אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מצגת, שני טלפונים והוועדה מאשרת פה אחד כהונה שנייה: באוצר לא מאמינים במכרזים מתישים איור: יונתן וקסמן

מצגת, שני טלפונים והוועדה מאשרת פה אחד כהונה שנייה: באוצר לא מאמינים במכרזים מתישים

איך שוב מונתה יעל אנדורן לתפקיד מנהלת קרנות הפנסיה הוותיקות המנהלות 160 מיליארד שקל? זה כמובן לא סיפור על אנדורן, אלא על הקלות הבלתי נסבלת של מינויים במינהל הציבורי

20.01.2009, 07:26 | גולן חזני

אילו כישורים נדרשים מאדם המתמודד על תפקיד ראש מינהלת קרנות הפנסיה האחראית על סכום אדיר של 160 מיליארד שקל? מתברר שהתפקיד הנחשק כלל אינו עומד למכרז חיצוני, וכי מי שמאשר אותו הוא המפקח על שוק ההון והביטוח ידין ענתבי, המקבל המלצה מוועדה ציבורית שהקים משרד האוצר.

בוועדה חברים יו"ר קרן אתגר יוסף צ'חנובר, יו"ר טבע אלי הורביץ, מנכ"ל קופת הגמל "גל" של הסתדרות המורים דב רונן, והפרופסור למשפטים ישראל גלעד מהאוניברסיטה העברית. הוועדה הוקמה כבר ביולי 2003, ובראשה עמד אז השופט בדימוס אליהו וינגורד שפרש מתפקידו לפני שלוש שנים, ומאז לא נמצא לו מחליף.

לפני חצי שנה המליצה הוועדה למנות בפעם השנייה את יעל אנדורן (38) לתפקיד ראש מינהלת קרנות הפנסיה. לפי מקורות המקורבים למינוי, אנדורן הציגה מצגת לשניים מחברי הוועדה, רונן וגלעד, אשר הסתייגו מהליך בחירתה לפני שלוש שנים, בעת שהתמודדה על התפקיד לראשונה במקומו של ירון ארבל. בתום המצגת החליטו רונן וגלעד לתמוך במינוי, ואילו שני החברים האחרים, הורביץ וצ'חנובר, נתנו את הסכמתם בשיחה טלפונית. כך התקבלה פה אחד ההמלצה להאריך את כהונתה של אנדורן בשלוש שנים נוספות.

בן־שלוש מציע

זהו, אם כך, לא סיפור על יעל אנדורן, או על כישוריה הזוכים להערכה, אלא על הקלות הבלתי נסבלת של מינויים חשובים ביותר במינהל הציבורי. חומר למחשבה למי שחייבים להסדיר מינויים כגון אלה בהליכים תקינים יותר. מפרטים שהגיעו לידי "כלכליסט" מתברר שהליך בחירתה של אנדורן לקדנציה השנייה דומה מאוד להליך שבו נבחרה בפעם הראשונה.

אנדורן, שהיתה אז המועמדת היחידה, נבחרה ברוב דחוק של קול אחד, קולו של השופט בדימוס וינוגרד. גלעד ורונן מתחו אז ביקורת על הליך הבחירה, וטענו שמן הראוי היה לפנות לציבור באשר למשרה שהתפנתה, ולבחון מועמדים נוספים כדי שלא להסתפק במועמדת יחידה.

אנדורן. מרכזת את פעילותן של 8 קרנות שנכללו בהסדר קרנות הפנסיה מ-2003 אנדורן. מרכזת את פעילותן של 8 קרנות שנכללו בהסדר קרנות הפנסיה מ-2003 אנדורן. מרכזת את פעילותן של 8 קרנות שנכללו בהסדר קרנות הפנסיה מ-2003

גלעד הודה שדעתו אינה נוחה מהעובדה שמי שהציע את מינויה של אנדורן היה המפקח על הביטוח אז, איל בן־שלוש. רונן טען כי ראוי לקבל הצעות ממועמדים נוספים לפני קבלת ההחלטה. וינוגרד השיב ואמר שהוא אינו רואה כל פגם בעובדה שבן־שלוש הציע את המינוי, וכי תפקיד הוועדה הוא רק לקבוע אם המועמד ראוי ולא לבחון מועמדים אחרים. השופט בדימוס הכריע בתוקף הקול הנוסף שניתן לו, וקבע כי הליך הבחירה ראוי.

הגיעה מויסקונסין

מה עשתה אנדורן לפני שמונתה לתפקידה? היא כיהנה כסגנית הממונה על תקציבי המשרדים החברתיים בתקופת הקיצוץ הגדול בקצבאות הרווחה כשבנימין נתניהו שימש שר אוצר. נוסף על כך היא השתתפה בייזום רפורמות של האוצר כמו הקטנת מספר העובדים הזרים ו"תוכנית ויסקונסין" להעסקת עובדים ישראלים.

