אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוכנית הקיצוצים של אובמה עלולה לפגוע באלביט ובסייקלון צילום: בלומברג

תוכנית הקיצוצים של אובמה עלולה לפגוע באלביט ובסייקלון

זאת בעקבות קיצוץ תקציב הביטחון של ארה"ב ב-10%; המרוויחות הישראליות מתוכנית התמריצים שאישר הקונגרס - די.בי מושן ובטר פלייס

15.02.2009, 09:01 | אסף גלעד

הבית הלבן יקצץ בכ־10% את תקציב הביטחון של ארצות הברית ל־2010 לעומת התוכנית המקורית שהגיש ממשל בוש בנובמבר האחרון, כך דיווח שירות בלומברג בסוף השבוע. לפי הדיווחים, הגביל ממשל אובמה את תקציב הפנטגון ל־527 מיליארד דולר, דבר שיגרום לקיצוץ של כ־17 מיליארד דולר מתקציבי ההצטיידות של מטות הצבא האמריקאי ופיתוח אמצעי לחימה חדשים, ל־115 מיליארד דולר.

הקונגרס אישר. תקציב הביטחון יקוצץ, צילום: Index Open הקונגרס אישר. תקציב הביטחון יקוצץ | צילום: Index Open הקונגרס אישר. תקציב הביטחון יקוצץ, צילום: Index Open

הקיצוצים יכללו הפחתה של 62% בתקציבי הפיתוח של אף־35 המיוצר בלוקהיד־מרטין, מטוס הקרב המאויש האחרון, מ־8.6 מיליארד דולר ל־3.2 מיליארד דולר, וכן הפחתה של כמחצית מתקציב הפיתוח של מטוסי הצי האמריקאי אף־18 של בואינג ל־1.1 מיליארד דולר. בארה"ב עשוי הקיצוץ להוביל לאובדן עשרות אלפי משרות במפעלי בואינג בסנט לואיס, במפעל המנועים של ג'נרל אלקטריק במסצ'וסטס, ובמפעלי לוקהיד־מרטין בקולורדו, טקסס וקונטיקט.

בעקבות הקיצוצים החדים, עתידים להיפגע גם קבלני משנה בישראל, כגון אלביט מערכות, המייצרת קסדת טייס חכמה עבור מטוסי האף־18 והאף־35. את הקסדה מייצרת אלביט באמצעות חברת VSI המשותפת לה ולרוקוולר קולינס האמריקאית, שצפויה היתה לגרוף כ־100–200 מיליון דולר מהשתתפותה בפרויקט. גם חברת סייקלון מכרמיאל, גם היא בבעלות אלביט מערכות, המייצרת עבור מטוסי האף־18 את מכלי הדלק וכמה חלקים נוספים, עתידה להיפגע מהקיצוץ.

עם זאת, הפגיעה באלביט עשויה להיות קטנה משחושבים. אלביט עתידה ליהנות מהיציאה הצפויה של צבא ארה"ב מעיראק, שתחזיר הביתה כלים צבאיים רבים שיזדקקו לשדרוג מערכות המחשב שלהם. נוסף על כך, קיצוץ בפרויקטים של מערכות חדשות כמו האף־35 יוביל למגמה בצבאות העולם לשדרוג מערכות קיימות. אלה ייטיבו עם אלביט, ועשויים להניב לה הכנסות של 200–100 מיליון דולר.

תוכנית התמריצים שהעביר ממשל אובמה בסוף השבוע בקונגרס עשויה דווקא להיטיב עם שני מגזרים אחרים של התעשייה הישראלית: חברות ציוד רפואי כמו די.בי מושן וחברות קלינטק כמו בטר פלייס.

מתוך התוכנית שאושרה בהיקף כולל של 787 מיליארד דולר, 19 מיליארד דולר יושקעו בתוכנית תמריצים, שתעודד בתי חולים ורופאים למחשב את כל מאגרי הנתונים שלהם. לפי התוכנית, על כל הנתונים הרפואיים בארה"ב להיות ממוחשבים עד 2014. אחת המרוויחות מכך עשויה להיות החברה הישראלית די.בי. מושן (dbMotion) שזכתה עד כה בחוזים משמעותיים למחשוב בתי חולים בארה"ב, ביניהם בתי חולים בניו-יורק ובפנסלבניה. די.בי. מושן מאחדת בין מערכות מידע של בתי חולים ומוסדות רפואיים שונים ויוצרת סטנדרטיזציה המאפשרת שליפה מהירה של נתונים רפואיים ממקורות רבים. אחד הלקוחות של החברה הוא המרכז הרפואי של אוניברסיטת פיטסבורג, שהשקיע בחברה 20 מיליון דולר.

הקונגרס אישר גם השקעה של 30 מיליארד דולר בתשתית של אנרגיה ירוקה, תוך התמקדות בטכנולוגיה להנעה חשמלית של רכבים. אין ספק שגם כאן תרוויח חברת בטר פלייס הישראלית שכבר חתמה על הסכמים לפריסת תשתיות הטענת רכבים חשמליים במדינת קליפורניה.

תגיות