אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הילד משחק שעות במחשב? שישחק איור: ליאב צברי

הילד משחק שעות במחשב? שישחק

מרכז טיפול אירופי ב"מכורים" למשחקי מחשב יצא בהכרזה יוצאת דופן: המחשב לא אשם בכלום

01.12.2008, 15:29 | דורה קישינבסקי
ב־2006 נפתח באמסטרדם מרכז סמית' אנד ג'ונס, המכון האירופי הראשון לטיפול בהתמכרות למשחקי וידיאו. מאות בני נוער נשלחו למרכז ביוזמת הוריהם לאחר שבילו כל כך הרבה שעות במשחקים ועולמות וירטואליים, עד שלא נותר להם זמן ללימודים או לחיי חברה. המכון טיפל בהם בשיטות גמילה מסורתיות, כמו באלכוהול או בסמים, שהדגישו את ההימנעות המוחלטת ממשחקים. התוצאות היו מעודדות.

ובכל זאת החליט המרכז, בצעד יוצא דופן, להכריז על פשיטת רגל טיפולית. בשבוע שעבר הודה המייסד והמנהל קית' באקר, שכל דרכו של המכון יסודה בטעות. מסתבר שהגיימרים הצעירים הם ממש לא מכורים לפי ההגדרה המקובלת. "זו בעיה חברתית", הסביר באקר בראיון לבי.בי.סי. "80% מהילדים הללו סבלו מבריונות בבית הספר והם מרגישים מבודדים. ככל שאנחנו עובדים איתם יותר, אנחנו פחות מאמינים שאפשר לקרוא לזה התמכרות". לדברי באקר, אם הטיפול נגד התמכרות הועיל לילדים, זה פשוט כי הם קיבלו במהלכו את ההקשבה והתמיכה שלא קיבלו מההורים ומהמורים.

רק ימים ספורים לפני כן פורסמו תוצאות מחקר נרחב של קרן מקארתור האמריקאית היוקרתית, שבדק את הפעילות האינטרנטית של ילדים ובני נוער. המחקר מצא שהם משתמשים באינטרנט, בפייסבוק למשל, כדי לתחזק קשרים עם חברים קיימים, או כדי להתיידד עם אנשים חדשים סביב תחומי עניין משותפים. האינטרנט התגלה במחקר לא רק ככלי חינוכי, אלא גם כקלחת רוחשת של חיי חברה מורכבים.

הבעיה איננה משחקי המחשב, אומר מנהל מכון הגמילה, איור: ליאב צברי הבעיה איננה משחקי המחשב, אומר מנהל מכון הגמילה | איור: ליאב צברי הבעיה איננה משחקי המחשב, אומר מנהל מכון הגמילה, איור: ליאב צברי

גם התוצאות האלה, כמו התגלית שמשחקי וידיאו לא ממכרים, דווחו בתקשורת העולמית בהפתעה גמורה. אז פייסבוק ומייספייס בעצם טובים לילדים? הרי כל הורה טוב יודע שאלה בזבוזי זמן מסוכנים, שמחליפים קריאת ספרים ומשחק בריא במחבואים. אז זהו, שהבעיה היא לא במחשבים או בילדים שיושבים מולם. הבעיה היא בדור המבוגר, שמתחפר בשוחות המלחמה בכל פעם שהילדים מתעסקים במשהו חדש, בין אם זה הראינוע , אלביס פרסלי או המשחקGrand Theft Auto. זה שהורים מפחדים מהילדים שלהם, מהעצמאות שלהם, ממה שהם אולי יודעים שההורים לא – זה טבעי. גם טכנופוביה וחוסר ידע על האינטרנט אינם פשעים. הפשע הוא רידוד כל עיסוק שההורה לא מבין בו, ובמיוחד עיסוק טכנולוגי מורכב ומפחיד למראה, לכדי בזבוז זמן במקרה הטוב ומחלת נפש במקרה הרע.

ההשלכות השליליות של התופעה לא נוגעות רק לילד המסכן שאבא ואמא מנתקים לו את האינטרנט ושולחים אותו לפסיכולוג. בשם הפרנויה רודפים את תעשיית משחקי הווידיאו, מנסחים הצעות חוק לצנזורה על הרשת וחונקים את ההתפתחות הטכנולוגית. לא פשוט יותר לבלוע את הפחד, להתיישב מול המחשב של הילד ולנסות להבין מה קורה שם בפנים?

