אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דאגה ברוסיה: אירופה מחפשת ספקי גז חלופיים צילום: בלומברג

דאגה ברוסיה: אירופה מחפשת ספקי גז חלופיים

סכסוך הגז המתמשך בין רוסיה לאוקראינה פוגע קשות באספקת הגז לאירופה. מקורות דיפלומטיים ל"כלכליסט": כעת יש לרוסיה הזכות המלאה לפלוש לאוקראינה ולהשתלט על האזורים שבהם עובר צינור הגז

04.01.2009, 18:52 | אולגה ויניאר

ישיבת חירום של מדינות האיחוד האירופי אשר תוקדש למשבר הגז בין רוסיה לאוקראינה והשפעותיו על מדינות אירופה תתקיים מחר (ב') בבריסל. במפגש ידונו נציגי המדינות בדרכי פתרון המשבר ובתיווך אפשרי בין מוסקבה לקייב, אך במקביל הם עתידים לבחון חלופה לגז הרוסי בניסיון להתנתק מהתלות בחסדי גזפרום - מונופול המפיק והמייצא יותר מ־90% מהגז הרוסי.

במהלך הישיבה ידונו מדינות האיחוד בהאצה של פרויקט נבוקו - צינור הגז שאמור להוביל גז ממרכז אסיה ישירות לאירופה. בשל עלותו העצומה המוערכת ב־8 מיליארד יורו, ומשבר האשראי שפגע ביכולת לגייס מימון להנחתו, הואטה בנייתו ואף נפוצו שמועות כי תופסק כלל. אך עתה, לאחר שהבינו באירופה כי רוסיה אינה ספקית גז אמינה, מתכוונים שם להאיץ את הבניה שאמורה להסתיים ב־2013.

רבים טוענים, כי הסכסוך בין שתי השכנות הוא חלק ממסע תעמולה רוסי מתוכנן היטב בניסיון ללכוד את אירופה ברשתות הגז לעד, ליצור לחץ על אוקראינה המנסה להעלות את תעריפי ההובלה ולהפוך אותה לבת ערובה הן של רוסיה והן של אירופה. במציאות, הושג האפקט ההפוך.

אירופה, המקבלת כ־35% מהגז שלה מרוסיה, עוקבת בדריכות אחר התפתחות משבר זה שכבר זכה לכינוי "מלחמת הגז". מדינות רבות, בהן פולין, הונגריה, רומניה ומדינות הבלקן, דיווחו כי אספקת הגז שלהן נפגעה, מאחר שאוקראינה נאלצת לצרוך באופן בלתי מבוקר את הגז הרוסי מהצינורות המובילים אותו אליהן. רוסיה לא מוכנה לוותר על השוק האירופי, שהוא הלקוח העיקרי שלה, ומבטיחה כי תאיץ את בניית שני הפרויקטים שלה, הזרם הצפוני והזרם הדרומי, כאשר הראשון יעבור בקרקעית הים הבלטי והשני מתחת הים השחור. שניהם יעקפו את אוקראינה ואמורים לאפשר אספקה סדירה לאירופה.

מקורות דיפלומטיים אמרו ל"כלכליסט" כי כעת יש לרוסיה הזכות המלאה לפלוש לאוקראינה ולהשתלט על האזורים שבהם עובר צינור הגז. "אירופה תבין את המהלך הזה, שכן הוא יספק ביטחון אנרגטי לאירופה", אומרים ברוסיה. בשנתיים האחרונות כ־40% ממקורות התקציב הרוסי הגיעו מהכסף שזרם לגזפרום. כולם מבינים שבעיצומו של המשבר הכלכלי רוסיה תעשה הכל כדי לשמור על מקור הכנסה החשוב ביותר שלה. לכך יש להוסיף את החובות העצומים של גזפרום המגיעים לכ־50 מיליארד דולר וירידה בשווי השוק שלה מ־360 מיליארד דולר לפני שבעה חודשים ל־100 מיליארד בלבד - ומצוקתה של רוסיה הופכת למובנת הרבה יותר.

היום פנו נציגי גזפרום לאוקראינה בהצעה לחדש את המשא ומתן ולפתור את המחלוקות שהובילו להפסקה מלאה של אספקת הגז הרוסי למדינה. במקביל הם העלו את מחירם של אלף מ"ק גז מ־418 דולר ל־450 דולר.

תגיות