול שהרגולטור פחות תלוי בהון כדי להגיע לשלטון ו/או לשרוד בו כך האפשרות ליצור שוק תחרותי עולה. המעמדות הנמוכים והביניים מרוויחים פעמיים ממצב זה, גם יותר משרות כך % תעסוקה עולה וכמובן יש תחרות על איכות כ"א והשכר עולה וגם מחיר המוצרים יורד. בארץ הממונה על ההגבלים העסקיים יחסית חלש ולכן יש כאן מספר " משפחות " ששולטות על מרבית העסקים ( קוגלמרטים ) ולכן מעמד הביינים נשחק.
איתי , רמת גן  |  26.11.08
11.
יש גם תועלת אישית ללא דורסנות
"יש כלכלה אחרת, יש חברה אחרת. כלכלה חברתית ומגזר שלישי בעידן הגלובליזציה" מאת ד"ר יאיר לוי (ז"ל), 2004, בהוצאת יד טבנקין, רמת-אפעל. השיטה מיושמת בחלקים של האיחוד האירופי וקנדה, במטרה לתת מענה לפגמים הן של הקפיטליזם והן של הסוציאליזם. זוכרים את שיר החנוכה: כל אחד הוא אור קטן, וכולנו.... ? לא הפנמנו עדיין! אפשר לגרש את החושך, אבל המן לא נופל מהשמיים.
דפנה אוברמן , נ"צ  |  23.11.08
לכל התגובות