אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הערכה: שיעור האבטלה בארה"ב יגיע ל-10% עד סוף שנת 2009; צילום: בלומברג

הערכה: שיעור האבטלה בארה"ב יגיע ל-10% עד סוף שנת 2009;

מדובר בהערכה שנמסרה מטעם דויטשה בנק; אנליסט בכיר: "ייתכן שאת ארה"ב פוקד משהו גרוע ממיתון"

07.03.2009, 11:50 | סוכנויות הידיעות

שיעור האבטלה יגיע ל-10% עד סוף 2009, כך מעריך ג'וזף לוורניה, כלכלן מטעם דויטשה בנק, לפי פרסום של ה"וול סטריט ג'ורנל".

אתמול פורסם כי שיעור האבטלה בארה"ב עלה בחודש פברואר בשיעור גדול מעט יותר מהצפוי, והגיע ל-8.1%, לעומת 7.6% בינואר ו-7.9% שחזו האנליסטים. מספר המשרות במדינה הצטמצם גם הוא בקצב מעט מהיר יותר מהצפוי - 651 אלף משרות "נחתכו" במהלך החודש שעבר.

הנתונים, שסיפק משרד העבודה האמריקאי, מלמדים כי האבטלה בארה"ב עלתה לרמה הגבוהה ביותר מאז 1983.

אנליסטים בארה"ב: על הממשל לרכז מאמצי סיוע למערכת הבנקאית

העלייה החדה בשיעור האבטלה בארה"ב מעידה על כך שהמיתון במדינה עמוק הרבה יותר ממה שהנשיא ברק אובמה וממשלתו העריכו עם נטילת מושכות הכלכלה לידיהם. על רקע זה אנליסטים טוענים כי על הממשל לרכז את מאמצי הסיוע שלו סביב המערכת הבנקאית ועידוד הכלכלה ולדון פחות במטרות שוליות דוגמת מערכת הבריאות. ג'ון רידינג, אנליסט בכיר ב- RDQ אקונומיקס אומר כי "על הממשל להתרכז בייצוב המערכת הפיננסית ועידוד הכלכלה" וזו להערכתו צריכה להיות המטרה העיקרית של הבית הלבן. השאלה הגדולה המרחפת לדעתו כעת היא "האם אנו שרויים במיתון או שמה פוקד את ארה"ב משהו גרוע יותר?".

מדד S&P 500 איבד במהלך השבוע 7% ובעצם אינו מפסיק לרדת מאז נכנס אובמה לבית הלבן ב-20 בינואר. תוך חודש וחצי צנח המדד ב-20%. גם תוכנית התמריצים של הנשיא החדש לא עודדה את הכלכלה ואת המשקיעים. אומנם התוכנית בהיקף 787 מיליארד דולר מבטיחה יצירת 3.5 מיליון מקומות עבודה, אך המשק כבר איבד 4.4 מקומות עם פרוץ משבר האשראי בדצמבר 2007. "אולי השוק שלנו זקוק ליותר תמריצים פיסקאליים לקראת שנת 2010", מעריך בזהירות יאן הציוס, אנליסט בכיר בגולדמן זקס. אובמה עצמו טוען כי הגידול באבטלה רק ממחיש את הצורך בפעולה נחושה, המרצה ועידוד הכלכלה. "האחריות שלנו היא לפעול וזה מה שבכוונתי לעשות", הוא אמר במדינת אוהיו, שם הציג את חבילת התמריצים שלו.

אבל למרות צעדי הממשל כלכלנים הופכים ליותר ויותר פסימיים לגבי עתידה הכלכלי של ארה"ב. "נאבד יותר מ-3.5 מיליון מקומות עבודה", מתריע מומחה לכלכלה מאוניברסיטת הרווארד פרופסור רוברט בארו. להערכתו ישנה סבירות של כ-30% שהמיתון הנוכחי יהפוך לשפל של ממש וכי התוצר יתכווץ ב-10%. הוא מזכיר כי רק במהלך החודש האחרון פוטרו 168 אלף עובדי תעשיה, זאת לאחר גל פיטורים של 257 אלף בחודש הקודם. והיד עוד נטויה: ג'נרל מוטורס מתריעה כי תקצץ 47 אלף משרות.

במקביל ממשיכה לצנוח הצריכה הפרטית, אשר מתקרבת לשפל של שנות ה-40 של המאה הקודמת. אם המשבר לא יחלש לקראת סוף מחצית השנה הנוכחית, הרי שיכנס להיסטוריה כמשבר הממושך ביותר מאז השפל הגדול.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
תעשיית הפיננסים מול התשתית...מילכוד בלתי אפשרי!
תעשיית הפיננסים המנופחת והחמדנית, קורסת בקול גדול....וכמייצגת השוק החופשי (=אידאולוגית כמובן), היא זועקת לעזרת הממשל. היה רצוי להשקיע כסף חם בתעשיות תשתית, אבל החשש מקריסת הפיננסים גורמת תמיד "לשמן את המערכת" דרכם (=ולגרום להם להמשיך בדרכם הקלוקלת). אם יאיר המזל, ולא יהיו "פיגעי טבע מיותרים"(=עלות הבצורת בקליפורניה...3 מילארד דולר),אז איכשהוא העסק ירגע. אבל,אם ינחתו עוד "מכות טבע"(=מלחמה ,למשל...סופות הרסניות...קרחונים נמסים), אז "אללה אכבר", נצפה לימי "מקס הלוחם בדרכים". כמובן, שמהפכות טכנולוגיות עשויות להציל את המצב (=מעבר ל"נורות לד",אנרגיות חילופיות,תכנון נכון של מזון)....ואולי גם "הכשרת עיסקי הסמים"(=כמו עם האלכהול), יעזרו.....
אבו אבוהה בע"מ , גן עדן פינת הגיהנום  |  07.03.09
2.
אזרח גמדי עם הפתרונות הרדיקליים
נטישת הגלובליזציה והלאמת תאגידים , ייתכן שישפרו קצת את מצבה של ארה"ב ואף ייחלצו אותה ממצב הביש הזה. אבל כלכלה ניאומרקנטליסטית זו, תגבה מחיר יקר מאוד ממדינות מתפתחות שאמנם סובלות מהגלובליזציה, אבל גם מרוויחות ממנה לא מעט. הרבה מדינות שחשבנו שהנה הן על דרך המלך עלולות להפוך למדינות כושלות. סמואל הנטינגטון כנראה יהיה צודק.
מאור החילוני לאומי  |  07.03.09
1.
האמריקאים חיים בסרט הם צריכים לחשוב מחוץ לקופסה
צריך שם פתרון רדיקלי, משהו שישנה את חוקי הכלכלה ב- 180 מעלות. נטישת הגלובליזציה, הלאמת תאגידים , חוקים כלכלים לשעת חירום. כן ארה"ב וכל העולם כולו שרויים במלחמה כלכלית כאשר האויב הוא החוקים ושיטות החשיבה שהוטמעו בנו ובכל אזרח במאה השנים האחרונות. אנו לא מסוגלים לחשוב אחרת. רק כאשר נבין זאת נפתור את הבעיה. היציאה של מדינת ישראל מהאינפלציה המשתוללת של שנות ה-80 היא דוגמה לאיך פותרים בעיה כלכלית. רק שהבעיה עכשיו הרבה יותר גדולה עם עשרות בעיות. הפתרון מצב חירום כלכלי עולמי ארה"ב חייבת להוביל אותו. הבעיה היא שלא איתרנו את האויב קרי את שורש הבעייה. שורש הבעייה זה הגורם האנושי ואורך חייו.
האזרח הגמדי  |  07.03.09