אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פישר: "בנק ישראל שוקל להפעיל צעדים נוספים פרט לרכישת האג"ח" צילום: גיא אסיאג

פישר: "בנק ישראל שוקל להפעיל צעדים נוספים פרט לרכישת האג"ח"

נגיד בנק ישראל אמר היום כי מתקרב השלב בו לא ניתן יהיה להוריד יותר את הריבית. לדבריו המשק העולמי נמצא במיתון שכמוהו לא היה ב- 60 השנים האחרונות

19.02.2009, 10:55 | אמנון אטד

בנק ישראל שוקל להפעיל צעדים מוניטריים נוספים, בנוסף לרכישת אגרות חוב ממשלתיות שבהן הוא התחיל לפני יומיים. כך אמר היום (ה') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר בכנס השנתי הראשון של החטיבה למידע ולסטטיסטיקה בבנק ישראל.

לדבריו, כאשר נגיע למצב שבו יהיה צורך לנקוט בצעדים נוספים, "ואנחנו קרובים למצב זה", יפעיל בנק ישראל מהלכים נוספים, הנקראים בחו"ל בשם "הקלה כמותית". פישר לא פירט באיזה צעדים מדובר, אולם הזכיר את המהלך של רכישת חובות מגובים במשכנתאות שבו נוקט הבנק המרכזי בארצות הברית.

עוד אמר הנגיד כי תחזית קרן המטבע הבינלאומית לצמיחה גלובלית של 0.5% בלבד השנה נמצאת 2.5% מתחת לגבול הסביר של מיתון עולמי, וכי עכשיו אין ספק שהמשק העולמי נמצא במיתון שכמוהו לא היה ב- 60 השנים האחרונות, מה שאמור לקרות השנה גם במשק הישראלי.

לדברי פישר, עדיין לא הגענו למצב שאי אפשר להוריד יותר את הריבית ("מלכודת הנזילות"). אבל לדבריו אנחנו מאוד קרובים למצב זה, ועל רקע זה החליט בנק להתחיל לרכוש אגרות חוב ממשלתיות בבורסה כדי להוריד את הריבית לטווח ארוך. בשלב זה, הבהיר הנגיד, מהלך זה אינו מגדיל את כמות הכסף במערכת הפיננסית, כי אנו סופגים בחזרה באמצעות כלים נוספים את הכספים שאנחנו מזרימים לשוק. "לכן", הבהיר הנגיד, "בשלב זה אנחנו לא מדפיסים כסף, אם כי ייתכן שבעתיד לא נספוג בחזרה את כל הכספים ואז נדפיס כסף".

על הטענות שבנק ישראל עובר על החוק לאיסור הדפסת כסף, אמר פישר: "תפקידו של בנק מרכזי הוא להדפיס כסף. אנחנו לא עוברים על שום חוק, אנחנו מנהלים מדיניות מוניטרית".

בהמשך דבריו, קרא פישר לממשלה החדשה שתקום לשמור על מסגרת התקציב שאישרה בקיץ האחרון הממשלה היוצאת. לדבריו, אם הממשלה לא תעמוד במסגרת ההוצאות שנקבעה, יעלו שיעורי הריבית לטווח ארוך לרמות שהאוצר יתקשה להתמודד איתן. בהקשר זה העריך הנגיד כי גם ללא הגדלת הוצאות הממשלה יסתכם השנה הגירעון התקציבי בכ- 5% מהתוצר (יותר מ- 37 מיליארד שקל) וכי קיימת הסתברות נמוכה יותר שנקבל השנה ערבויות של ממשלת ארצות הברית, כפי שקיבלנו בשנת 2002.

פישר שב והצהיר כי אין משבר במערכת הפיננסית הישראלית. בעניין דרישת המפקח על הבנקים להגדלת הלימות ההון של הבנקים, אמר פישר כי בהשוואה בינלאומית היא אינה מוגזמת. לדבריו, עדיין לא הגענו לשפל המיתון והבנקים ניצבים עדיין בפני אתגרים. "מסיבה זו", אמר פישר, "לא זה הזמן לעשות הקלות ביחס הלימות ההון".

בנושא רכישות הדולרים, אמר פישר כי בנק ישראל קרוב כבר מאוד ליעד החדש שהציב לעצמו (40-44 מיליארד דולר), "ולכן אנחנו צריכים לחשוב עכשיו מה לעשות בעניין זה". פישר העריך כי האינפלציה תהיה השנה נמוכה במיוחד וכי גם השנה לא יצליח בנק ישראל לעמוד ביעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%-3%), הפעם מצידו התחתון.

תגיות