אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בהתאם לציפיות: מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר ירד ב-0.5% צילום: shutterstock

בהתאם לציפיות: מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר ירד ב-0.5%

כך מפרסמת היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה; האינפלציה בפועל עלתה בשיעור של 3.3%; הירידות הבולטות במדד הנוכחי הן בסעיפי ההלבשה וההנעלה (3.4%) ותחבורה ותקשורת (1.4%). בעליות הבולטות: ירקות ופירות (0.4%), בריאות (0.4%) וריהוט וציוד (0.8%)

15.02.2009, 18:29 | אמנון אטד

מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר ירד כצפוי ב-0.5%. כך הודיעה הערב (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. יחד עם זאת, האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד ינואר 2009 לעומת מדד ינואר 2008) מסתכמת ב-3.3% והיא גבוהה עדיין מיעד האינפלציה הממשלתי של הממשלה (1%-3%).

ירידת מדד ינואר נובעת מהוזלות בשורה של מוצרים ושירותים: סעיף הדיור ירד ב-0.7%, סעיף הלבשה והנעלה ירד ב-3.4%, סעיף חינוך, תרבות ובידור ירד ב-0.8% וסעיף תחבורה ותקשורת ירד ב- 1.4%.

ירידות מחירים אלה קוזזו בחלקן על ידי עליות שנרשמו בסעיפי תצרוכת אחרים. מחירי הירקות והפירות עלו ב-0.4%, אחזקת הדירה התייקרה ב-0.1%, ריהוט וציוד לבית התייקרו ב-0.8%, סעיף בריאות התייקר ב-0.4% ובסעיף שונות נרשמה עלייה של 0.7%.

הירידה במדד ינואר הופכת את כניסת המשק הישראלי לעידן של דפלציה (ירידת מחירים מתמשכת) לכמעט ודאית. זאת לאחר שגם בחודשיים הקודמים נרשמו מדדים שליליים (מינוס 0.6% בנובמבר ומינוס 0.1% בדצמבר) וגם בחודשיים הבאים צפויים המדדים לרדת בשיעור קל של 0.1% בכל חודש. בבנק ישראל חוששים כעת כי גם השנה יחטיא הבנק את תחום יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%-3%), הפעם מצידו התחתון. בשנתיים הקודמות החטיא בנק ישראל את יעד האינפלציה מצידו העליון.

בשוק ההון מעריכים כי האינפלציה השלילית שנרשמת לאחרונה תדרבן את נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, להמשיך בתהליך הפחתות הריבית. הבנק השוויצרי UBS העריך בסוף השבוע כי פישר יפחית בתחילת השבוע הבא את הריבית ב- 0.5%, לנקודת שפל חדשה של 0.5% בלבד. כלכלני ישיר בית השקעות זהירים יותר ולהערכתם הנגיד יסתפק הפעם בהפחתה מתונה יותר של 0.25%.

"ירידת המדד - איתות ברור שיש להקים ממשלת אחדות לאומית בדחיפות"

אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אמר כי על בנק ישראל להמשיך בפעולות להורדת הריבית ולפעול בנחרצות להגדלת האשראי למגזר העסקי. זאת בהיעדר תקציב מדינה ובהיעדר מדיניות פיסקילת שתאפשר צמיחה ממשית למגזר העסקי.

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, אמר כי "ירידת המדד היא איתות ברור שיש להקים ממשלת אחדות לאומית בדחיפות".

כלכלני ישיר בית השקעות מסרו בתגובה כי "כצפוי, הירידה במחירי הדלק ומחירי סוף העונה בענף ההלבשה גרמו לירידה במדד, מגמהשהחלה לפני מספר חודשים ומחריפה מדי חודש. מדד זה יתמוך בהורדת ריבית נוספת, ככל הנראה סביב חצי אחוז. אנו מעריכים כי המדדים הבאים צפויים להיות שליליים או קרובים לאפס. כפי שניתן לראות, הדיפלציה המתפתחת היא דיפלציה של חוסר ביקושים וירידה במחירי המוצרים הבסיסיים".

תגיות