אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקת כלכליסט: איך תצליח כלל בריאות לייצר תשואה של 4% בשוק יורד? צילום: עמית שעל

בדיקת כלכליסט: איך תצליח כלל בריאות לייצר תשואה של 4% בשוק יורד?

חצי שנה עברה מאז זכתה כלל במכרז הביטוח הסיעודי של מכבי, במסגרתו קיבלה לניהולה קרן של כ־700 מיליון שקל. בעוד חמש שנים היא חייבת להחזיר 1.6 מיליארד שקל, מתוכם 300 מיליון שקל מהשקעות בשוק ההון

10.02.2009, 12:25 | רחלי בינדמן

ב־11 בפברואר 2008, היום שבו זכתה כלל בריאות במכרז הסיעודי של קופת חולים מכבי, הכריז אביגדור קפלן, מנכ"ל כלל ביטוח בעבר ויו"ר החברה היום: "הזכייה במכרז מכבי מכניסה אותנו למגרש של הגדולים בתחום ביטוחי הבריאות". היום, יותר מחצי שנה מאז עברו 1.3 מיליון עמיתי מכבי לידי כלל בריאות, חברה־בת של כלל ביטוח שבשליטת קבוצת אי.די.בי, בדק "כלכליסט" כיצד השפיעה הזכייה במכרז על תוצאותיה הכספיות.

מסכת נוקשה של התניות

לפי תנאיהמכרז, קופ"ח מכבי הוציאה אמנם את הביטוח הסיעודי מידיה לידי גוף פרטי, אך הותירה לעצמה (תחת ידו המכוונת של המפקח על הביטוח) את השליטה המוחלטת בתנאי הפוליסה. מדובר במסכת נוקשה של התניות שעל חברת הביטוח הזוכה לעמוד בהן. ההסכם בין מכבי לכלל בריאות הוא לחמש שנים עם אופציה להארכה. במהלך תקופה זו לא תוכל כלל בריאות לערוך בו שינויים. במסגרת ההסכם 1.3 מיליון עמיתי מכבי יועברו להיות מבוטחים בחברת הביטוח ועמיתי מכבי חדשים יוכלו אף הם להצטרף לביטוח הסיעודי.

תנאי המכרז כללו תנאים מיוחדים ההופכים למעשה את המבטח הזוכה למנהל כספים ויוצרים לו בכך קשר הדוק עם שוק ההון. מכבי העבירה לניהול המבטח בעבורה 687 מיליון שקל של כספי העמיתים שהוחזקו על ידיה (קרן המבוטחים), והמבטח נדרש לעמוד בשתי דרישות קריטיות: ראשית, כלל התחייבה שלערך הנכסים בקרן המבוטחים תיזקף בכל רבעון תשואה שנתית מינימלית המשקפת ריבית ריאלית של 4%, והיה אם לא, על כלל יהיה לרשום בגינה הפרשה בדו"חות הכספיים על בסיס רבעוני.

שנית, על כלל לזקוף כמחצית מהפרמיה שהיא גובה מהעמיתים לטובת הגדלת קרן המבוטחים שהיא מנהלת כך שבתום חמש השנים כלל תחזיר למכבי קרן ששווה כ־1.6 מיליארד שקל (כולל 4% תשואה ריאלית שנתית), יותר מפי שניים מהקרן שקיבלה. לנוכח הדרישה לתשואה המינימלית על הקרן על כלל להרוויח במהלך חמש שנים כ־300 מיליון שקל בשוק ההון.

כלל נכנסה למכרז בתקופת הגאות בשוק ההון, אך כאשר ניצני המשבר הכלכלי כבר היו קיימים עם נתוני מאקרו גרועים בארצות הברית. כידוע, שוק ההון נמצא בירידה מאז אמצע אוקטובר 2007. למרות אזהרות של כלכלנים ומשקיעים בכירים מפני כניסת ארה"ב למיתון שעתיד לתת את אותותיו על העולם כולו, הנחת המוצא של כלל היתה שהיא תוכל לעקוף את התשואה הריאלית המינימלית שאותה נדרשה לזקוף לקרן המבוטחים ואת היתרה שתשיג מעל התשואה המינימלית היא תשלשל לכיסה.

