אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רגע האמת של הספר האלקטרוני צילום: בלומברג

רגע האמת של הספר האלקטרוני

ההצלחה של קינדל 2.0 מלמדת שקורא הספרים האלקטרוני כבר מוכן להחליף את הספרים והעיתונים המודפסים. תמיכה בעברית עדיין אין, אבל הרשת מלאה בספרים להורדה פיראטית

04.03.2009, 15:34 | דורה קישינבסקי

אסף מתל אביב קנה לפני כחודש את קורא הספרים האלקטרוני הראשון שלו, Bebook. "מכיוון שאין שום דרך לקנות ספרים מישראל, אני מוריד ספרים באופן פיראטי מביטורנט, יש שם ספריות שלמות", הוא מספר. "במקום לקנות ספרים, קונים חד־פעמית את המכשיר. עם מסים, יבוא וכל העניינים זה עלה לי 1,500 שקל. מבחינת תצוגה זה תענוג, ממש כמו נייר. רואים מצוין גם בשמש, לא עושה כאבי ראש ולא כאבי עיניים. בינתיים קראתי כבר שלושה ספרים איתו, אחד מהם במילואים בזמן המלחמה בעזה".

אסף אינו לבד. אחרי שנים של עיכובים טכנולוגיים, שוק קוראי הספרים והעיתונים האלקטרוניים (ebook readers) מתעורר סוף סוף לחיים, ואף שהעברית נעדרת (או לוקה בחסר) והרכישה מאתגרת, מכשירים מתחילים לטפטף גם לישראל.

קוראים אלקטרוניים הם מכשירים ממוחשבים זעירים וקלים עם מסך נוח לקריאה וכונן קשיח שיכול להכיל אלפי ספרים, עיתונים ומגזינים. עם הקוראים האלקטרוניים אפשר להתכרבל במיטה ממש כמו עם ספר. אפשר אפילו לקחת אותם לשירותים. נראה כי ספרי הדפוס עומדים סוף סוף מול תחרות אמיתית.

הקינדל הראשון. דפדוף בלחיצת כפתור, צילום: בלומברג הקינדל הראשון. דפדוף בלחיצת כפתור | צילום: בלומברג הקינדל הראשון. דפדוף בלחיצת כפתור, צילום: בלומברג

הכוכב הגדול של השוק הוא Kindle מבית אמזון, שיצא לשוק בנובמבר 2007. באמזון לא חושפים את נתוני המכירות, אך האנליסטים של סיטיגרופ מעריכים שהחברה מכרה 

500 אלף קינדלים בשנה שעברה. באוקטובר קיבל הקינדל פרסום מהחלומות כשאופרה וינפרי המליצה על המכשיר בתוכנית הטלוויזיה הפופולרית שלה. תעבורת הגלישה באמזון עלתה ב־8% בעקבות התוכנית, וכשהקינדל המקורי אזל מהאתר, מחירה של גרסה משומשת העפיל ב־eBay ל־500 דולר. בפברואר השיקה אמזון את הגרסה החדשה והמשופרת של הקינדל, שעשויה סוף סוף לחדור למיינסטרים ולהתחיל ליישם את המהפכה המובטחת בשוק הספרים.

האייפוד של הספרים

קינדל 2.0 מציע נפח דיסק גדול יותר ושיפורים טכניים אחרים, אבל מה שיותר חשוב - הוא סוף סוף מציע סטייל. העיצוב המיושן והמכוער של קינדל המקורי דחה לקוחות רבים ומנע מהמכשיר להפוך ללהיט גדול יותר. ייתכן שהמטרה היתה למשוך נשים וקונים מבוגרים באמצעות לוק שאינו צועק הייטק, אבל ההתחכמות לא הוכיחה את עצמה. בגרסה 2 קינדל נהפך לגאדג'ט סקסי שמזכיר קצת את האייפון. המכשיר דק ושטוח יותר, המקלדת כבר לא מזכירה פקס ישן והמסך מציג גוונים רבים יותר. תוקנה גם הבעיה המעיקה ביותר בקינדל הראשון - המיקום המוזר של הכפתורים שמשמשים לדפדוף קדימה ואחורה בתוך הספר. בקינדל 2.0 הכפתורים עברו למיקום הגיוני יותר, כך שהמשתמשים כבר לא לוחצים עליהם בטעות עם היד שמחזיקה את המכשיר.

