אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדריך כלכליסט: הדרך הנכונה לפתוח חיסכון פנסיוני איור: מורן ברק

מדריך כלכליסט: הדרך הנכונה לפתוח חיסכון פנסיוני

לאילו מסלולי פנסיה אפשר להצטרף, איפה משלמים יותר, איך לקרוא את האותיות הקטנות ועל אילו סעיפים חייבים להתעקש: הדברים שצריך לשים לב אליהם בשעה שמצטרפים לחיסכון פנסיוני

04.02.2009, 11:44 | הדר רז

המכשירים הפנסיוניים הם מסובכים להבנה בדרך כלל ועוסקים בנושאים טעונים - כל כך טעונים, עד שרבים מאיתנו יעשו כמעט הכל כדי לא להתמודד עם הסוגיות הקשות והפרטים המציקים, ויעדיפו לחתום על המסמכים ולגמור עם זה. אלא שבעזרת ייעוץ נכון, ועם קצת תשומת לב לנקודות החשובות מרגע הבחירה במוצר פנסיוני ועד למשיכתו, אפשר למנוע בעיות ניכרות. "כלכליסט" פנה לכמה מומחים פנסיוניים, וריכז את הדברים הקטנים שיכולים להפוך לבעיות פנסיוניות גדולות אם לא ניתן להם את תשומת הלב הראויה.

1. דמי ניהול

דמי הניהול במכשירים השונים יכולים להשתנות בהתאם לרמת ההתמקחות. "ההשפעה של דמי ניהול היא אסטרונומית, בעיקר אצל אנשים צעירים", אומר היועץ הפנסיוני שחר לוי, מנכ"ל רול ייעוץ פנסיוני. "1% הנחה בדמי הניהול יכולים להפוך לעוד 15% בפנסיה. בקרן פנסיה אי אפשר לקבל הנחה שכזו, אבל בקופת גמל, ככל שהצבירה גדולה יותר, יש יותר משמעות לדמי הניהול שתשלמו. כאשר הצטרפתי לקופה ויש לי קצת כסף זה פחות משמעותי, אבל כשיש שם סכום משמעותי, כל עשירית האחוז הופכת למשמעותית מאוד".

כל מוצר פנסיוני חייב במס, צילום: בלומברג כל מוצר פנסיוני חייב במס | צילום: בלומברג כל מוצר פנסיוני חייב במס, צילום: בלומברג

עדו קאליר, מומחה למימון, פנסיה ורגולציה של שוק ההון, מבית הספר למינהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למינהל ממליץ לעשות סקר שוק, אבל טוען שלרוב כדי לקבל עמלה עדיפה כדאי לפנות לבנקים. "יש מעט מאוד בנקים שעוסקים כיום בייעוץ פנסיוני, אבל כבר עכשיו ההסכמים שהם חותמים עם היצרנים טובים ללקוח, וככל שתעמיק כניסתם, תגדל ההטבה ללקוח הסופי", אומר קאליר. "בנקים מצליחים לעשות מה שבן אדם פרטי לא מצליח לעשות: לקבל הטבות בדמי ניהול בקופות הגמל. שווה להשקיע את הזמן בבנק, גם אם תיאלצו לעשות סיבוב פרסה - כלומר לעבור לקופה אחרת, ואז לחזור לשלכם. ייתכן שביצוע מהלך כזה יקנה לכם דמי ניהול טובים יותר.

"נוסף על כך, חלק מהגופים התחילו לפתוח מסלולים עוקפי משווקים ועוקפי סוכנים, כך שהלקוחות יכולים ליהנות מעמלות יותר נמוכות. דרך הסוכנים בערוצים הרשמיים קשה לקבל הנחות".

דמי הניהול מקופת הגמל נגבים מהצבירה השנתית בלבד, באחוז קבוע שהמקסימום שלו הוא 2% לשנה: אם צברתם 100 אלף שקל ושילמתם דמי ניהול מקסימליים, דמי הניהול השנתיים שלכם יהיו 2,000 שקל. לעומת זאת, דמי ניהול בקרן פנסיה ובביטוח מנהלים נגבים גם מהצבירה (הכסף שצברתם, כולל רווחים) וגם מהפרמיה (התשלום החודשי השוטף — הכסף שמפוקד לחיסכון בכל חודש).

