אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברק: ביהמ"ש יוכל לחייב את המדינה להגן על הקניין הפרטי שנפגע במשבר הכלכלי צילום: יריב כץ

ברק: ביהמ"ש יוכל לחייב את המדינה להגן על הקניין הפרטי שנפגע במשבר הכלכלי

נשיא ביהמ"ש העליון בדימוס אמר בכנס במרכז הבינתחומי בהרצליה, כי "זכות הקניין מוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו" וכי באירופה - הגנה על קניין האזרחים היא נורמה

01.01.2009, 21:32 | מארק שון

אם שיעור האינפלציה יגיע לשלוש ספרות, הרי שבתי המשפט בישראל יצטרכו להתערב ולהשתמש בכלים חוקתיים כדי לחייב את המדינה לחוקק חוקים שיגנו על הקניין של אזרחיה. כך אמר היום נשיא בית המשפט בדימוס, פרופ' אהרון ברק. את השאלה מתי בדיוק צריך להתערב ברק משאיר ל"חוש המומחיות של בית המשפט".  ברק נשא את הדברים בכנס שנערך במרכז הבינתחומי הרצליה.

"היום צריך לחשוב על המשבר הכלכלי מנקודת מבט חוקתית, ולהשתמש בחוקי היסוד שעוד לא חוקקו בשנות ה-80", אמר ברק. "זכות הקניין מוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, ואם האינפלציה פוגעת בזכות הקניין הרי שביהמ"ש יכול לחייב את המדינה להגן על הקניין שנפגע", אמר. לדבריו, אמנם עבור ארה"ב וישראל מדובר בצעד מהפכני, אך עבור בתי המשפט באירופה זוהי נורמה.

ברק הדגיש כי הכלים שיש בידי בית המשפט בעיתות של משבר כלכלי הם מוגבלים מאוד, והתייחס לאינפלציה הגבוהה שהיתה בישראל בשנות ה-80. "בית המשפט יכול להטיל הוצאות או ליצור חבות חדשה אך הוא לא יכול להקים קרן שתפתור את הבעיות הכלכליות", אמר.

ברק הציג את הטכניקות המשפטיות ששימשו אותו במשבר במהלך שנות ה-80, שרשומות בהיסטוריה המשפטית של ישראל על שמו: פרשנות חוזית ותום הלב במערכת החוזית.

כשחוזה קובע שאדם צריך לשלם שכר של 1,000 שקל, והאינפלציה מפחיתה משמעותית את ערך המטבע, צריך לקבוע באמצעות פרשנות משפטית לפי הערך הריאלי של המטבע ולא הערך הנומינלי. "הייתי מחוייב לעשות זאת", אומר ברק, "אתה חייב למצוא וו משפטית שעליו תישען".

בכנס שכותרתו היתה "בית המשפט בעיתות משבר" השתתפו גם פרופ' אוריאל פרוקצ'יה ומשפטנים בכירים מאוניברסיטאות בחו"ל, ביניהם פרופ' מלקולם פילי מאוניברסיטת ברקלי ופרופ' פול סטפן, מאוניברסיטת וירג'יניה. את הכנס הנחה פרופ' יורם שחר מבית ספר רדזינר למשפטים במרכז הבינתחומי.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
מה בעניין זוכת הקניין של דיירים בפרוייקט פינוי-בינוי (שהוא בעצם קומבינת נדלן באיזורי ביקוש) ?
לפי חוק הזוי של ניסן סלומיאנסקי, 80% מהדיירים הרוצים בפרוייקט יכולים לתבוע את 20% הנותרים. זו פגיעה אנושה בקניין. בד"כ מדובר בכרישי נדלן המפתים את הדיירים. הפרוייקטים האלו מחייבים ציפוף של פי 3 (ברמת אביב) ועד פי 5 בראשון לציון. מה אשם דייר שרכש דירה באיזור נמוך-צפיפות ולא רוצה שינוי? הכל זה כסף? אם על הנייר הדירה החדשה שווה יותר אבל איכות החיים שלו תרד אז מוצדק לכפות עליו פינוי? כבעל מנייה ניתן לכפות עליך מכירה בהצעת רכש רק אם יש רוב של 95% - וזו פיסת נייר כלכלית שנקנתה מסיבות כלכליות ולא למגורים! חברי הכנסת עשו יד אחת עם טייקוני נדל"נ שמחפשים הזדמנויות להתעשר.
80% מהדיירים ייתבעו השאר?  |  02.01.09
לכל התגובות