אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההכרעה בעניין רשת הביטחון לחיסכון הפנסיוני  - ביום שני צילום: ישראל הדרי

ההכרעה בעניין רשת הביטחון לחיסכון הפנסיוני - ביום שני

רשת הביטחון שעליה ימליצו חברי הצוותים המקצועיים לאולמרט, פישר ובר-און דומה מאוד לזו שגיבש האוצר: היא תחול רק על חוסכים מגיל 60 שהחסכונות הפנסיוניים שלהם אינם עולים על 2 מיליון שקל

06.12.2008, 19:58 | אמנון אטד, שאול אמסטרדמסקי ומיקי פלד

הצוותים המקצועיים של האוצר, המועצה הלאומית לכלכלה ובנק ישראל המשיכו גם בסוף השבוע לדון בגיבוש הצעה לרשת ביטחון לחיסכון הפנסיוני. במקביל, חברי הצוותים ממשיכים לדון גם בפתרונות חלופיים לרשת הביטחון.

ביום שני אמורים הצוותים המקצועיים להעביר את תפוח האדמה הלוהט לפורום המשולש של ראש הממשלה, שר האוצר ונגיד בנק ישראל, שאמור להכריע סופית בין שתי ההצעות שגובשו. המועד לדיון המכריע לא נבחר באקראי: ביום שני מסתיימת תקופת הצינון לסכסוך העבודה שעליו הכריזה ההסתדרות, ולאחריה היא תהיה רשאית לפתוח בשביתה כללית במשק.

רשת הביטחון שעליה ימליצו חברי הצוותים המקצועיים דומה מאוד לזו שגיבש האוצר: היא תחול רק על חוסכים מגיל 60 שהחסכונות הפנסיוניים שלהם אינם עולים על 2 מיליון שקל. המצטרפים לרשת הביטחון יחויבו לעבור למסלול של קצבה חודשית שתוגבל לסכום של כ־8,000 שקל והתוכנית לא תחול על הפקדות חדשות.

החלופה המתגבשת לרשת הביטחון היא מתן הגנה מפני ירידה עתידית בערך החסכונות לקופות הגמל ולקרנות הפנסיה, ולא לחוסך הבודד. במשרד האוצר אומרים כי נוסף על העובדה שמהלך כזה צודק יותר, הוא גם פשוט יותר לביצוע והרבה יותר זול.

מנגנון של הבטחת תשואה לגופים הפנסיוניים קיים בכמה ארצות בעולם, בעיקר בכמה מדינות בדרום אמריקה שביצעו רפורמות בתחום הפנסיה. מדובר בעצם במעין חוזה ביטוח בין הגופים הפנסיוניים לבין גוף מבטח (ממשלתי או פרטי), המבטיח לקופות ולקרנות תשואת מינימום מסוימת תמורת ויתור על חלק מרווחים עתידיים בשוק ההון, אם יהיו כאלה. ההערכה היא שמנגנון כזה יפחית את האי־ודאות הכרוכה היום בהשקעות במניות ובאיגרות חוב קונצרניות, דבר שיעודד את הגופים המוסדיים ומשקיעים מחו"ל לשוב ולהשקיע בהן.

אבישי ברוורמן, צילום: גלעד קוולרצ אבישי ברוורמן | צילום: גלעד קוולרצ'יק אבישי ברוורמן, צילום: גלעד קוולרצ
ברוורמן מנסה להרגיע

 

בחזית אחרת שבה נתקל האוצר במשוכה גבוהה - ועדת הכספים בכנסת - היו בסוף השבוע כמה שינויים. שבוע לאחר שהביא לפיצוץ הדיון בוועדה, החל היו"ר אבישי ברוורמן לשדר מסרים מפויסים יותר בנוגע לרשת הביטחון. הדבר אינו נובע ממהפך בעמדותיו, אלא בעובדה ששובץ במקום הרביעי ברשימת העבודה לכנסת הבאה.

"אני מצפה להסכמה עקרונית על ההגנה על חסכונות הציבור, שתהיה מקובלת גם על יו"ר ההסתדרות", אמר ברוורמן ל"כלכליסט". "יש כל מיני חלופות להבטחת חסכונות העובדים המבוגרים, בעלות שנתית לא גבוהה במיוחד. ברגע שהצדדים יסכימו על מתווה עקרוני, אני אכנס את ועדת הכספים לדיון בתוכנית ההאצה".

