אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשיא איראן יככב בקמפיין לשינוי שיטת הבחירות של הפורום לייצוב הממשל צילום: בלומברג

נשיא איראן יככב בקמפיין לשינוי שיטת הבחירות של הפורום לייצוב הממשל

במסגרת הקמפיין יקראו בכירים מהמשק והאקדמיה לציבור לחתום על עצומה לקידום חוקים שישפרו את יכולת הממשלה למשול במשך ארבע שנים רצופות, תוך שימוש בסיסמה: "לי תוך שנתיים יש פצצת אטום, לכם תוך שנתיים יש שוב בחירות"

08.03.2009, 18:50 | כתב כלכליסט

נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, יככב במרכז הקמפיין החדש לשינוי שיטת הבחירות, שיוזם ה"פורום לייצוב הממשל" מיסודו של המרכז להעצמת האזרח. במסגרת הקמפיין יקראו בכירי המשק והאקדמיה לציבור לחתום על עצומה לקידום חוקים שישפרו את יכולת הממשלה למשול במשך ארבע שנים רצופות, ובראשם החוק למעבר לבחירות אזוריות והעלאת אחוז החסימה ל-5 אחוזים. סיסמת הקמפיין שתיוחס לאחמדינג'אד, תכריז "לי תוך שנתיים יש פצצת אטום, לכם תוך שנתיים יש שוב בחירות".

בעצומה, שכותרתה "הדמוקרטיה הישראלית בדרך לפשיטת רגל", נאמר כי "תוצאות הבחירות לכנסת ה-18 משקפות את הכשלים של שיטת הבחירות הנוכחית ואת חוסר המשילות בפוליטיקה הישראלית. אמון הציבור במערכת הפוליטית הולך ונשחק וחלוקת הכוח בין המפלגות מעוררת ספק כבד ביכולתה של כל ממשלה לחתור ליעדים מוגדרים". העצומה קוראת למפלגות הכנסת להרכיב ממשלת אחדות שתציב בראש סדר עדיפויותיה את שינוי שיטת הממשל והבחירות.

ההחלטה על העצומה והקמפיין התקבלה בעקבות תוצאות הבחירות האחרונות ששוב המחישו את הצורף הדחוף בשינוי שיטת הבחירות, כפי שכבר המליצה ועדת מגידור שיוסדה על ידי המרכז להעצמת האזרח. לדברי ראשי הפורום "הבחירה באחמדיניג'אד להובלת הקמפיין נועדה להמחיש את האבסורד בשיטת הממשל, מאז החל האיום קיומי והאסטרטגי של הגרעין האיראני התחלפו בישראל 6 ממשלות – כך לא ניתן לנהל מדינה נורמלית".

בין יוזמי העצומה נמנים המיליארדר יצחק נזריאן, נשיא האוניברסיטה העברית הפרופ' מנחם מגידור, יו"ר קבוצת שטראוס מיכאל שטראוס, יו"ר בנק המזרחי-טפחות יעקב פרי, יו"ר אל-על הפורש איזי בורוביץ, מנכ"ל פרטנר עמיקם כהן, מנכ"ל אסם גזי קפלן וסגן נשיא מוטורולה העולמית אלישע ינאי. בנוסף חתמו על העצומה הזמר סבלימינל (קובי שמעוני), דליה רבין, הפרופ' דוד מנשרי מאוניברסיטת תל אביב וחבר הכנסת לשעבר הפרופ' מנחם בן ששון.

הפורום לייצוב הממשל שיזם את העצומה נוסד על ידי המרכז להעצמת האזרח, ומורכב מבכירי אנשי העסקים והאקדמיה בישראל אשר רואים בבעיית המשילות איום מרכזי על עוצמתה והמשך התפתחותה של ישראל בתחומים המדיניים, ביטחוניים הכלכליים. כמו כן חברים בפורום נשיא האוניברסיטה העברית, פרופ' מנחם מגידור ונשיא אוניברסיטת תל אביב פרופ' צבי גליל.

מיכאל שטראוס, יו"ר קבוצת שטראוס: "ב-12 השנים האחרונות עברה ישראל לא פחות משש מערכות בחירות לכנסת ולראשות הממשלה. התחלופה הזו לא מאפשרת להנהגה למשול להוביל מדיניות רציפה ועקבית, והדבר פוגע בנו האזרחים בכל תחום מתחומי החיים – בכלכלה, בביטחון, בבריאות, בחינוך".

פרופ' מנחם בן ששון, שעד לאחרונה קידם את היוזמות כיו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת, אומר כי "השיטה האזורית תעודד התמודדות במסגרת מפלגות גדולות וכך יגיעו לכנסת גושים פוליטיים גדולים. כמו כן, הבחירה האזורית תשפר את אמון הציבור בכנסת ואת שיעור ההשתתפות בבחירות".

לדברי מנכ"ל המרכז להעצמת האזרח והפורום לייצוב הממשל, יובל ליפקין: "כל שינויי החקיקה המוצעים יחולו כמובן רק לאחר הבחירות הבאות, אבל כדי להגיע לשם עם שיטת ממשל חזקה ויציבה, שיכולה לאפשר לממשלה להתמודד ביעילות מול האתגרים הביטחוניים, המדיניים והכלכליים, יש להעביר את החקיקה כבר בכנסת הנוכחית. אחרת ימשיכו ממשלות ישראל להחזיק מעמד שנתיים בלבד, וראשי הממשלה יהיו עסוקים בהישרדות פוליטית במקום בניהול ענייני המדינה".

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
שינוי שיטת הממשל.
יוזמה ראשונית ברוכה שאיננה סוף דבר. אני רואה ארבעה צעדים ראשוניים לשינוי שיטת הממשל : שינוי שיטת הבחירות לחצי אזורית, כאמור, שינוי/יעול מוחלט במערכת הממשל שחלקו מופיע בדו'ח מגידור וחוקה אחידה ושוויונית (בחובות וזכויות) כמוזכר במגילת העצמאות ולא בוצע עד היום בשל השיטה הקיימת. על כל אלה- המערכת הקיימת, שמנעה עד כה את קיום ציווי מגילת העצמאות (חוקה), הוכיחה בעבר שהיא מסוגלת גם לגרוס הצעות חוק כך שלאחר שנים רבות של דיון מתקבל חוק שונה בתכנו, שרב בו הנזק מהתועלת. הצעתי שינוהל מאמץ ציבורי ער מאד לחקיקה מיידית של שלש הנקודות הבאות : א. אפשרות הדחה של ראש הממשלה בלא פחות מ- 75 קול בכנסת. ב. ראש הממשלה ממנה / מפטר את שריו על פי ראות עיניו, תוך שיוכל לבחור לעצמו ממשלת מומחים שאינם בהכרח חברי כנסת או נשענים על מפתח מפלגתי. ג. אחוז החסימה יועלה ל-5%. ד. לאחר מכן ינוהל קמפיין להעברת חוק משאל עם בנושאים קונסטיטוציוניים, כך שהאזרח יוכל לקבוע ישירות בנושאים אלה, משום שהמינוף של מפלגות סקטוריאליות בכנסת חזק מהמינוף של ציבור בוחריהן.
יואש צידון-צ'אטו , תל-אביב  |  20.04.09