אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: צניחה של 30% בגביית מע"מ ומסי יבוא בחודש ינואר צילום: חיים צח

בלעדי: צניחה של 30% בגביית מע"מ ומסי יבוא בחודש ינואר

סעיפים אלה עם הירידה החדה בגביית מס החברות הביאו לירידה של 16% בהכנסות המדינה ממסים לעומת ינואר 2008. ירום אריאב, מנכ"ל האוצר: "מופעלים אמצעים חסרי תקדים כדי לצמצם את השפעת המיתון העולמי על המשק הישראלי"

05.02.2009, 09:20 | הדר קנה ומיקי פלד

ירידות של 16% בהכנסות ממסים נרשמו בחודש הראשון של 2009 לעומת ינואר 2008. עיקר הירידות נרשמו במגזר הפיננסי: ל"כלכליסט" נודע כי הירידה החדה ביותר שנרשמה בחודש ינואר היא הירידה בגביית מע"מ ומסי יבוא, שהסתכמו בירידה של 30% לעומת ינואר 2008. לשם השוואה, בעוד ההכנסות ממס קנייה יבוא הסתכמו ב־1.4 מיליארד שקל בינואר 2008, הרי שהירידה בגביית המס בינואר 2009 תסכם את היקף גביית מס היבוא בפחות ממיליארד שקל.

ירידה ניכרת נרשמה גם בגביית מס החברות בשיעור של 20%. ירידות דומות נרשמו בגביית מס משוק ההון. שאר התחומים גם כן מראים ירידות, אם כי בשיעורים נמוכים יותר, והם כוללים את המסים העקיפים והישירים, מכס, מסי נדל"ן ועוד. הכנסות רשות המסים בישראל בינואר 2008 הסתכמו בכ־16.6 מיליארד שקל; ההכנסות ממסים ישירים היו 9 מיליארד שקל, וההכנסות ממסים עקיפים הסתכמו בכ־7.6 מיליארד שקל.

ברשות המסים אומרים כי הירידה משקפת פחות או יותר את הציפיות בעקבות המשבר הכלכלי, והנתונים מראים בבירור את הירידה הרוחבית בפעילות הכלכלית בכל הארץ.

הירידות החדות משקפות את המשך המגמה שהתחילה בחודשים האחרונים של השנה שעברה, ונובעות מהמשבר הכלכלי העולמי והמיתון שאליו נכנסה מדינת ישראל. בסיכומה של 2008 הגירעון מגביית מסים הסתכם ב־6.5 מיליארד שקל. באוצר חוששים שהגירעון בגביית המסים יסתכם השנה ביותר מ־30 מיליארד שקל.

מנכ"ל האוצר ירום אריאב התבטא אתמול בעניין גביית המסים בכנס הרצליה. "הפעלנו אמצעים חסרי תקדים כדי לצמצם את השפעת המיתון העולמי על המשק הישראלי", אמר בפאנל בנושא הצמיחה. לדבריו, בינואר 2009 נגבו כ־14.3 מיליארד שקל ממסים בלבד.

אריאב הוסיף כי לאורך השנים האחרונות "במשק הישראלי לא התפתחה בועת נדל"ן ואף לא בועת אשראי". לדבריו, אלו הן כמה מהסיבות שסייעו למשק להיכנס לתקופת המשבר במצב טוב, יחסית לשאר מדינות העולם.

פרופ' עמנואל טרכטנברג, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, אמר בכנס כי ההרחבה הפיסקאלית המקסימלית שהמשק הישראלי יכול להרשות לעצמו היא של 1% או של כ־7 מיליארד שקל, בניגוד לדעתם של אהוד ברק ובנימין נתניהו. כמו כן מציע פרופ' טרכטנברג לתת החזרי מס למגזר של 300 אלף איש המרוויחים שכר נמוך מעל סף המס לשם הגדלת הצריכה.

ד"ר יעקב שיינין, מנכ"ל חברת מודלים כלכליים, אמר בכנס הרצליה כי יש לבטל את המע"מ על מוצרי מזון לשם הגדלת הצריכה, במיוחד בשכבות החלשות. לדבריו, ביטול שכזה יוסיף 7% להכנסה הפנויה של העשירונים התחתונים ואחוז להכנסה הפנויה של העשירון העליון. על פי חישוביו, עלות מהלך שכזה לתקציב המדינה היא כ־5 מיליארד שקל.

תגיות