אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בהתאם לתחזיות: מדד חודש נובמבר ירד בשיעור של 0.6% צילום: shutterstock

בהתאם לתחזיות: מדד חודש נובמבר ירד בשיעור של 0.6%

כך הודיעה היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה; מראשית השנה עלה המדד ב-3.9%; הירידות הבולטות נרשמו בסעיפי התחבורה (4.4%), ירקות ופירות (4.4%) ואחזקת הדירה (1.5%). לעומת זאת נרשמו עליות בולטות בסעיפי הדיור (2.5%) והלבשה והנעלה (2.1%)

15.12.2008, 18:29 | אמנון אטד

בעקבות ההאטה במשק, משנה גם רמת המחירים כיוון ועוברת מיציבות לירידות. מדד אוקטובר שפרסמה היום (ב') הלמ"ס ירד ב- 0.6%, בהמשך לשני המדדים האפסיים שנרשמו בחודשיים הקודמים: 0.1% באוקטובר ו-0% בספטמבר. הירידה במדד החודש שעבר משקפת בעיקר את ירידות המחירים בחו"ל.

מדובר במדד החודשי הנמוך ביותר בשנתיים האחרונות. זהו גם מדד נובמבר הנמוך ביותר מאז שנת 2002. נתון מעניין נוסף: מדד מחירי התעשייה, המשקף את מחירי המוצרים בשערי המפעלים, ירד בשיעור חריג במיוחד של 6%. שיעור ירידה חד כזה בחודש אחד במדד זה, לא זכור כבר שנים רבות.

מדד נובמבר: הנמוך מאז 2006 מדד נובמבר: הנמוך מאז 2006 מדד נובמבר: הנמוך מאז 2006

בחישוב לאחור, האינפלציה בישראל עדיין גבוהה מהמתוכנן: מתחילת השנה עלה המדד בשיעור מצטבר של 3.9%, מעל יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%). ב-12 החודשים האחרונים (נובמבר 2008 לעומת נובמבר 2007) עלה המדד ב- 4.5%.

יחד עם זאת, בשוק ההון מעריכים כי המדד שפורסם היום מסמן את מה שצפוי לנו בחודשים הבאים. ההערכה הרווחת היא כי גם מדד דצמבר יהיה שלילי וכי האינפלציה בשנת 2009 תרד לרמה של כ-0.5% בלבד. הירידה הצפויה בשיעור האינפלציה נובעת משילוב של שני גורמים עיקריים: ההאטה הכלכלית בעולם, שגורמת לירידות חדות במחירי הסחורות, והירידה בעושר של משקי הבית בארץ, שעתידה ללחוץ את הביקושים כלפי מטה ואיתם גם את המחירים.

ירידת המדד בחודש שעבר הושפעה בעיקר מירידות בולטות בסעיפי התחבורה (4.4%), ירקות ופירות (4.4%) ואחזקת הדירה (1.5%). ירידות אלה קוזזו בחלקן על ידי עליות של 2.5% בסעיף הדיור, והלבשה והנעלה (2.1%).

בשוק ההון מעריכים, כי המדד השלילי של נובמבר, יחד עם הצפי למדדים שליליים נוספים בחודשים הבאים, יקלו על נגיד בנק ישראל ליישר קו עם נגידי הבנקים המרכזיים בעולם ויאפשרו לו להמשיך גם החודש בתהליך של הורדת הריבית.

תגובות: מחזקים את הפחתות הריבית

נשיא להב, עו"ד יהודה טלמון, אמר בתגובה כי המדד הנמוך מאשש שוב את הערכתנו כי אנו נמצאים בתחילתו של מיתון ארוך ומסוכן שיש להילחם בו בכל כלי אפשרי. לדבריו, מדיניות נכונה ואחראית חייבת לנצל את המדד השלילי ועמו את כח הקנייה הגדל בכדי לעודד את הצריכה ולהגביר את הפעילות במגזר העסקי.

אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אמר כי על נגיד בנק ישראל להמשיך ולהוריד את הריבית בדומה למדיניות המוניטרית בעולם ולוודא שהירידות מחלחלות אל מחיר ההון שמציבים הבנקים למגזר העסקי. כל זאת תוך הקלת מחנק האשראי הקיים שעלול לגרור את המשק למיתון.

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, אמר בתגובה כי "המדד הוא תוצאה בלתי נמנעת מהירידה בפעילות העסקית ותחילת מגמת פיטורי העובדים. טוב שבנק ישראל חזה תהליך זה מראש, ובראייה לאחור אין ספק שהפחתות הריבית היו מוצדקות. יחד עם זאת, אסור בשום אופן להפריז בהערכות על רמת הירידה בפעילות הכלכלית במשק".

לין הוסיף, כי "טוב ששר האוצר העביר היום את תוכנית ההאצה לאישור ועדת הכספים של הכנסת. זוהי תוכנית טובה שהצלחתה מותנית בביצועה. עם יישומה, תהיה השפעתה מורגשת לרוחב המשק כולו.

תגיות