אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המתווך לא החתים לקוח על הסכם תיווך ולא יקבל דמי תיווך צילום: שאול גולן

המתווך לא החתים לקוח על הסכם תיווך ולא יקבל דמי תיווך

המתווך יצחק עוזרי טען כי חברת גואלוף סחר והשקעות נהגה במשך שנים לשלם את דמי התיווך, גם בלא שחתמה על מסמך תיווך מחייב. השופט: "למרות שהתוצאה קשה, על ביהמ"ש לשוות לנגד עיניו את רצון המחוקק כשקבע כללים ברורים"

17.02.2009, 21:29 | ענת רואה

מכה למתווכים: שופט בית משפט השלום בת"א, מנחם קליין, דחה תביעה של מתווך נגד חברה שהיתה לטענתו לקוחה שלו במשך למעלה מעשר שנים, וקבע כי המתווך לא יקבל דמי תיווך מאחר שלא החתים את הלקוח על הסכם תיווך כמתחייב לפי החוק.

לדברי השופט בפסק הדין, חרף התוצאה הקשה שעשויה להיווצר של שלילת דמי תיווך ממתווך שעבד והשקיע ממרצו ומזמנו, הרי שעל בית המשפט "לשוות לנגד עיניו את רצון המחוקק כשהסדיר כללים אחידים וברורים לעוסק כמתווך, ולשלול ממנו את דמי עמלו, עת פעל האחרון שלא כדין".

החלטה מסוג זה, ככל שתאומץ גם על ידי שופטים אחרים, עשויה להקטין מאוד את מספר התביעות המוגשות לבתי המשפט ועילתן דמי תיווך, שכן בלא הסכם כתוב וברור התביעה תדחה מיד.

התביעה הוגשה ע"י המתווך יצחק עוזרי נגד חברת גואלוף סחר והשקעות. לטענת התובע במשך למעלה מעשר שנים הוא סיפק לחברה שירותי תיווך להשכרת נכסים ובין הצדדים נרקמו יחסי אמון, כשמידי פעם היתה החברה פונה אליו לאיתור שוכרים פוטנצאליים לנכסים בבעלותה.

לדברי המתווך, במהלך השנים נהגה החברה לשלם תמיד את דמי התיווך, גם בלא שחתמה על מסמך תיווך מחייב. התביעה הוגשה לאחר שלטענתו באחד המקרים בו פעל לאתר רוכש לנכס שבבעלות החברה ובין הצדדים נחתמה עסקת מכר, החברה נמנעה מלשלם לו דמי תיווך, בנימוק שעליו לדרוש את דמי השכירות מהקונים בלבד. במסגרת הדיון בבית המשפט הוצג מסמך פנייה של החברה בו נתבקש למסור מהם דמי התיווך ומסמך תשובה ששלח לטענתו ובו נאמר כי דמי התיווך הינם בשיעור 2% כמקובל בשוק ובתוספת מע"מ.

השופט קליין קבע בפסק הדין כי התובע לא עמד בנטל ההוכחה של תביעתו, משלא הציג הסכם תיווך. פסק הדין מפנה לתקנות המתווכים במקרקעין המחייבות החתמת לקוח על הסכם תיווך. לדברי השופט, למרות שהתובע עוסק בתחום במשך 18 שנה וחרף ניסיונו הרב, הוא נמנע מלפעול בהתאם לדרישותיו הנוקשות של החוק. הוא ציין כי התובע סבור ש"הנוהג" בין הצדדים (שהוכחש ע"י הנתבעת) גובר על הוראות החוק, אך "אינני סבור שכך הדבר" – ציין השופט.

"מתווך שפעל בניגוד לחוק איננו זכאי לדמי תיווך", קבע השופט בהחלטתו והוסיף כי הדבר נכון הן על פי חוק המתווכים והן על פי חוק עשיית עושר ולא במשפט.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
המתווך לא החתים לקוח על הסכם תיווך ולא יקבל דמי תיווך
בהתיחחסות לפס"ד-ראו לינק- http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3218843,00.html לא צריך שופט בשביל לדעת את העובדה שבלי הזמנת תיווך בכתב, עפ"י חוק התיווך, לא מגיע למתווך דמי תיווך. מתווך שלא מחתים לקוח שם את כספו "על קרן הצבי". גם אם המתווך יוכיח שמתוך 100 פעמים 99 פעמים שילמו לו דמי תיווך למרות שלא חתמו ובפעם ה - 100 החליטו לא לשלם, באמתלה שאין הזמנה בכתב, הלקוח צודק, החוק לצידו ולכן לא מגיע למתווך דמי תיווך אם אין הזמנה בכתב. חוק התיווך הוא דווקני ואני ממליץ למתווכים להיות דווקניים ולהחתים לקוחות אם הם לא רוצים להיות מופתעים. אני בכלל מתפלא על אותו מתווך שהלך לבית משפט למרות שלא הייתה לו הזמנה חתומה. יום טוב לכל הקולגות, משה בן הרוש - אבן פינה ירושלים
בן פינה-סוכנות תיווך-ירושלים , ירושלים  |  18.02.09
לכל התגובות