עם זאת, חשוב לזכור שקורא אלקטרוני אינו תחליף למחשב, אפילו לא קינדל 2. תמורת 360 דולר מקבלים מכשיר שמשקלו 290 גרם ועוביו 8 מ"מ. המסך הקטן, 6 אינץ' בלבד, מציג 16 גווני אפור, ומיועד למטרה אחת: קריאה ממושכת של טקסט. הוא אינו מסוגל להציג אנימציה, וגם תמונות נראות עליו רע למדי. אבל בכל הנוגע לקריאה, הקינדל הוא פינוק מושלם. אפשרויות העיון בספרים כוללות דפדוף רגיל, חיפוש טקסט, סימון טקסט ב"מרקר" ומציאתו לאחר מכן, והוספת הערות שוליים.

תוכנת מילון פנימית מספקת תרגומים למילים קשות. עם זיכרון של 1.4 גיגה־בייט, הקינדל יכול להכיל כ־1,500 ספרים. אפשר, אגב, לנגן באמצעותו קבצי MP3, אם כי המעבר בין הקבצים לא נוח, וברור שלא לכך המכשיר מיועד.

קינדל 2.0. הצליח לחדור למיינסטרים, צילום: בלומברג קינדל 2.0. הצליח לחדור למיינסטרים | צילום: בלומברג קינדל 2.0. הצליח לחדור למיינסטרים, צילום: בלומברג

הקינדל החדש נמכר בארה"ב עם חבילת חיבור סלולרי לאינטרנט דור שלישי חינם, כך שאפשר לגלוש באמצעותו לאמזון ולקנות ספרים אלקטרוניים במחיר מוזל. אמזון אמנם אינה משווקת את המכשיר כמתחרה לנטבוקים או לטלפונים חכמים, אבל לקוחות רבים דיווחו שכך הם משתמשים בו. לדבריהם, הדפדפן הניסיוני של הקינדל בהחלט מספיק לביצוע חיפושים בגוגל ולקריאת עיתונים ובלוגים.

לא רק קינדל

 

המתחרה העיקרי של הקינדל הו

א Reader של סוני, שהושק בספטמבר 2006. הגרסה האחרונה של המכשיר עולה 400 דולר ומציעה יתרונות כמו מסך מגע (כולל מקלדת

וירטואלית בסגנון אייפון), תאורה פנימית, תמיכה מלאה בקבצי וורד ו־PDF ואפשרות הרחבה באמצעות כרטיס זיכרון. ממדי הרידר, משקלו וגודל המסך דומים לאלה של הקינדל, אבל אין לו חיבור לרשת, וכדי להטעין אותו בספרים וקבצים אחרים יש לחבר אותו למחשב שעליו מותקנת התוכנה הייעודית של סוני. בדצמבר דיווחה סוני על מכירות של 300 אלף רידרים בכל העולם.

גילעד נס, אנליסט ועיתונאי, רכש את דגם 505 של הרידר של סוני. "חוויית השימוש די נוחה", הוא מספר, "קל להחזיק את המכשיר ביד לאורך זמן. הוא תומך באנגלית בלבד, אבל זה מתאים לי. מבחינת שימוש, זה בא לי בתקופות: לפעמים שבוע אני לא מניח אותו מהיד ומסיים ספר אחרי ספר, ולפעמים אני לא נוגע בו חודש. זה כלכלי רק אם אתה קורא המון".

