אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תחזית IDC: שוק מערכות המידע המקומי ימחק מיליארד דולר עד 2012 צילום: אוראל כהן

תחזית IDC: שוק מערכות המידע המקומי ימחק מיליארד דולר עד 2012

לפי חברת המחקר הבינ"ל, ספקיות מערכות המידע יספגו את המכה הקשה ביותר עם פיטורי עד 7% מכח האדם ב-2009. סך הכל יפוטרו בהייטק ותעשית המידע כ-13 אלף עובדים

24.12.2008, 10:39 | אסף גלעד
התחזית השנתית של חברת המחקר הבינלאומית IDC לשוק מערכות המידע המקומי אינו מנבא טובות לשנה האזרחית הקרובה, אך הוא טומן בתוכו כמה נקודות אור. התחזית מתבססת על מספר הנחות יסוד כגון גידול של 1.5% בתמ"ג ב-2009, 2.9% ב-2010, שער הדולר שינוע סביב 4 ש"ח, מגזר פיננסי יציב ויציבות במצב הכלכלי והביטחוני.

ע"פ התחזית, עד 2012 יימחקו מיליארד דולר מסכום ההשקעה מהשקעות ה-IT (מערכות מידע) המקומיות, כלומר רבע מיליארד לשנה, בהשקעות IT של חברות. המסקנה תואמת את אבחנות החברה לפיה שווקים בוגרים נפגעים יותר מהמשבר, ישראל היא המדינה היחידה בה ההשקעות יימצאו בירידה, כיוון שמרבית השוק צורך ה-IT בישראל הוא שוק ההייטק, צרכן IT גדול שנפגע פגיעה קשה.

גדעון לופז מנכ"ל IDC, צילום: אוראל כהן גדעון לופז מנכ"ל IDC | צילום: אוראל כהן גדעון לופז מנכ"ל IDC, צילום: אוראל כהן

לפי IDC, תעשית ההייטק בישראל כוללת קצת יותר מ-6% מסך השכירים במשק עם סה"כ 168 אלף. כמות זו מתחלקת בין הספקיות - 28 אלף (יבמ, נסף טלדור), המשתמשים - 38 אלף (ממשלה ושאר ארגונים), ואנשי המו"פ- 102 אלף. מתוכם יצומצמו 7%-10% נטו בתעשיה היצרנית (מפתחים). הספקיות ביניהן, מלם-תים, טלדור , נס מטריקס, יקבלו את המכה הקשה ביותר - 4%-7% מכ"א. סך פיטורי הייטק בישראל, כולל הספקיות, יגיע ל-13 אלף.

אינטגרטורים ושותפים עסקיים

תחום השירותים הוא האחרון להכנס להאטה והאחרון לצאת ממנה בגלל האופי המתמשך של ההכנסות מפרויקטים. גדעון לופז, מנכ"ל IDC: "יש בישראל תופעה של חוזים ופרויקטים במחיר קבוע מראש (Fixed) פרויקטים עתירי סיכון שאף אחד לא מצליח לעמוד בהם. אלה פרויקטים שנפגעים ראשונים ונעצרים קודם כל. חוזי מיקור חוץ טומנים תחנות יציאה בהן הספק ינצל על מנת להעלות מחיר. במקרים אחרים חברות ייכנסו למיקור חוץ ויעבירו את מערכות הידע לשרתים חיצוניים במאמץ לצמצם התחייבות כוח אדם", אומר לופז.

עסקים קטנים בינוניים

ע"פ לופז, "עסקים קטנים ובינוניים בישראל סובלים מתת מחשוב. אלה ארגונים שאינם יודעים למנף טכנולוגיה בצורה מספקת כדי להגיע ליעדים העסקיים. המצב משתנה וכאן לספקי הטכנולוגיה יש תפקיד. יהיה מעבר של IT מטכנולוגיה שהארגון מחזיק אצלו בבית באמצעות ספקי שירות, לכיוון שירותים במיקור חוץ. כלומר, השרת לא יישב אצלי בארגון אלא באמצעות Software as a service. הסיבה לכך היא עלות זולה של חיבור לאינטרנט לא גבוהה, והיכולת להחזיק חוות שרתים מאפשרים להחזיק את כל ה-IT מרחוק. המשמעות עצומה ודווקא עיתות משבר נוטות לדחוף ארגונים מלהחזיק השקעות הוניות אצלן ולהעביר להוצאות תפעוליות.

ביקושי ההייטק

"הביקוש מגיע מכיוונן של חברות כגון קומברס או נייס. הן צריכות שרתים, אחסון, תחנות עבודה, תוכנות, מסדי נתונים ועוד. שוק ה-OEM, כלומר רכישות IT בשוק הייטק הישראלי, רכש ב-2008 ב-428 מיליון דולר של ציוד תוכנה בישראל ומזה כמחצת יוצאת החוצה כייצוא. אם מגיעים לכאן מדי שנה 60 אלף שרתים, מחצית מהם יוצאים החוצה כתוצרי ההייטק הישראלי. מן הסתם, כשהביקוש בחוץ נפגע, גם אנחנו ניפגע. ב-2009 צפויה ירידה לאזור ה-360מיליון דולר הוצאות על OEM בהייטק הישראלי וישתפר רק ב-2011 לאזור ה 500 מיליון דדולר. הוא מהווה 10% מההשקעה המקומית ב IT". אומר לופז

השוק הביתי

רבים קונים מחשב שני או שלישי וכיום בישראל 400 אלף רשתות ביתיות. המחירים יורדים כיום, אפילו שזו שנת משבר. ב-2009 משקי בית ימשיכו להוציא כ-2,300 דולר בשנה על IT, בעיקר מכיוון שמרבית ההוצאות בו הם על טלקום, כלומר שיחות וגלישה, הוצאות שלא צפויות לקטון.

מנהלי מחשוב מהדקים חגורה

"משיחות שערכנו עם מנהלי מחשוב בארגונים רבים, הם הודו שיקפיאו או יצמצמו השקעות IT השנה, בעיקר בתחומי CRM, רשתות ושרתים - אלה התחומים עתירי המשאבים. אבל הם הודו כי יוציאו יותר על וירטואליזציה ועל בינה עסקית - כיוון שאלה תחומים חוסכי כסף. אם היום 11% מהשרתים מותקנים בחוות של ספקי שירות כמו בזק ובזק בינלאומי, אנחנו נראה שינוי דרמטי תוך מספר קטן של שנים, ל-20%. יותר ויותר מהתשתיות יוצאות מהארגון ועוברות לספקי שירות". אמר לופז

תגיות