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ל2: נו, וכשהייתי קטנה הייתי קוראת נונסטופ
במקום להתחבר עם ילדים, זה טוב? ובתיכון היו נותנים לי להכנס לאינטרנט רק בערב/לילה, ובמשך היום הייתי בשכבה שרובה ילדים מופרעים, אנטי לימודים ופרו-השתכרות ועישון (ובטח סמים, לא הכרתי אותם מספיק בשביל לדעת על זה) או סתם לבד. אז נמנעה ממני גישה לאינטרנט בשביל .. העולם החברתי הזה? אני מכירה מישהי שכשהיתה בגיל נוער גדלה באזור מלא סמים וערסים אלימים. בזכות האינטרנט ראיתי שהיא מסתכלת על זה בתור תופעה שהיא מחוץ אליה (הרגישה מנוכרת אבל לפחות לא הצטרפה אליהם) והיו לה חברים ממקומות אחרים, ששמרה על קשר איתם דרך .. להיות כל היום באינטרנט. הנה שני סיפורים. בכל אחד מהם - לדעתך האלטרנטיבה חסרת-המחשב היתה טובה? או שאולי המחשב 24/7 בעצם עזר? ואת/ה - את ילדותך לא פספסת בזה שדיברת עם חברים בטלפון במקום לשרוק להם מתחת למרפסת? או בזה שהתפנקת בבית הספר (ולא בהכרח הרווחת משהו) במקום ללמוד עבודת כפיים ולחרוש בשדה של אביך?
ailaG  |  07.12.08
4.
די לצביעות
2 - די לצביעות. אם הילד היה רואה 6 שעות טלוויזיה ביום שבת לא הייתי מרים גבה אפילו, אבל אם הוא משחק 6 שעות במחשב זה אוי-אוי-אוי. למה אתה חושב שהתחביבים שלך, יהיה מה שיהיו, לגיטימיים/חינוכיים/טובים יותר ממשחקי מחשב? חלק גדול מהביקורת כלפי הז'אנר הזה נובע מבורות, כפי שצויינה הכותבת, וחלק אחר מהתנשאות. מי שמשחק 24 על 7 (מילולית) זה רק גילדות מקצועיות שעושות מזה קריירה, הולכות לתחרויות גיימרים ומרוויחות מזה כסף. סמנכ"ל שיווק לא משקיע פחות מזה בעבודה שלו.
א'  |  07.12.08
3.
המחשב של דור העתיד משחק, אבל גם כלי חינוכי מאוד חזק.
נכון שדור העתיד חי על המחשב כמו שאנחנו היינו חיים על מחנאות וטופסת, ונכון שממילה הילד ישב על המחשב כל חייו אז "עדיף" שישלוט בו כמה שהוא יכול אם תוך כדי משחק ואם תוך כדי לימוד. אך אסור לשכוח שהמחשב מכיל גם תכנים שליליים מאוד שבמידה ולא מכירים אותם הם עלולים לגרום נזק יותר מאשר תועלת. הזכרת את המשחק Grand Theft Auto לדעתי משחק זה כן עלול לפגוע באוכלוסייה הצעירה של הילדים, ומנסיוני ההורים שרוצים לבוא לקראת הילד רוכשים לו משחקים מעין אלו ללא ידע מוקדם. על כן אני אומר שישחק, אבל גם לטופסת היו חוקים וגבולות גזרה.
אסף , צפון  |  02.12.08
2.
הממ... אז הכול טוב? שישחק?
הכתבה באמת טובה, אבל מציירת עולם ורוד מדי מנקודת מבט צרה מדי. שמחנו לגלות שההתמכרות היא בעצם לא התמכרות והילד אינו מכור למשחקים ולאינטרנט. הנה, הוקל לנו שמקור רשמי אומר את זה. אבל האם זה הופך את העובדה שהוא משחק 24/7 לחיובית? העובדה שזה לא קליני הופך את זה לבסדר? סורי, אבל לא. גם הילדים שיצליחו לנצל את כל הפוטנציאל שלהם בגלל שהם היו קרובים לטכנולוגיה כל ילדותם יפסידו בסופו של דבר בגלל שהם בילו את -כל זמנם- בעיסוקים האלו.
Maddog  |  01.12.08
לכל התגובות