מקריאת דו"חות הרבעון השלישי עולה שכלל השקיעה את קרן המבוטחים ואת ההון העצמי שלה בעיקר באיגרות חוב קונצרניות וממשלתיות. מאז תחילת אוגוסט 2008, עת קיבלה לידיה כלל את קרן המבוטחים, ועד היום ירד מדד תל בונד־60 בכ־8%, ואילו מדד האג"ח הממשלתיות הכללי עלה מאז ב־5.8%, זאת לאחר שהירידות החדות של אוקטובר־נובמבר תיקנו את עצמן מעט בחודשים האחרונים. במצב כזה, כדי לעמוד בתנאי המכרז, היא נדרשה לבצע הפרשות מההון העצמי שלה. ואמנם, ברבעון זה לבדו רשמה החברה ירידה בהון בהיקף של 44.7 מיליון שקל. מעבר לכך, נכון לאמצע נובמבר 2008, מוערכת החרפת הפגיעה בהון העצמי ב־87 מיליון שקל. עם זאת, מדובר בתוצאות שני הרבעונים הראשונים של הפעילות בלבד. ישנה אפשרות סבירה שבתום חמש שנות ההסכם השוק יתאושש וכלל אולי אף תצליח לעקוף את התשואה של 4%. בכל מקרה, מדובר במשימה קשה.

האם הפרמיה משקפת את הסיכון?

המכרז קובע שהעמיתים ישלמו למבטח פרמיה משתנה. המבטח המשתתף במכרז היה צריך לתת הצעת מחיר לפרמיה לעמיתים בטווח גילים של 35–30 שתהווה את נקודת הייחוס על בסיסה ייקבעו הפרמיות שייגבו מהעמיתים בגילים אחרים. פרמיית הבסיס שהציעה כלל הזוכה היא 10.10 שקל. הפרמיה מחולקת כך שחלק ממנה הולך לקרן המבוטחים וחלק ממנה מגלם את הסיכון שלוקחת על עצמה כלל בהתרחש תביעה בגינה תיאלץ לשלם למבוטח. בכירים בענף הביטוח סבורים שמחיר הפרמיה שנקבע נמוך מדי.

משיחות עם בכירים בענף עולה כי אופן קביעת פרמיה שתגלם את הסיכון בענף הסיעודי קריטית, שכן לטעות בהערכת הסיכון יש השלכות קשות על חברת הביטוח, מכיוון שתביעות בביטוח סיעודי הן בסכומים משמעותיים ולתקופות ממושכות (במסגרת הפוליסה של מכבי יש התחייבות לשלם למבוטח המוגדר סיעודי תשלום חודשי של כ־5,000 שקל, אך לא יותר מחמש שנים) היקף החשיפה של חברת הביטוח מבחינת תשלום התביעות למבוטח תלויה בתוחלת החיים הממוצעת.

בשל הקושי להעריך את הסיכון חברות ביטוח נוהגות לגלגל חלק ממנו על מבטח משנה שיהיה מוכן לקבלו תמורת פרמיה מסוימת. ל"כלכליסט" נודע כי כלל ביטוח התקשרה עם מבטחי משנה והעבירה לידיהם כ־40% מהסיכון אם כי לא ידוע באיזו תמורה. ייתכן שלכלל בריאות היה קשה לאתר מבטח משנה שיסכים לשאת בסיכון עבור הפרמיה שהיא הסכימה לה. משכך, ייתכן שנוצר מצב שבו מבטח משנה שנמצא גובה פרמיה גבוהה יותר מזו שכלל גובה מעמיתי מכבי, והיא צריכה להוציא מכיסה את סכום הפרמיה העודף לטובת ביטוחי המשנה. לו שוק ההון היה פורח, היתה כלל בריאות מתנחמת ברווחי השקעות קרן המבוטחים שקיבלה, אך כרגע ייתכן שהיא מפסידה בשתי החזיתות.

