אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בריטניה: הבנק המרכזי הוריד הריבית ל-0.5% צילום: בלומברג

בריטניה: הבנק המרכזי הוריד הריבית ל-0.5%

הנגיד מרווין קינג הודיע במקביל להחלטתו כי יבקש את אישור הממשלה להדפיס כסף, כדי להפסיק את השימוש בריבית שמוצתה עד תום

05.03.2009, 14:02 | ענת ציפקין

נגיד הבנק המרכזי הבריטי, מרווין קינג, הוריד היום (ה') את הריבית ב-0.5% ושיעורה עומד כעת על 0.5%.

אפילו לפני הכרזת הריבית היום, הריבית בבריטניה כבר נמצאת בכל מקרה בשיעור הנמוך ביותר שלה מאז נוסד הבנק המרכזי בשנת 1694.

גורדון בראון, צילום: בלומברג גורדון בראון | צילום: בלומברג גורדון בראון, צילום: בלומברג

מהלכים אלו שנוקט קינג הם חלק ממדיניות ההקלה הכמותית quantitiative easing. קינג אף הודיע במקביל להחלטתו היום כי יבקש את אישור ממשלת בריטניה להדפיס כסף, ובכך יביא לסוף את השימוש בכלי המוניטרי החזק ביותר - הורדת ריבית, שכבר מוצה עד תום.

הגישה של הבנק המרכזי הבריטי דומה לזו של הפדרל ריזרב האמריקאי, שקבע את הריבית בטווח הקרוב לאפס - שבין רבע אחוז לאפס.

כלכלת בריטניה התכווצה ברבעון הרביעי באחוז וחצי, זה השיעור החד ביותר של הירידה בתמ"ג מאז שנת 1980. על פי נתוני הבנק המרכזי הבריטי, צפוי שיעור האינפלציה בבריטניה לעמוד על 0.3% בתחילת 2011. כלומר, סכנת האינפלציה כבר לא מהווה איום להחלטות הקלה מוניטרית. ייתכן שהבנק המרכזי אף יחליט בנקיטת צעדים נועזים לטיפול במשבר.

הורדת הריבית מצד הבנקים המרכזיים ככלי מוניטרי ללחימה במיתון המתפשט בעולם, היא נשק שהתחמושת שלו הולכת לאזול בקרוב מאוד, ובחוסר ברירה ייאלצו הבנקים המרכזיים לנקוט בגישות פחות מסורתיות למלחמה במיתון העולמי. ייתכן שהצעד הבא של הבנק המרכזי הבריטי יהיה רכישות אגרות חוב קונצרניות או סוג אחר של ניירות ערך על מנת להציף את השווקים ביותר כסף נזיל.

בחודש שעבר הסמיך גורדון בראון, ראש ממשלת בריטניה, את הבנק המרכזי הבריטי לרכוש אגרות חוב וניירות ערך מסחריים מהבנקים ומוסדות פיננסים אחרים בהיקף של עד 73 מיליארד דולר. זוהי תוכנית חילוץ שנייה לבנקים בממלכה תוך שלושה חודשים, בתקווה לשבור את מחנק האשראי במשק. תוכנית זו מבטיחה לבנקים ביטוח כנגד הפסדים רחבי היקף בגין חובות אבודים שברשותם. הבנקים יצטרכו להתחייב בכתב על הגמשת תנאי האשראי במשק לעסקים ולמשקי בית.

מטרה נוספת לה ישמש הכסף היא הורדת עלויות המימון. באוקטובר 2008 אישרה ממשלת בריטניה תוכנית חילוץ בהיקף של 500 מיליארד ליש"ט, כאשר 10% מהסכום נועד לרכישת מניות בבנקים הגדולים בממלכה. מימון רכישות אלו מתבצע בהנפקת אגרות חוב ממשלתיות.

התמ"ג הבריטי צפוי לקטון ב-2.7% במהלך השנה הקרובה, כך על פי תחזיות שונות. מדד המחירים בבריטניה ממשיך לרדת בחודשים האחרונים, נתוון המראה על גלישה דיפלציונית. במקביל, יש לזכור שגל הורדות הריבית, שהחל רק באוקטובר, מתחיל רק בחודשים האחרונים לחלחל לכיסי הצרכנים באמצעות הורדות ריבית מקבילות מצד הבנקים המסחריים. שיעורי ריבית נמוכים, יוצרים למשקי הבית תמריץ נמוך מאוד לשים את כספם בפקדונות בנקאים.

תגיות