מינהלת קרנות הפנסיה הוותיקות שבראשה עומדת אנדורן מרכזת את פעילותן של שמונה קרנות שנקלעו לגירעונות ושנכללו בהסדר קרנות הפנסיה ממאי 2003. מדובר במבטחים, מקפת, קג"מ, נתיב, פועלי בניין, עובדים חקלאיים, אגד והדסה.

תיק הקרנות כולל כיום אג"ח מיועדות (ניירות ערך בלתי סחירים שהממשלה מנפיקה במיוחד לקרנות הפנסיה) בשיעור של 60%, אך שיעורן צפוי לרדת בהדרגה ל־30%. כ־40 מיליארד שקל מכספי המינהלת הם בהשקעה חופשית.

אנדורן נחשבת עניינית, יעילה ומקצועית, אבל רק בתפקידה הנוכחי היא התנסתה בניהול השקעות בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים. למרות זאת, ביצועיה מאז מונתה לתפקידה משביעי רצון: קרן מקפת הניבה תשואה של 8.13% על ההשקעות החופשיות בשנת 2007 ושל 7% בשנת 2006. מבטחים הניבה תשואה של 9.39% בשנת 2007 ושל 6.87% בשנת 2006. בשתי הפעמים שבהן מונתה אנדורן לתפקידה נעשה הליך הבחירה לפי החוק. עדיין אפשר לתהות כיצד מאפשר החוק למנות אדם האחראי לניהולם של 160 מיליארד שקל בגיבוי ועדה ציבורית שהאריכה את מינויו מבלי להתכנס בהרכב מלא.

חברי הוועדה שעמם ניסה לשוחח "כלכליסט" לא ששו לשתף פעולה. הורביץ לא השיב לפניית "כלכליסט", גלעד ביקש שנפנה לדובר האוצר, צ'חנובר אמר שהמינוי אושר והוארך כדין, ואילו רונן ביקש את השאלות בכתב, וכשהן הועברו לידיו, התקבלה תשובה ממשרד יחסי הציבור של קרנות הפנסיה.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "חוק הפיקוח על שירותי פיננסים (ביטוח) התשמ"א 1981 סעיף 78ה.א קובע כי מנהל מיוחד וחבר מינהלה יתמנו לתקופה של שלוש שנים; המפקח רשאי, לפי המלצת הוועדה הציבורית, להאריך מפעם לפעם את תקופת הכהונה.

"למשרד האוצר אין כל השפעה על ניהול ההשקעות של קרנות הפנסיה הוותיקות, הנעשה באופן עצמאי לחלוטין ולטובת עמיתי הקרן. הוועדה הציבורית דנה ואישרה על פי כל דין את החלטת המפקח על הביטוח להאריך את כהונתה של יעל אנדורן. המינוי תקין לחלוטין. לא היה מכרז — כי לא נדרש, יש סמכות בחוק להאריך את המינוי". לשאלה מדוע בשלוש השנים האחרונות לא מונה אדם שיעמוד בראשות הוועדה במקומו של וינוגרד, נמסר ממשרד האוצר כי הדבר נתון לסמכות משרד המשפטים.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
יעל אנדורן הינה אחת מהמנהלות המוכשרות ביותר בישראל היום!
יעל אנדורן הינה אחת מהמנהלות המוכשרות ביותר היום בישראל. שוק ההון היה נראה אחרת בישראל אם היו בו עוד מנהלים ברמה המקצועית של יעל. העמיתים רק יכולים להודות שמנהלת ברמתה של יעל אנדורן, אשר יכולה היום להיות אחת ממקבלי השכר הגבוהים במשק הישראלי, בוחרת להיות מחויבת לארגון ולעמיתים ולקדם את ענייניהם ביושר ובמקצועיות יוצאת דופן ולא לחשוש להגן על האינטרסים שלהם ולהילחם עבורם – במקומות שאחרים היו פשוט נמנעים מכך, לשם טובתם האישית, ולשם הקידום האישי שלהם בעתיד.
רן , הרצליה  |  21.01.09
10.
מעניין אם היה זה גבר
שאלותי אחרות - מדוע בחורה מוכשרת כמו יעל, שקיבלה בשנה האחרונה שלוש הצעות עבודה הכוללות שכר משולש ומרובע מ "28 אלף שקל ועוד רכב" שמקבלת מהממשלה, מדוע היא נשארה בתפקיד? בטוח אני, שכן "בתוך עמי אני חי" שפנו אל יעל מנהלי בנקים וגופים ביטוחים אחרים - והיא לא התפתתה... הלוואי ועוד שכמוה יסכימו להישאר בגוף כזה יותר מקדנציה אחת...מלאכתה עוד לא הסתיימה והיא יודעת זאת!! נאמנות זה משהו זר לכם? נכון שאנו רגילים ברפובליקת הבננות שאף שר או ראש ממשלה לא נשאר מספיק זמן בתפקיד כדי לחולל שינוי - נפגש פה בעוד שנה וחצי.
הייתה מתפרסמת כתבה?  |  20.01.09
לכל התגובות