תודה לפקידי האוצר ולרגולטורים הפיננסיים
אם פקידי האוצר, אלו שאנו אוהבים לשנוא, היו מאשרים את רכישת גרעין השליטה של בנק לאומי על ידי קבוצת סרברוס-גבריאל, היינו מוצאים היום את הבנק מסובך עד צוואר במימון עסקאות בינלאומיות, ומן הסתם בהפסדי עתק עד סכנה לפשיטת רגל
קבוצה של אנשי עסקים יהודים עשירים, איכותיים ומכובדים רצו לרכוש את גרעין השליטה בבנק לאומי. מדובר בקבוצה בין הגדולות בעולם בתחום הפיננסי, שכבר רכשה בנק ביפן ובנק באירופה. הקבוצה רצתה להפוך את בנק לאומי לשחקן מרכזי בשדה הבנקאות העולמי, על ידי הוצאתו לפעילות פיננסית בינלאומית. היו לה קשרים עסקיים, יכולת כספית וכישורים ניהוליים שיכולים לחבר את הבנק לעסקאות ענק בעולם.
הקבוצה זכתה במכרז הראשון להפרטת הבנק, רכשה 10% ממניות הבנק וקיבלה אופציה לרכישת 10% נוספים שיחד היו אמורים להוות את גרעין השליטה. אלא שהקבוצה לא עמדה בתנאים הנדרשים למימוש זכותה להשלים את רכישת גרעין השליטה וביקשה הארכה. למרבה המזל פקידי האוצר עמדו בלחצים, לא אישרו לקבוצה תקופת הארכה, והעסקה לא יצאה אל הפועל.
אם פקידי האוצר, אלו שאנו אוהבים לשנוא, היו מאשרים את העסקה, היינו מוצאים היום את בנק לאומי מסובך עד צוואר במימון עסקאות בינלאומיות, ומן הסתם בהפסדי עתק עד סכנה לפשיטת רגל. והראיות ברורות: מודל לפעילויות הבינלאומיות שקבוצת סרברוס-גבריאל ייעדה לבנק לאומי הוא הבנק היפני Aozora שבשליטת סרברוס. באפריל 2007 פורסם ראיון עם דיוויד האקט ה-CFO של הבנק, ללא ספק מינוי של סרברוס. התוכנית של הבנק היא לתת הלוואות לחברות העוסקות ברכישות ממונפות ובכלל זה לבעלת המניות שלו סרברוס. בנוסף, הבנק ניצל את קשריו עם סרברוס להשקעות בקרנות גידור שהוצגו לו ע"י סרברוס, והשקיע בהן כ-1.4 מיליארד דולר, כ-3% מהיקף הנכסים. התוצאות לא אחרו לבוא. הבנק היפני השקיע 500 מיליון דולר כחלקו בקבוצה בהובלת סרברוס שרכשה ב-2006 51% ב-GMAC, וכנראה איבד את כל ההשקעה. באפריל 2008 הבנק הודיע על הפסדים של כ-500 מיליון דולר כתוצאה מהשקעות מגובות נכסים מסוג סאב-פריים. בספטמבר האחרון, כאשר בנק ההשקעות ליהמן ברדרס פשט את הרגל הסתבר ש-Aozora הפסיד כתוצאה מכך כ-463 מיליון דולר. ולאחרונה ב-16 לדצמבר הבנק היפני הודיע שהוא חשוף בכ-137 מיליון דולר בהשקעות לקרנות מאדוף. ולגבי יכולות הניהול ואיכותם של אנשי סרברוס גבריאל יעידו הפרטים הבאים:אחד מראשי הקבוצה הוא עזרא מירקין, ראש קרן גבריאל. הקרן הפסידה 39% מהונה עד נובמבר, הסתבכה בהונאת הענק של מאדוף, ונכנסה להליכי פירוק. מירקין הוא גם מנהל קרן הגידור אסקוט פרטנרס שהשקיעה והפסידה את כל הונה כ-1.8 מיליארד דולר אצל מאדוף. לפי תחקיר שפורסם בניו-יורק טיימס, מירקין היה צינור חשוב בגיוס כספים למאדוף. הוא נהנה מדמי ניהול בגובה 1.5% לשנה מהנכסים שהשקיע, דבר המעורר תרעומת קשה בקרב אלה שהפקידו בידיו מאות מיליוני דולרים. כמה מהם, בהם ישיבה יוניברסיטי, אוניברסיטת ניו יורק, ובית הספר למשפטים של ניו יורק, שוקלים לתבוע את מירקין בית המשפט הפדרלי.
הזרוע השנייה בקבוצת הרכישה, חברת ההשקעה הפרטית סרברוס, גם היא מספקת לאחרונה ידיעות המעידות על כשלונות מהותיים.
סרברוס, המנהלת נכסים בהיקף של 26 מיליארד דולר, הגבילה את פדיונות המשקיעים מאחת הקרנות שלה - סרברוס פרטנרס - לאחר שהקרן הפסידה 15.8% מתחילת השנה ועד סוף נובמבר. החברה מתכננת לשלם למשקיעים שימשכו את כספם בסוף השנה מקרן סרברוס פרטנרס כ-20% במזומן, ולהשעות את שארית הפדיונות למשך עד שנה.
סרברוס רכשה 51% ממניות GMAC, זרוע הפיננסים לשעבר של ג'נרל מוטורס ב-14 מיליארד דולר בשנת 2006. GMAC דיווחה בנובמבר על הפסד רבעוני חמישי ברציפות בסכום שיא של 2.5 מיליארד דולר, בחמישה הרבעונים האחרונים רשמה החברה הפסד מצטבר של 7.9 מיליארד דולר. קיימת סבירות גבוהה ביותר כי החברה תיאלץ להודיע על פשיטת רגל אם לא תצליח להבטיח את השתתפותה בתוכנית החירום הממשלתית למגזר הפיננסי עד סוף השנה.
השקעה אחרת של סרברוס, יצרנית המכוניות קרייזלר, בה מחזיקה סרברוס 80% אותם רכשה בקיץ שעבר תמורת 7.4 מיליארד דולר. קרייזלר ניצלה בינתיים מפשיטת רגל בעקבות החלטת הממשל בארה"ב להעניק הלוואות לחברות המכוניות הגדולות.
מזלנו שהיו בארץ רגולטורים שעשו מלאכה נאמנה, ולהם נתונה התודה.
הכותב הוא דח"ץ בחברת אפריקה ישראל ניהול קרנות.
7 תגובות לכתיבת תגובה