אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוסיה: ירידה של 85% במכירות הנדל"ן העסקי צילום: אולגה ויניאר

רוסיה: ירידה של 85% במכירות הנדל"ן העסקי

רוכשים פוטנציאליים של נדל"ן עסקי דורשים הנחות מפליגות של 50% ומעלה. בעלי נכסים מעדיפים להשכירם עד להתייצבות השוק. מובילה בתחום היא רשת איקאה, המחזיקה ב־13 מרכזים מסחריים

05.02.2009, 09:44 | אולגה ויניאר

משקיעים זרים נסוגים משוק הנדל"ן העסקי ברוסיה שרק לפני כשמונה חודשים הוגדר כחם, אם לא הלוהט בעולם - כך לפי אנליסטים בחברת הייעוץ נייט פרנק. מי שבכל זאת יבחר להישאר בשטח ב־2009 ינהג בזהירות מרבית, כך שהסכום הממוצע של העסקאות ינוע בטווח של 20 עד 50 מיליון דולר. עסקאות בשווי של יותר מ־100 מיליון דולר לא ייצאו אל הפועל השנה ברוסיה.

כלכלנים מעריכים כי במוסקבה יפנו המשקיעים לפרויקטים שבנייתם הסתיימה וממוקמים בקרבה למרכז העיר. מגרשים לבנייה ופרויקטים שטרם הושלמו יתקשו למצוא רוכש שכן איבדו את חנם בעיני משקיעים פוטנציאליים.

בגלל העלייה המשמעותית בעלויות האשראי והאי־יציבות בשוק השכירות ידחו משקיעים זרים את הפעילות בשוק הרוסי בשנה לפחות. עם זאת, יש הטוענים כי במקרה של קריסת מחירים ברוסיה, הזרים לא יעמדו בפיתוי. העסקה הגדולה ביותר בשוק הרוסי שנחתמה מתחילת 2008 עד היום היתה רכישת מגרש של 100 אלף מ"ר במוסקבה בעלות של 900 מיליון דולר על ידי הקרן הגרמנית KanAm Grand.

בינתיים, השוק קפא כמעט לחלוטין. הקונים הפוטנציאליים דורשים הנחות מפליגות של 50% ואף יותר ממחירי הנכסים בעוד המוכרים לא ממהרים ללכת לקראתם ומנסים להשכיר את הנכסים עד שהמצב יתייצב. ברוסיה טוענים, כי מספר העסקאות בשוק השכירות זינק בכ־50% בדצמבר 2008, בעוד היקף המכירות ירד בכ־85%. עם זאת, מתווכים מדגישים כי עיקר העלייה בשכירות נובע מהזינוק בביקושים למשרדים מדרגה B עד B מינוס, כלומר חברות רבות מעדיפות לעבור ממשרדים מפוארים ברמה A למעונות צנועים יותר. לפיכך, העלייה המדומה הזו לא באה לידי ביטוי במחירי השכירות. אלה ירדו בתוך חצי שנה ב־30%, וכיום התעריף הממוצע במוסקבה עומד על 1,500 דולר עבור מ"ר אחד לשנה. גם חברות בנייה ופיתוח לא ממהרות להוציא לשוק נכסים חדשים. במהלך 2008 הושלמה במוסקבה הקמתם של כ־25% מבנייני המשרדים ומרכזי הקניות שתוכננו להיבנות בעיר.

בעלי הנדל"ן העסקי הגדולים ברוסיה מעדיפים לשמור על נכסיהם וכאמור, לנסות ולהפיק רווחים מהשכרתם. מובילה בתחום זה היא הרשת שבדית איקאה. החברה מחזיקה ב־13 מרכזים מסחריים בתשע ערים. על פי הערכות המגזין "פורבס", השכרה של רק חלק ממנו יכולה להניב הכנסה שנתית של 1.26 מיליארד דולר.

תגיות