המתחרה המשמעותי השלישי בשוק הוא Cybook של חברת Bookeen, שמציע מסך באיכות נמוכה יחסית אך כולל חיבור WiFi. מחירו כ־325 דולר. שלל המוצרים האלה רלבנטיים בעיקר עבור לקוחות מחו"ל. הקוראים אינם נמכרים בארץ באופן רשמי, וניתן להשיגם בעיקר באמצעות יבוא אישי. אמזון, למשל, לא שולחת את הקינדל לישראל. ככלל, הקוראים רחוקים מלהתאים לקורא העברי הממוצע: מתוך השלישייה, רק Cybook תומך באופן אמין בהצגת ספרים בעברית (לאחר התקנת פונטים מתאימים), וגם זה רק בפורמט PDF.

הרידר של סוני אמנם תומך במגוון שפות, אבל עברית אינה אחת מהן. הקינדל במיוחד הוא מוצר בעייתי ויקר עבור הלקוח הישראלי, משום שבארץ הוא מאבד את החיבור הסלולרי, אין בו חיבור Wifi אלחוטי, ואי אפשר לרכוש ספרים עבורו בחנות המקוונת המיוחדת של אמזון.

"אין כרגע מכשיר קריאה שתומך באמת בעברית", מסבירה איריס מור, העורכת הראשית של הוצאת כתר. "הוצאת ספרים בפורמט דיגיטלי להפצה סתם באינטרנט היא מבחינתנו העפה של הספרים לכל עבר, בלי שנדע מה יקרה להם. אם מישהו ייצור מערכת מסודרת עם שמירה על הזכויות, כמו שעשו באמזון, נשמח לשתף איתו פעולה". ההוצאות כנרת-זמורה-ביתן, עם עובד וידיעות ספרים מסרו שאין להן תוכניות להיכנס לתחום הספרים האלקטרוניים. הוצאה עברית אחת שמציעה ספרים בפורמט אלקטרוני היא מאגנס, שמפרסמת ספרים אקדמיים. באתר ההוצאה (magnespress.co.il) אפשר לעיין בספרים לפני הקנייה, וגם לקנות חלקים מהספרים. במקום מחיר מלא משלמים מחיר נמוך יותר, בהתאם למספר הדפים המבוקשים.

בכל זאת, יש קוראים עבריים שלא מתייאשים. אסף מתל אביב רכש את ה־Bebook של חברת EndLess Ideas אחרי סקר שוק מקיף. "השתמשתי בביקורות ברשת כדי להשוות בין המכשירים השונים", הוא אומר, "הקורא שבחרתי הוא הכי פתוח שיש: הוא יודע לקרוא את כל הפורמטים הנפוצים, ולא עושה עניין מקבצים פיראטיים. ברור שהשפה העיקרית שלו היא אנגלית, והוא תומך בעברית רק בקבצי PDF. בשורה התחתונה זה מכשיר די סבבה, אף על פי שהוא עוד לא מבושל עד הסוף: יש עיכוב של שתיים וחצי שניות כשמעבירים דף. ובכל זאת, זה עובד, וזה כמו לקרוא ספר. אם אתה מאמץ מוקדם של טכנולוגיה וקורא הרבה ספרים באנגלית, זה מכשיר מוצלח". 

סוני רידר. המו"לים חוששים מפיראטיות ספרותית, צילום: MCT סוני רידר. המו"לים חוששים מפיראטיות ספרותית | צילום: MCT סוני רידר. המו"לים חוששים מפיראטיות ספרותית, צילום: MCT

לאן הולך השוק?

 

ההייפ סביב הגרסה החדשה של קינדל העיר את ארגוני הסופרים, שכבר רואים בעיני רוחם עולם של פיראטיות ספרותית כמו זו שקיימת בשוק המוזיקה והקולנוע. גילדת הסופרים האמריקאית יצאה נגד קינדל בגלל יכולתו להשמיע בקול טקסטים של ספרים השמורים בו, אף שלאמזון אין זכויות על גרסאות האודיו של הספרים. נשיא הגילדה, רוי בלאונט הבן, פרסם טור תוקפני ב"ניו יורק טיימס" על "ההונאה של קינדל". לבסוף הסכימה אמזון לבטל את יכולת ההקראה. 