בקרן פנסיה דמי הניהול עומדים על עד 0.5% מהצבירה, ועד 6% ומהפרמיה. למשל, אם צברתם 100 אלף שקל, דמי הניהול שייגבו מכם לשנה הם עד 500 שקל (0.5%, שהם כ־42 שקל לחודש). נוסף על כך, אם אתם מפקידים בכל חודש 1,000 שקל, תשלמו בכל חודש עד 60 שקל דמי ניהול (6%). אלו יתווספו לדמי הניהול על הצבירה השנתית.

בביטוח מנהלים דמי הניהול נעים בין 1% ל־2% מהצבירה, ומשולבים עם התשלום של דמי הניהול מהפרמיה. ככל שדמי הניהול מהתשלום החודשי השוטף יהיו גבוהים יותר, יהיו דמי הניהול מהצבירה נמוכים יותר. לדוגמה, אדם שרק התחיל את הביטוח, עם דמי ניהול קבועים של 7%, ישלם כנראה דמי ניהול של 1.4% מהצבירה. לכן, אם יש לו פוליסה עם 100 אלף שקל צבורים, דמי הניהול שייגבו ממנו יהיו 114 שקל לחודש. אם הפרמיה שלו היא 1,000 שקל לחודש, ודמי הניהול שגובים ממנו הם 7%, המשמעות היא 70 שקל נוספים בכל חודש.

2. רמת השירות

חיסכון פנסיוני אפשר לרכוש דרך מתווך או ישירות מהקופה. אם אין לכם העדפה למוצר מסוים, חשוב שתפנו ליועץ אובייקטיבי. מאחר שהקשר עם הסוכן, היועץ או הקופה לא מסתיים ברכישה, ופעמים רבות נדרשים שינויים גם בהמשך הדרך, חשוב לבדוק את רמת השירות שהמוצר נותן, ולא רק את התכונות שלו: אם קניתם את המוצר ישירות מהחברה, התקשרו לקופה (אפילו עוד לפני הרכישה) ובדקו בתוך כמה זמן אתם מקבלים מענה, ואם התשובות שקיבלתם ענייניות. חשוב גם שתוודאו שאפשר לבדוק את מצב המוצר באינטרנט באופן קל ובהיר, ושתוכלו לתקשר עם הקופה דרך האינטרנט. בהתקשרות דרך סוכן קשה יותר לבדוק את רמת השירות מראש, אך כדאי שתיעזרו בהמלצות מאנשים שמכירים אותו.

3. בדיקת הנתונים

לאחר ההצטרפות לקופה או לקרן, חשוב שתקפידו שהדף המודפס שאותו מקבלים מהקופה כאישור מכיל פרטים נכונים. אם תגלו פרט שגוי, חשוב שתתקנו אותו מהר ככל האפשר. "בקרנות פנסיה חשוב במיוחד שתבדקו פרטים כמו מספר הזהות, המין ותאריך הלידה", מסביר לוי. "בזכויות פנסיה יש הבדל בין נשים וגברים, וגם תאריך הלידה חשוב, כי הוא משפיע על תעריפי הביטוח ועל גובה הקצבה. מספר תעודת זהות לא נכון יכול לגרום לבעיות כשתרצו לממש את התוכניות".

4. שינוי במצב המשפחתי

אם תעדכנו את קרן הפנסיה שלכם בשינויים במצב המשפחתי, תחסכו הרבה עוגמות נפש. לוי מציין כי כיום, מי שאין לו שארים מתחת לגיל 21 (חד־הוריים, גרושים ועוד) יכול להצהיר בפני קרן הפנסיה הצהרה שתקפה לשנתיים ואומרת שמאחר שאין לו שארים הוא מבקש כי לא יגבו ממנו פנסיית שארים, וכך יגדילו לו את החיסכון הפנסיוני.