הפסד חיתומי של 13 מיליון שקל ברבעון

בתשעת החודשים הראשונים של 2008 רשמה כלל בריאות הפסד נקי בתחום הסיעודי בהיקף של כ־20 מיליון שקל לעומת הפסד של 8.2 מיליון שקל בתקופה המקבילה בשנת 2007. הפרמיות ברוטו שנגבו בתשעת החודשים הראשונים של 2008 מתחום הסיעוד הסתכמו בכ־151.1 מיליון שקל לעומת כ־84.2 מיליון שקל בתקופה המקבילה, עלייה של 66.9 מיליון שקל שמוסברת על ידי כלל בהצטרפות חברי מכבי. מנגד, היקף ההתחייבויות בגין חוזי הביטוח הסיעודי (קרי, העלייה בתביעות) גדל מ־89.1 מיליון שקל ל־169 מיליון שקל, עלייה של 79.9 מיליון שקל. מכאן שהוספת עמיתי מכבי לביטוח הסיעודי של כלל יצרה לכלל הפסד חיתומי של 13 מיליון שקל ברבעון השלישי.

היכולת של כלל להרוויח מבחינה חיתומית תלויה בשאלה האם המחיר שהסכימה לקבל עבור הסיכון יצדיק את עצמו. עצם העובדה שמנגנון הפרמיה בנוי באופן כזה שהוא עולה משמעותית מדי שנה, מאפשר לכלל להגדיל גם את מרווח הרווח שלה. עם זאת, כלל תצטרך להוכיח לאורך זמן שהפרמיות שהיא מקבלת גבוהות מסכום התביעות שהיא משלמת. אין ספק שהמכרז משמש לכלל פלטפורמה מצוינת לגידול בתחום הבריאות. גם אם המכרז יתברר כמפסיד, יש לזכור שמדובר בתקופה מוגבלת של חמש שנים. מנגד, אם לכלל לא ייצברו הפסדים משמעותיים, היא תוכל להתהדר בכך שפיתחה התמקצעות בתחום הסיעודי שתוביל יותר אנשים פרטיים לרכוש ביטוח פרטי דרכה.

כאשר קוראים את הדו"ח הרבעוני של כלל בריאות, קשה מאוד להבין שהירידה בקרן ההון בהיקף של 44 מיליון שקל וההפסד של 20 מיליון שקל בתחום הסיעוד, הם תוצר ישיר של מכרז מכבי. המשפט היחיד שיכול להצביע על כך בדו"ח הוא: "לנוכח קבלת הקרן לניהולה של החברה, והבטחת התשואה שניתנה בגינה, חשיפת החברה לשוק ההון המקומי מוערכת עתה כגבוהה".

תגובת כלל בריאות: "זכיית כלל בריאות במכרז הביטוח הסיעודי של מכבי ממקמת אותה בצמרת החברות העוסקות בתחום. דרישת התשואה הריאלית של 4% בשנה הוצבה במכרז וכלל משוכנעת שהיא תוכל לעמוד בה לאורך התקופה. אין להסיק מסקנות על סמך כמה חודשים ספציפיים שבהם נרשם המשבר הכלכלי העולמי. ברור שבמחצית השנייה של 2008, תקופת המשבר בשווקים, בלתי אפשרי היה להשיג תשואה של 4%, אך כבר בחודש ינואר קוזז חלק נכבד מההפסד שנרשם ב־2008. באשר לאספקט החיתומי, להערכת כלל בריאות, פרמיית הסיכון משקפת את הסיכון בעסקה. גם מבטחי המשנה הסכימו להעניק לכלל בריאות ביטוח בהתאם לפרמיית הסיכון בעסקה."

תגיות