ר

יצ'רד סרנוף, יו"ר איגוד המו"לים האמריקאים, חוזה עתיד קודר שבו אמזון וגוגל ישלטו ביחד על שוק הספרים, כפי שאפל, יצרנית האייפוד ומפעילת חנות המוזיקה אייטיונז, השתלטה על שוק המוזיקה בארה"ב. גוגל אמנם אינה מוכרת מכשיר קריאה משלה, אך היא הסתערה על שוק הספרות הדיגיטלית דרך אתר Google Book Search, שמאפשר לדפדף בספרים דיגיטליים שהועלו לרשת.

האתר עורר את חמתן של הוצאות הספרים, שתבעו את גוגל על הפרת זכויות יוצרים. בהסדר הפשרה שהתקבל, גוגל תשלם כמה עשרות דולרים לבעלי הזכויות על כל ספר סרוק, וכן הם יוכלו לאשר הצבת פרסומות בספר האלקטרוני שלהם, ולחלוק עם גוגל את הרווחים. ההסכם הפך את גוגל למעין חנות ספרים, או לפחות ספרייה בתשלום.

נתחיל לשאול ספרים דרך ה-USB?, צילום: shutterstock נתחיל לשאול ספרים דרך ה-USB? | צילום: shutterstock נתחיל לשאול ספרים דרך ה-USB?, צילום: shutterstock

שוק שכבר חש את השפעת הקוראים האלקטרוניים הוא העיתונות. "הניו יורק טיימס" הוא אחד מעשרות העיתונים והמגזינים האמריקאיים הגדולים שמציעים גם "מנוי קינדל", שמאפשר לקבל את העיתון בכל בוקר - ישירות למכשיר. בלוג הטכנולוגיה "ביזנס אינסיידר" עשה חישוב מעניין: להדפיס ולשלוח את "הניו יורק טיימס" למנויים עולה 650 מיליון דולר לשנה. חלוקת קינדל חינם לכל מנוי תעלה 300 מיליון דולר. מכאן שמשתלם יותר לעיתון לחלק קינדל לקוראיו ולעבור למהדורה דיגיטלית. הדברים אמנם נכתבו כבדיחה, אך הם צופנים תחזית רצינית: אם לקוחות יהיו מוכנים לשלם סכום סמלי כדי לקרוא עיתון על הקינדל שלהם, זה עשוי להיות המודל הכלכלי החדש שהעיתונות מחפשת בקדחתנות.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ספרות מודפסת תהיה אפיזודה זמנית כמו מכוניות ממונעות דלק
כל נושא ספרות מודפסת קיים רק כמה מאות שנים, עיתונות עוד פחות. כמו שמכוניות ממונעות בנזין/סולר ייעלמו כך גם ספרים מודפסים. אם זה ייקח שנים ספורות, עשרות שנים או מאות, ואם הטכנולוגייה המחליפה תהיה זאת שאנו מדברים עליה, זו רק שאלה של זמן. לא יהיה נוח לדורות מסויימים, אבל טבעי לצעירים. כמו שטבעי להתכתב באמצעות SMS ואי-מייל.
כדרלעומר , רעננה  |  09.03.09
2.
אפשר גם לקרוא ספרים על הסלולארי!
שכחתם להזכיר שאפשר לקרוא ספרים על סלולרים מתקדמים כמו IPHONE או אנדרויד. ל IPHONE יש אפליקציה שנקראת STANZA שהיא חנות ספרים וירטואלית שממנה ניתן להוריד *חינם* כל ספר שאין עליו יותר זכויות יוצרים ישירות לטלפון וכן לרכוש ספרים חדשים במחירים זולים ביותר. ובניגוד לאמאזון, הם משרתים גם ישראלים. חוויות הקריאה על ההאייפון דיי טובה, למרות שזה לא מסך פסיבי כמו בקוראים הייעודיים, הוא לא מעייף את העיניים כמו מסך מחשב וסה"כ דיי נוח לקרוא עליו. מומלץ לנסות גם את זה למי שלא רוצה לקנות עוד מכשיר ולהסחב איתו.
ע , שם  |  04.03.09