5. אובדן כושר עבודה

חשוב שתבקשו את תנאי הפוליסה של אובדן כושר עבודה. "יש שם הרבה תחומים אפורים, ותנאי הפוליסה חשובים", מדגיש לוי. "יש אינסוף סוגים, וכל משפט קובע לגבי הזכאות בסוף הדרך. חיוני, למשל, שתבדקו מהי הגדרת העיסוק והמקצוע שהביטוח מכסה, אם אובדן כושר העבודה מכסה גם מילואים וטרור, אם אתם זכאים גם במקרה של נכות חלקית וכיצד היא מחושבת, ואם הפוליסה מתעלמת מתקבולי ביטוח לאומי או כוללת אותם".

6. סיכון לעומת סיכוי

התקופה האחרונה הדגישה עד כמה חשוב להתאים את מסלול ההשקעה לאהבת או שנאת הסיכון של העמית. בקבלת החלטות הנוגעות לחיסכון ארוך הטווח אסור להתפתות. לא כל אחד מסוגל לראות את הפנסיה שלו מאבדת אחוזים רבים בחודש אחד, והמשבר האחרון הוכיח כי מדובר בסיטואציה ממשית.

לוי מדגיש כי מסלולי ההשקעה, גם בקרנות הפנסיה, יכולים לפתור חלק מהבעיות שהתעוררו בנושא במשבר האחרון. "חשוב שכל אחד יגדיר את רמת הסיכון שלו", הוא מסביר, "אבל חשוב גם לזכור שכאשר בוחרים בתוכנית סולידית, התשואה תהיה בהתאם. אין מה לצפות ממנה לנסים ונפלאות".

7. תיעוד ותיוק

בדרך כלל יש נטייה לזלזל בניירות, כי רוב האינפורמציה זמינה ברשת, או כי לא באמת ברור מתי נצטרך אותם. אבל התיעוד של הטפסים משלב ההצטרפות לחיסכון הוא בסיס החוזה עם הקופה או הקרן, וחיוני שתשמרו עליו. הנייר הזה יקבע, בין היתר, את גובה דמי הניהול ואת מסלולי ההשקעה.

"הפרמטרים המרכזיים של התוכנית חייבים להיות רשומים בהסכם ההצטרפות", אומר לוי. "למשל, אם מקבלים הנחה בדמי הניהול, חשוב לשמור רקורד כתוב של שיעור ההנחה ולאיזו תקופה היא ניתנת, בדיוק כמו בהסכם עם חברת הכבלים או האינטרנט". נוסף על כך, חשוב לשמור את הדיווח הרבעוני שמקבלים מהקופה ולבדוק את נכונות ההפקדות והפרטים שמופיעים בו.

8. מזעור תשלומי המס

הגעתם לרגע הגדול, שבו אתם רוצים לשחרר את החיסכון ארוך הטווח? חשוב שתזכרו: כל מוצר פנסיוני חייב במס.

"כשדורשים מכם מס בעת משיכת הפנסיה, חשוב לפנות למומחה למיסוי פנסיוני, שעשוי בהחלט לסייע בהקטנת המס", אומר לוי. "מבחינת מיסוי, למוצרים פנסיוניים יש הרבה צבעים, כי בכל פעם שעשו שינוי במיסוי הוא חל רק על כספים ממועד השינוי. פעמים רבות תוכלו לפרק את הקופה למרכיבים שונים, שחלקם יכולים להיות פטורים ממס".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
מה שוות העצות אם ניהול הכסף מופקר לצעירים חסרי כשרון?
מי בכלל ערב לכך שהכספים שנזרקים לבור הזה שנקרא קרן פנסיה בכלל מנוהלים נכון. בשנה שבה קופות הגמל איבדו רבע מהנכסים שלהן, מי בכלל יודע מה יקרה עם קרנות הפנסיה החדשות עד שהצעירים של היום יהיו בפנסיה. כל העצות כאן לא רלוונטיות, למרות שעל פניו זה נשמע לא רציונלי - עדיף לחסוך באופן עצמאי.
דביבון  |  06.02.09
לכל התגובות