בתשובה לשאלה מה יעשה אם הצדדים יחליטו על מתווה מוסכם לרשת ביטחון אך יחליטו עוד כי אין מקום להפעילה כעת אמר ברוורמן: "אני לא עוסק בוויכוחים תיאורטיים. המטרה שלי היא להגיע לפתרון מוסכם, כפי שידעו ראשי המשק הישראלי לעשות בשנות השמונים, בעת משבר ההיפר־אינפלציה".

ברוורמן הוסיף: "מטרת שר האוצר רוני בר־און היא להעביר בוועדת הכספים את תוכנית ההאצה ולהשאיר את רשת הביטחון בחוץ. חבל ששר האוצר אינו מבין שהוא פוגע בהסתדרות דווקא בזמן של עלייה באבטלה".

 

יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, עתיד להגיב מחר על המתווה שגובש בדיונים בין משרד האוצר, בנק ישראל ומשרד ראש הממשלה בנושא רשת הביטחון. מאז שנפגש בשבוע שעבר עם נגיד בנק ישראל סטנלי פישר שמר עיני על עמימות תקשורתית. בהסתדרות אומרים כי איום השביתה הכללית במשק עדיין בתוקף.

שתי דרישות ההסתדרות הן לרשת ביטחון פנסיונית ולתוכנית שתמנע פיטורי עובדים. דרישה אחרונה זו עוד לא מולאה, שכן התוכניות הנוכחיות אינן מתייחסות במפורש למניעת פיטורים. עם זאת, בהסתדרות אומרים שלא יתעקשו על סעיפים כאלה או אחרים, ובלבד שתהיה תוכנית שתיתן מענה לחששות הציבור בעניין חסכונות הפנסיה ואפשרות של פיטורים. בלשכתו של עיני מדגישים בכל הזדמנות כי הם אינם רוצים בשביתה זו, שהיא המוצא האחרון, כדבריהם.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
החטא ועונשו
אחרי שהמומחים לניהול סיכונים שלקחו את כספי הפנסיה שהושגה בזעת אפיים וברוב חוכמה מצאו פיסות קרקע במחיר מציאה על פני כל רחבי הגלובוס ,הגיע הזמן לשלם .אבל לפחות שהממשלה תיקח אליה את דמי הניהול ותפטר את המומחים שעדיין מקבלים סכומי עתק אגב מישהו מבין מה ההבדל בין איגרות חוב ללא בטחונות וללא ערביות לבין מניות?היום חברות שכבר מרויחות כסף או שיש להם כסף בקופה מעדיפות לחלק דיודנדים לבעלים ולא לשמור את המזומנים היקרים ולהבטיח את החזר החובות בתקופה לא יציבה זו .אולי נשאל את המומחים שלנו שרצו אחרי איגרות החוב האלה
חנוך , תא  |  06.12.08
6.
"אני מאשים"-מעניין מה מרגיש האזרח הקשיש
מדינת ישראל החליטה על פי חוק במצח נחושה ובחוסר מחשבה ואחריות נכון לעכשיו, לתחוב את ידה הארוכה לתוך כיסי ולהפקיר את כספי התגמולים שלי בידי זרים. בדיעבד מסתבר שלא העיתוי ולא המעשה הביאו ברכה ל"עדר החוסכים". הוסיפה המדינה חטא על פשע ושלחה מסרים בכל כלי התקשורת שאל לנו החוסכים להקלע לבהלה – האח הגדול עינו צופה, והפרשנים המשיכו לשדר הרגעות. מי אנחנו הקשישים שנקום על יוצרנו ונעשה מעשה".אבל הספק מתגנב לליבנו הקשיש והמציאות טופחת , ואז אני מנסה לפנות אל תפוצות כספי הגנוב: "אלטשולר", "כלל גמל", "פריזמה" ואחרים – חומה בצורה. כל אלו כלבי השמירה הופקדו על כספי בחסות ממשלת ישראל, וככלבים הם חורצים לשון וחושפים שיניים.- בתחילה, חשבונות דאר ישראל טופחים אצלי ואחר כך אני מקבל עצות מכלבי השמירה לקבל אינפורמציה נוספת באינטרנט, אבל לצורך זה צריך כנראה שיהיה מחשב ואחר כך לעבור קורס מיוחד להשתמש במכונת הפלא, וכמובן שתהיה גם סיסמה,- במקרה הנ"ל מדובר במספר סיסמאות – קטונתי.
מתן , ורד הגליל  |  06.12.08
לכל התגובות